Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezt tanultam a világ legjobb inspirációs előadójának workshopján

Lisa Nicholsnak dollármilliókat fizetnek a tudományáért, elárult pár titkot.

Lisa Nichols, a neves inspirációs előadó első alkalommal látogatott el Magyarországra a Wake-Up! Day kapcsán. Egy olyan műfajt hozott el, aminek Amerikában nemcsak történelme, hanem tudománya is van – elég csak Martin Luther Kinget említenem -, nemcsak közönsége, hanem követői is vannak, sőt bizonyos üzleti és politikai körökben kötelező legalább egy szeletét tudni annak, amit Lisa tud.

4Fotó: wake up! day

De mit is tud Lisa Nichols, ez az 50 körüli nő, amiért dollármilliókat fizetnek fellépései után? Sorolom: magával ragad, elvarázsol, szórakoztat és könnyeket csal elő, elgondolkodtat és erőt ad, megnevetett és megfájdítja a szívedet. Előadása önbizalommal tölt el, kidomborítja a bennünk rejlő tökélyt, míg másfelől tudatára ébreszt annak, hogy minden szinten, kívül-belül milyen zűrzavar vesz körül. És ebben találjuk meg önmagunkat, helyünket és boldogságunkat, amikor Lisát hallgatjuk. Lisa felkavar és ezt nyíltan vállalja. Először megmutatja az emberi lét nehézségeinek minden bugyrát, hogy utána felrepítsen a lehetőségek legfényesebb magaslataiba. Mindezt úgy adja elő, hogy nem lehet nem vele tartani.

Elő showja után két nappal egy workshop alatt megtanította a résztvevőknek, hogyan működik ez.
4 típusú előadó van:

  1. Információ átadó
  2. Motivációs
  3. Inspirációs
  4. Transzformációs – átalakulást elindító

 

Az információátadás egy száraz, de hasznos, és persze messze nem szórakoztató műfaj. Ilyenkor tudást és tapasztalatot adunk át a maga tényszerű valóságában. Ha túl hosszan mondjuk, nem tudja a közönség befogadni. Korlátozott az emberi figyelem fenntartásának és az információ befogadásának a képessége. Amikor ezt túllépik az előadók, akkor kerülnek elő a rendezvény hallgatóságánál a mobiltelefonok, és leszünk nyitottak más impulzusokra. Ilyenkor kell egy jó sztori, különben már csak kevés információt tudunk átadni.

 

A motivációs előadás instant energiabomba – szavak formájában. A motivációs előadók megmozgatnak, és folyamatosan mozgásban tartanak, mert csak állandó lelkesítő akciókkal tudják felébreszteni és fenntartani a résztvevők energia szintjét, abból a célból, hogy „lépj és tégy valamit”. A lankadatlan lelkesítés a lényege ennek az előadástípusnak. Hetek elteltével – vagy akár rövidebb idő után is – ismétlésre szorul, mert akkorra a résztvevőkben már „lemerült az elem”.

 

Inspirációs előadók azok, akik képesek arra, hogy először a mélybe lökjék, majd új magaslatokba repítsék a hallgatóságot. Buzdítanak, de közben elgondolkodtatnak, és tudnak csendben várni, amíg kigondolod, hogyan tudsz tovább lépni a saját utadon. Ők jóban vannak a csenddel, ha tudják, hogy Te addig ott belül dolgozol. Arra inspirálnak, hogy Te többre vagy hivatott, mint gondolsz magadról és amit a környezeted sugall. Találd meg magadban azt a többet, építsd fel a jövőbeni önmagad!

 

A transzformációs előadó mind a három tartalmat ötvözi és vegyítve tálalja. Sőt, még ennél is többet tesz, amikor coachként, coaching módban végigkísér utadon. Ő már nemcsak azt várja el, hogy felfedezd magadban, hogy ki vagy, hanem azt is, hogy megcsináld azt, aki akarsz lenni. Nem várja el, hogy szeresd, hisz van, hogy olyanokat tár eléd, amit nem szeretsz hallani.

 

De Lisa Nichols-t nem lehet nem szeretni, nem lehet nem visszamosolyogni rá, amikor a szemedbe néz, nem tudsz a földön maradni, beragadni a félelmeidbe, amikor szavakban ő szárnyal melletted, mert magával ragad, ha akarod, ha nem.

 

Csak hallgasd, amit mond, mert igazi profi inspirációs előadóként ő majd kapcsolatot teremt veled. Sztorit sztorira halmoz, profi módon úgy, hogy közben az építő tartalom, ami tanulsággal szolgál, szintén megfogalmazódik. Mottója, amit tanít, hogy a történetet nem elmesélni, hanem megmutatni kell, úgy hogy az képekben, színekkel és illatokkal érzékelhető legyen annak, aki hallgatja. Szinte megelevenedik a történet, ahogy Lisa játékosan és szórakoztatóan a szavakon túl el is játssza azt, amit mesél. Ms. Nichols azt vallja magáról, hogy felkavaró élményt akar nyújtani, de vérprofi előadói fortélyainak köszönhetően a történetek végső csavarja mindig derűre fakaszt. Nem vicceket mesélt, hanem saját élettörténeteit tárta elénk. Beavatott, bizalmasává fogadott. És magamban rögtön megtaláltam az én hasonló történetemet.

Történeteit ezzel zárta: „Quitters don’t win, winners don’t quit” (Aki feladja, az nem győzhet , a győztesek nem adják fel)

És Te néző-hallgató sokáig a hatása alatt maradsz, mert a tőle vett energia és mosoly akkor is veled marad, amikor már otthon vagy egyedül, és a tükörbe nézve még mindig mosolyogsz-  most már saját magadra.

 

Ábri Judit MA, PCC

coach, CHN (Coaching Határok Nélkül) alapító, CHN Nemzetközi Coach Iskola vezető

Lisa Nichols Vágási Emőke és a Cor Leonis Kiadó meghívására, a Wake-UP! Day című rendezvényre érkezett Magyarországra. A kiadó 2002 óta a minőségi önfejlesztő könyvek kiadásával, és világszínvonalú előadók magyarországi megismertetésével szeretné előbbre vinni a világot.

 

A külső szerzők véleménye nem feltétlenül tükrözi a Forbes szerkesztőségének álláspontját. 

 

Oszd meg!