Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezt a 4 dolgot azonnal javítsd a LinkedIneden!

Egy jól összeállított LinkedIn-profil akkor is fontos, amikor épp nem keresel munkát, hiszen hatékony kapcsolatépítési eszköz, plusz a keresők is előkelő helyen dobják fel, ha valaki a nevedre keres. (Ha már itt tartunk: érdemes azt is kontrollálnod, mit dob fel rólad a Google.) A LinkedIn elsődleges célja ilyenkor is az, hogy rövid idő alatt, jól áttekinthető módon a legjobb színben tüntetessen fel téged, sőt, ha lehet, kápráztassa el azt, aki épp nézegeti. A forbes.com összeszedte a négy tipikus főbenjáró hibát, amit a LinkedIneden elkövethetsz.

1. Hibás vagy irreleváns skillek és képességek felsorolása

Ezeket egyszerűen töröld. A személyes márkázás nam arról szól, hogy tízezer dologhoz értesz, hanem a lényeg az, hogy egyetlen területhez értesz nagyon.

Ha elbizonytalanodsz, hogy melyek lehetnek a tényleg fontos skillek az oldalon, előbb gondold át ezt anélkül, hogy ránéznél az adott palettára: melyek azok a készségek, amelyre szükségem van a pályán vagy szükségem lehet a céljaim eléréséhez? Ezek után gondold át, hogy melyik a három legfontosabb skill ehhez? Ezután csekkold, hogy mindez összhangban van-e azzal, ami a profilodon látható. A három legfontosabb jó esetben az a három szuperképességet, amelyet a legtöbb ismerősöd is igazolta, így ezek fognak legfelül, jól látható helyen látszódni.

2. Irreleváns munkahelyek felsorolása

Mérd fel, mi az, ami visszatarthat a céljaid elérésétől. Ha a karriered a kisboltban indult, de ma gyógyszerkutatással foglalkozol, akkor jó eséllyel sejted, mi az, amit felesleges kiírnod az oldaladra. Persze fontos, hogy a pályád felívelést mutasson, ezért esetleg csoportosíthatod a korábbi munkaköreidet például gyakornoki programok címszó alatt, vagy mint a karriered korai szakaszának tapasztalatai, de a céljaidat ne téveszd szem elől.

3. Rossz minőségű fotók

Nem csak a profilképedről van szó, hiszen fotókat már az egyes szakmai szekciókhoz is hozzá tudsz adni. Nagy felbontású, jó minőségű, ügyesen megvágott képek jöhetnek, de azon kívül semmi más. Biztosan nem tartozik ezek közé egy szelfi, egy családi fotó, amiről levágtad magadat, vagy a kép, amit anyád lőtt rólad a legutóbbi közös ebéden. Kerüld az egészalakos képeket is, nem beszélve a mélyen dekoltált, erősen sminkelt, vagy izmokat villantó verziókról, ez nem egy társkereső.

4. Egyes szám harmadik személy

Soha, semmilyen körülmények között (Facebookon sem) indokolható, hogy E/3-ban, azaz úgy írj saját magadról, mintha valaki más írna rólad. Mindenki magától értetődően tudja, hogy a saját oldaladat te szerkeszted, ez nem a Wikipedia. Egyébként is sokkal személyesebb és megnyerőbb, ha te mesélsz magadról, mint ha más rólad.
Ez akkor is vonatkozik rád, ha esetleg csúcsvezető vagy, és valójában tényleg a titkárnőd gyártja a szöveget. Ha már tényleg ezt csinálod, kérd meg, hogy a te nevedben fogalmazzon.

Oszd meg!