Fotó: munkanap óra laptop
Legyél jobb!

Ezért nem működik a 8 órás munkanap – 5 tipp, hogy jobb legyen

Forbes
2018. február 15. 3 perc olvasás

A nyolcórás munkanap elavult, nem hatékony megközelítése a munkának. Ha produktív szeretnél lenni, más megközelítésre van szükség. A nyolcórás munkanapot még az ipari forradalom idején alkották meg, hogy csökkentsék a munkások munkaidejét, akik akkoriban jóval többet dolgoztak ennél. Ez áttörés volt. a korábbinál sokkal humánusabb megoldás. Viszont mostanra nem igazán hasznos, inkább visszatartja az embereket. Travis Bradberry, a Forbes.com külsős szakértőjének gyűjtése.

Máshogy kell szerkeszteni a napot

A Draugiem Group tanulmányában számítógépes programot használt, hogy kövesse a munkavállalók dolgozási szokásait. Mérték, mennyi időt töltöttek egy-egy feladattal, összehasonlítva produktivitási szintjükkel.

Rájöttek, hogy a munkanap hossza nem igazán számít, sokkal inkább az, hogyan strukturálják az emberek a napjaikat. Akik minden áron betartottak rövid pihenőket, sokkal produktívabbak voltak, mint akik hosszú órákat dolgoztak.

Az ideális munka-szünet arány 52 perc munka, majd 17 perc pihenés. Azok, akik betartották ezt a beosztást, jobban tudtak fókuszálni, nem facebookoztak állandóan, vagy nézték meg az emailjeiket. Amikor elfáradtak, tartottak egy rövid szünetet, Aztán újult erővel kezdhették újra.

Az agynak van szüksége ezekre a szünetekre

Akik felfedezték ezt az arányt, valójában az agyuk szükségleteit elégítik ki: az agy nagyjából egy órán át képes pörögni, után alacsonyabb állapot jön 15-20 percig. Érdemes inkább ezt követni, mint órákat dolgozni, aztán megpróbálni egyben kipihenni.

Ráadásul a szüneteket könnyebb beiktatni, ha tudjuk, hogy produktívabbá teszik a napot. Az nem számít pihenésnek, ha közben az emailjeinket nézzük vagy youtubeozunk, érdemes inkább sétálni egy kicsit.

Töltsd fel a munkanapod.

A nyolcórás munkanap akkor működik, ha felosztod a szüneteidet stratégia mentén. Amint passzol az energiatartalékod az elvégzendő munkához, sokkal egyszerűbbé válnak a dolgok. Ehhez van négy tippünk.

Osszad fel a napod órákra.

Általában eltervezzük, mit akarunk elérni a nap végére, a hét végére, a hónap végére. De sokkal hatékonyabbak vagyunk, ha arra koncentrálunk, amit éppen el akarunk érni. A nap tervezése óráról órára egyszerűsíti a dolgokat, menedzselhető méretű feladatokat állít elénk.

Tisztelt az órád.

A stratégia csak azért működik, mert a legnagyobb energiájú időszakainkat használjuk a legnagyobb fókusz elérésére, rövid idő alatt. HA nem tartod be az órás intervallumokat, azzal, hogy emaileket nézel, csetelsz, ránézel a Facebookra, az egész célját hazudtolod meg.

Tarts valódi szünetet. 

Akik semmilyen szünetet nem tartottak, jóval kevésbé voltak hatékonyak. Azok pedig, aki tényleges, relaxáló szünetet tartottak, valóban tudtak fókuszálni. Ez azt jelenti, hogy ténylegesen távolítsuk el magunk a munkától, a számítógéptől, a telefonttól, a napi feladatlistától amikor pihenünk. Sétáljunk, olvassunk, beszélgessünk a szünetben-

 

Ne várd meg, amíg a tested mondja, hogy tarts szünetet. 

Ha a szünettel addig vársz, amikor már késő, már lekésted az produktivitás ablakát. Tartsd be az előre meghatározott ütemet, csak így fogsz ténylegesen a legproduktívabb időszakaidban dolgozni.