Legyél jobb!

18 dolog, amiről le kell mondanod, hogy a csúcsra érj

Forbes
2018. március 22. 7 perc olvasás

A siker titka, hogy felismerd és kiiktasd az életedből azokat a dolgokat, amik az utadban állnak.

Hajlandó vagy feladni a késő esti kimenőket a késő esti munkáért cserébe? Megfogadod az építő kritikát, vagy úgy teszel, mintha meg sem hallanád?  El tudsz szakadni a kétségektől, az ellenállástól és a bizonytalanságtól? Hajlandó vagy egy olyan életet választani, amit mások nem, hogy ezáltal olyasvalamit érj el, amire mások nem képesek? Teszi fel a kérdéseket az amerikai Forbes szerzője.

A sikeres emberek megértik, hogy a napi energiánk limitált – amire ezt az energiát fordítjuk, az fog meghatározni minket a jövőben. Itt van 18 tanács a Forbes.com-tól, hogy miről mondj le ahhoz, hogy te is megtaláld a sikert.

 1. A bizonytalanságtól való félelemről

Az életben semmi sem biztos. Ha arra koncentrálsz, hogy saját vállalkozásba kezdj, vagy ha kipróbálsz egy teljesen másik karrierirányt, az sem jelenti azt, hogy lelépsz a biztos élet útvonaláról a merő bizonytalanságba. Ez csupán annyit jelent, hogy felismered, hogy semmire nincs garancia, és elfogadod, hogy ha túlságosan ragaszkodsz a megszokott dolgokhoz, az csak vissza fog tartani.

 1. Arról, hogy nem hallgatsz az érzéseidre

A harag elárulja neked, mikor érzed magad tehetetlennek. A szorongás arra utalhat, hogy az életed valamelyik részében meg kell találnod az egyensúlyt. A félelem azt jelzi, hogy mivel törődsz az életben. A közömbösség pedig érzékelteti veled, hogy miből volt már elég. Az érzéseid nem véletlenszerűek – valamit közölni akarnak veled. Ha pedig valamire vinni szeretnéd, hagynod kell, hogy elmondhassák mi az, amire tényleg szükséged van.

 1. Arról, hogy úgy teszel, mintha a problémáid nem léteznének

Szedd táblázatba a teendőidet. Írj listát azokról a szokásaidról, amikről tudod, hogy szükségesek az egészségedre nézve, és gondold át, hogy milyen nehézségeket tudsz ezek által elkerülni. Gondolj azokra, akiktől bocsánatot kéne kérned. Képzeld magad elé, hogy hogyan alakítanád át az életed. Legyél őszinte magaddal! Ha homokba dugod a fejed, azzal csak rontasz a helyzeten.

 1. A kellemetlen dolgok kerüléséről

Minden, amit „rossz szokásnak” tekintesz, amik visszatartanak a lehetőségektől, és amiket kerülni próbálsz, azok kellemetlenséget okozhatnak. A legtöbb ember egész életében a könnyebb utat választja, pedig néha az, hogyha szembe nézünk a problémáinkkal vihetnek minket előre.

 1. Az egészségtelen szokásaidról

Az igazi siker szent dolog, és nem fog megtörténni, ha állandóan rosszul érzed magad. Valószínűtlenség lenne azt feltételezni, hogy legközelebb nem fogsz meginni egy pohár bort. Ahelyett, hogy elvesznél a tökéletlennek tűnő részletekben, próbálj meg a nagyobb rosszra fókuszálni, miközben magadtól sem vonsz meg minden “bűnös” élvezetet. Ez nem a tökéletesség eléréséről szól, hanem az egészséges életmód megkönnyítéséről.

 1. Arról, hogy te csak áldozat vagy

Ne a múltad határozza meg az életed, ahogyan a jelenlegi körülmények sem. Az egyetlen dolog, ami meghatározza az életed, az az ezekre adott reakcióid.

Mindenkinek vannak problémái a múltból. Valaki hagyja, hogy ez határozza meg őket, mások ezek ellenére cselekednek.

A múltad csak akkor válik a jövőddé, ha hagyod.

 1. A kifogásaidról

Meg lehet magyarázni, hogy miért nem ott vagy, ahol szeretnél. De arra is rá kell jönnöd, hogy ettől a beismeréstől nem fogsz gyorsabban afelé tartani. Az életben vagy csinálod, vagy nem. Vesztegetheted az időd ilyenekkel, vagy változtatsz rajta.

 1. A tehetetlenségről

Angolban létezik egy kifejezés: „learned helplessness”, azaz tanult tehetetlenség – azt jelenti, hogyha már szembenéztél egy bizonyos mennyiségű akadállyal az életed során, kezded elfogadni, hogy tehetetlen vagy mindennel szemben, ezért már nem is próbálsz változtatni. Meg kell tanulnod, hogy sokkal több mindent befolyásolsz az életedben, mint amit nem.

 1. A problémáid védelmezéséről

Ha valaki ajánl valamit, hogyan oldj meg egy problémát, te sokszor csak panaszkodsz, hogy ez miért nem működhet, és hogy az illető nem érti az egészet, vagy, hogy miért is vagy teljesen tehetetlen. Így van? Akkor gondolkozz el azon, hogy

miért véded jobban a problémát, mint a lehetséges megoldást.

Ez a tanult tehetetlenség egyik tünete (lásd feljebb).

 1. A figyelemelterelésről

Minden, ami hátráltat a fejlődésben, az figyelemelterelésnek számít. Ezeknek a kiiktatása nélkülözhetetlen az előre haladásban.

 1. A kényszerről, hogy kedveljenek

Mindig lesznek olyanok, akik nem kedvelnek, ez ellen meg nem lehet mit csinálni, ezért nem is kell vele foglalkozni. Valaki majd kedveli, sokan pedig szeretni, de ugyanúgy lesznek olyanok, akik kritizálnak, vagy nem kedvelnek. Ez pedig mindig így lesz, ezért a legegyszerűbb, ha azt csinálod, amit jónak látsz.

 1. Hogy mindent egyedül próbálj csinálni

Nem neked kell egyedül mindent megcsinálni, a sikeres emberek ezt tudják is. Olyan emberekkel veszik körül magukat, akik segítik a munkájukat – nem vagy felelős azért, hogy mindenhez érts. Nem leszel attól erősebb, ha megtagadod a segítséget, ezzel csak az energiádat pazarolod.

 1. Az ellenállásről

Ha kilépsz a komfortzónádból és kipróbálsz valami újat, az első reakció sokszor az, hogy megpróbálsz ennek ellenállni. De ettől nem leszel produktív, nem fogsz fejlődni.

Meg kell tanulnod, hogy hogyan intézz el valamit, még akkor is, ha ez legkevésbé sem áll hozzád közel.

 1. Gyors megoldásokról

A tartós és jelentős dolgok nem egy nap alatt történnek, ezért fel kell hagynod ezekkel az elvárásokkal. Az igazi változás egy hosszú folyamat. Ahelyett, hogy valamit azonnal 100%-osan megoldj, koncentrálj a kisebb, de tartósabb adagokra, így idővel eléred a várt eredményt.

 1. Arról, hogy addig várj, amíg kedved lesz hozzá

A motivációra nem várni kell, ezt elő kell teremteni.

A szenvedély hamar kimúlik, ezért mindig meg kell találni a motivációt. Ahhoz, hogy sikeres legyél, szabályok és elvek kellenek. Ami szenvedélyessé tesz minket, nem feltétlenül határoz meg – az viszont igen, amit nap mint nap csinálsz.

 1. A bukástól való félelemről

A bukástól való félelemtől nem leszel sikeresebb, ez csak visszatart. Nem fogsz nyitottan hozzáállni a lehetőségekhez, nem fogsz változtatni a körülményeiden. A bukás nem a végkifejlet, csupán valami, amiből tanulhatunk. Az élet így jelzi számunkra, hogy mi az, ami működik, és mit kell elhagynunk. Ezt tudatosítani magunkban nélkülözhetetlen.

 1. Az irigykedésről azokra, akik már elérték, amire vágysz

Ahogyan azokról beszélsz, akik már elértek valamit, amit te még nem, meghatároz abban, hogy hogyan állj a további tevékenységeidhez a jövőben.

Minél többet foglalkozol másokkal, annál inkább maradsz vissza te is.

 1. Az elvárásól, hogy a körülmények változzanak, mielőtt te változtatnál rajtuk

Csábító lehet azt gondolni, hogy ha elértünk valamit, megszereztünk még egy diplomát vagy új kapcsolatban vagyunk, az majd megold minden problémát és az életünk teljesen megváltozik. Az igazság az, hogy a változás belülről fakad, ha mi nem változunk, az életünk sem fog.