Fotó: Andrew Neel, Unsplash
Legyél jobb!

Elkapott az év eleji motiválatlanság? – íme egy viselkedéskutató néhány tanácsa

Forbes
2022. január 05. 3 perc olvasás

A bejgliáradat és az újévi koccintások után nehéz visszarázódni a munka világába. De mit tehetünk a motivációnkért és egy hatékonyabb évkezdésért, miközben az utolsó, már egy kicsit száraz zserbókat rágjuk az e-mailhegyek fölött?  

A Business Insider Ayelet Fishbach, a Chicagói Egyetem viselkedéskutató professzorának tanácsait gyűjtötte össze, hogy könnyebben és motiváltabban induljon az év: 

Gondolj mindarra, amit már elértél! 

Fishbach szerint a munkahelyen és az életben a legnagyobb motivációgyilkos az, ha azt érezzük, elakadtunk és nem tudjuk, hogyan tudnánk újra sikereket elérni. Ilyenkor fontos, hogy egy kicsit hátrébb lépjünk, és megnézzük, hogy mennyi mindent elértünk már az elmúlt időszakban. 

Például teljesen érthető, ha elegünk van a járványhelyzetből, de gondoljunk arra, hogy míg a járvány kezdetén a vakcina csak egy távoli reménysugár volt, ma már mindenki számára hozzáférhető, emellett egyre többet tudunk a vírusról is, így a tudomány napról napra csökkentheti a bizonytalanságunkat. 

Gondold végig, hogy mennyi mindent tanultál az elmúlt egy évben és melyek voltak azok a kisebb vagy nagyobb változtatások, amelyeket beiktattál, és pozitív irányba mozdították az életedet! 

Adj tanácsot másoknak!

Lehet, hogy ez elsőre ellentmondásosnak hangzik, de jól bevált módja annak, hogy kilábalj a válságból, ha tanácsot adsz másoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek. A legtöbb ember nem szívesen ad tanácsot valamiben, amit még nem sajátított el, de Fishbach kutatásai azt mutatják, hogy ez segít a cselekvés felé orientálódni és visszaadja az ember önbizalmát. 

A kutató egy tanulmányban középiskolások két csoportját vizsgálta. Az egyik csoportnak a fiatalabb diáktársaiknak kellett motivációs tanácsokat adnia, a másik csoport viszont a tanáraitól kapott tanácsot. 

Azok a diákok, akik maguk is tanácsot adtak, a követkető hónapban több időt szántak a tanulásra és a házi feladataikra, mint azok, akik nem motiválhatták tippekkel a fiatalabbakat.

Fishbach szerint a tanácsok megfogalmazása segít abban, hogy saját magunknak is könnyebben tudjunk konkrét cselekvési terveket kidolgozni. 

Gondolj a jövőbeli énedre! 

Valójában a jövőbeli éned sokban hasonlít a jelenlegi énedre. Ha azt gondolod, hogy idővel majd jobban fogsz viselni egy bunkó főnököt nagyobb fizetésért cserébe, akkor valószínűleg tévedsz. Fishbach szerint bármit akarsz és értékelsz most, valószínűleg azt fogod akarni és értékelni a jövőben is. Épp ezért nem bölcs dolog az a gondolatmenet mentén tervezni, hogy később másabb ember leszel, akit majd más dolgok mozgatnak meg. 

Fishbach azt javasolja, hogy akkor határozzunk meg célokat, amikor hasonló állapotban vagyunk, mint amilyenben a tervek végrehajtása során leszünk. Például evés közben gondolkodjunk azon, hogy milyen diétát lenne jó követnünk, vagy munka közben azon, hogy karriert akarunk-e váltani. 

Fotó: Andrew Neel, Unsplash