Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dolgozz otthonról! Féligazságok, tévhitek és tippek a home office-ról

A távmunkával kapcsolatos tévhitekkel Dunát lehetne rekeszteni, pedig igenis hasznos módszerről van szó, amit könnyen előnyére fordíthat, nem csupán a dolgozó, hanem az őt alkalmazó cég is – írja az amerikai Forbes.

Mielőtt elmerülnénk abban, miért jó a távmunka, érdemes tisztázni pár féligazságot, ami ezzel a munkavégzési módszerrel kapcsolatban terjed. A cikk szerzője, a vezetői stratégiával foglalkozó Naomi Cahn azért is írta ezt az anyagot, mert az amerikai kormány bejelentette: szigorítani készül a szövetségi hivatalok távmunka lehetőségeit. A kormány szerint a dolgozók ellustulnak, ha nem járnak be – Cahn viszont úgy látja, megfelelő tájékozódással mindkét fél előnyére fordíthatja az otthoni munkavégzés lehetőségét.

Ehhez persze tisztába kell tenni a már említett féligazságokat, netán tévhiteket.

  1. A távmunkás dolgozók kevésbé produktívak. Pont ez az a gondolat, amire a szövetségi kormány hivatkozik, amikor le akarja korlátozni a hivatalnokok otthoni munkavégzését. Ugyanakkor a témában végzett kutatások szerint pont ennek ellenkezője igaz: a távmunka növeli a hatékonyságot, sőt a produktivitásra is jó hatással van. Nicholas Bloom, a Stanford University professzora egy kísérlet folyamán arra jutott, hogy a távmunkában dolgozók teljesítménye 13 százalékos emelkedést mutatott, ráadásul a lemorzsolódást is csökkenti 50 százalékkal.
  2. Több nő dolgozik távmunkában. Ez részben tényleg így van, a részmunkaidőben dolgozó nőknek ráadásul több mint egyharmada jár el így, szemben a férfiak egyötödös arányával. A részmunkaidő amúgy nők esetében eleve gyakoribb, ugyanakkor a férfiaknál kicsit nagyobb az esélye annak, hogy egy átlagos munkanapot otthon töltsenek (23,5 százalék, szemben a nőknél mért 21,6 százalékkal).
  3. A távmunka jót tesz a családi életnek. Ez igaz lehet, bár egyes kutatók szerint az otthon maradt nők így végig a házimunka közelében maradnak, azaz nem csak hogy többet dolgoznak, mint egyébként, de még a nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiák is konzerválódnak emiatt.
  4. Egyre több helyen lehet otthonról dolgozni. Részben tényleg, bár a távmunka opciója iparáganként és az adott személy tanultságát illetően is különböző szinteken lehet elérhető. Utóbbi faktor hatalmas szakadékot jelent: az érettségizettek esetében kevesebb mint 12 százalék dolgozhat otthonról, míg a magasabban iskolázott amerikaiaknál ez az arány 41 százalék.
  5. A távmunka rontja az előrelépés esélyét. Nos, úgy tűnik, ebben van igazság: akik otthonról dolgoznak, kevesebbszer kapnak előléptetést. Ennek az is oka lehet, hogy kevésbé láthatók azoknál, akik valóban bent ülnek a munkahelyükön.

Ez tehát a helyzet a távmunkával kapcsolatban. Lássuk, hogy lehet hasznosabbá, jobbá tenni a rendszert!

  1. Ne vigyél haza még több munkát! Ha családos vagy, akkor meg lehet beszélni a távmunka lehetőségét, elvégre ekkor valaki legalább otthon lehet. Ugyanakkor a munka így is munka marad, szóval ajánlott tisztázni, ki mit fog csinálni a háztartásban. Ezzel a fent említett sztereotípiák felerősödését is gátolni lehet.
  2. Védd a munkaidőd! A flexibilisebb otthoni munka miatt netán lelkiismeret-furdalásunk lehet, ha valamit nem vállalunk be, mondván: otthon vagyunk, meg tudjuk oldani. Ahelyett viszont, hogy azon agyalunk, hogyan férhet be minden a napunkba, talán jobb végiggondolni, hogy mi mindenre mondunk nemet azzal, ha az összes kérésre rábólintunk.
  3. Mindig tudd, mi alapján ítélik meg a munkád! A teljesítményed kell, hogy fontos legyen, nem a láthatóságod. Muszáj jelezned, hogy ha nem vagy bent sem a lábad lógatod.

Kép: Paige Cody // Unsplash

 

Az élet egy vígjáték - egy szadista író tollából.