Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hagyd nyaralni a telefonod (is)! – Digitális diéta 7 pontban

A teljes digitális detox sokak számára nem alternatíva, de ha követed a vendégszerzőnk által javasolt hét tippet a nyaralásod során, garantáljuk, hogy a telefonod képernyőjének látványán túl más élményeket is szerzel majd.

A mai magyar üzleti kultúra szerencsére nem nyaralásellenes. Nálunk, Amerikai kollégáinkkal ellentétben, aki anyagilag megengedheti magának, biztosan kivesz pár hét szabadságot. A kérdés azonban az, hogy tényleg nyaralunk, pihenünk, vagy csak nyugágyban írjuk az e-maileket, olvassuk a híreket?

Naplementés vágyálmok

Az ideális nyaralást mindenki úgy képzeli, hogy mindent elengedünk, élményeket halmozunk, feltett lábbal fröccsözünk, vagy éppen különféle látnivalók csodájában fürdőzünk. A munkától távol töltött időben hirtelen rengeteg – közkedvelt kifejezéssel élve – minőségi időt szeretnénk szeretteinkkel, barátainkkal tölteni, csak rájuk figyelni. A kikapcsolódás azonban a valóságban sokszor közel sem olyan egyszerű.

Munkaüzemmódból nyaralós üzemmódba váltani sokunknak komoly nehézséget okoz.

Sokan küzdenek azzal, hogy nehezen hagyják ott a munkával kapcsolatos feladatokat, aggódnak befejezetlen projektek miatt, kevésbé bíznak meg kollégáik problémamegoldó képességében, vagy éppen csak megszokták, hogy mindent ők kontrollálnak. Egy felhőtlen nyaralás komoly előfeltétele a tudatos jelenlét képessége, ami segít a jelenben lenni és arra figyelni, azt tapasztalni, amit éppen megélünk.

Ellenségünk az okostelefon

A tudatos jelenlét (mindfulness) lényegében azt jelenti, hogy megtanuljuk figyelmünket tudatosan a jelen pillanatra irányítani. Az éberség megtanít arra, hogy többet legyünk az adott pillanatban, ahol nagyobb tudatossággal vesszük észre a körülöttünk lévő világot, ezáltal élménytelibb, kiegyensúlyozottabb nyaralásunk lesz. A mindfulness tanulható, de elsőre nem könnyen gyakorolható kompetencia, főleg úgy, hogy szinte mindenki zsebében van ma már egy eszköz, ami állandó elterelésre csábít a jelentől. Az okostelefonok kétségtelenül forradalmi találmányok, de ésszerű használatukra lassan tréningeket kell tartanunk.

Míg az elmúlt évtizedekben a „munkahely-magánélet” egyensúlyt tanítottuk, lassan a „képernyőidő-valóvilág” egyensúly képzések lesznek piacvezetők a tanácsadásban.

A képernyő előtt töltött idő káros hatásairól számtalan tanulmány készült, de itt talán elég annyi, hogy a telefon nyaralás alatti nyomkodása biztosan nem nyújt új, valós élményeket, vagy mélyíti el a kapcsolatot a számunkra fontos emberekkel.

Digitális detox

A fentieket nyilván mindenki tudja, csak ahogy a kellemes dolgokkal lenni szokott, elég addiktívak, és gyorsan mély szokásminták forrásai lesznek, rögzülnek a működésünkben. Ördögi körforgás ez: a telefon képtelenné tesz a mindfulnessre, de nagy éberség kell ahhoz, hogy észrevegyük, ismét ösztönösen nyúlunk érte. Vicces módon ezért olvasható egyre több amerikai luxusszálloda honlapján, hogy nincs wifi. Sőt az igazán exkluzív helyeken, 1000 dollárért éjszakánként, akár telefonszolgáltatás se. Míg ma számomra egy szállás értékelésénél sokat számít, van-e ingyenes vezetéknélküli internet, mások elkezdtek sok pénzt fizetni azért, hogy valaki lehetetlenné tegye számukra a telefon használatát. A digitális detoxnak nevezett nyaralási forma még csak most kezd trenddé válni, de rajongói már lelkesen számolnak be telefonjuk nélkül megélt élményeikről.

Legyen csak diéta!

A teljes digitális detox elég extrém és bizonyos nyaralástípusoknál kifejezetten kivitelezhetetlen megoldás. (Ha a több ezer dollártól el is tekintek…)

A szokások erős rögzültsége miatt a telefon teljes hiánya sokaknál szorongást okozhat.

Tapasztalatom szerint sokkal hasznosabb, ha csak egy kis digitális diétát tartunk, egyszerűen tudatosan csökkentjük a képernyő előtt töltött időt.

Íme, hét egyszerű tippünk a digitális diéta megkezdéséhez:

1. Készítsd elő a tervet!

Ha eddig minden nyaralást online töltöttél, most jelezd kollégáidnak a várható változást. Hasznos szokás hetekkel a szabi előtt szerepeltetni elektronikus aláírásunkban várható szabink időpontját. Korlátozd elérhetőségedet a vészhelyzetekre, és biztosítsd kollégáidat bizalmadról.

2. Vonj be másokat!

A társas támogatás minden elhatározásnál nagyon hasznos segítség. Ha előre megosztjuk nyaralótársainkkal diétánk terveit, biztosan többen csatlakoznak, és esetleges „botlásainknál” garantáltan emlékeztetni fognak a tervre… Gyerekes családban kifejezetten hasznos, ha a gyerekek is tudják, hogy a nyaralás nem az emelt idejű telefonnyomogatásról fog szólni egyik fél számára sem.

3. Tűzz ki egy célt!

Ma már a legtöbb okostelefon megmutatja mennyi időt töltünk naponta a képernyő előtt. (Vigyázat, csak erős idegzetűeknek!) Ennek tükrében határozd meg, mennyire szeretnéd levinni ezt a számot! Megállapodhatsz magaddal abban is, hogy ha muszáj, milyen napszakban és időintervallumban ellenőrződ az e-mailjeid. Igazi függőként mindenképp kezdd kicsiben, mondjuk először csak telefon nélkül menj sétálni, aztán ki tudja, lehet, hogy a hét végére már ki se veszed a fiókból.

4. Teremts fizikai távolságot!

Érdemes minél gyakrabban egyszerűen távolabb lenni a készüléktől. Ha lehet, hagyjuk a hotelszobában (elég, ha csak egy van nálunk), zárjuk a széfbe, figyeljünk arra, hogy némi erőfeszítés árán érhessük csak el, így az automatizmusok könnyebben megakadályozhatók. Ha nem látjuk, nem nyomja a zsebünket, sokkal kisebb az inger arra, hogy ösztönösen megnézzünk rajta valamit.

5. Kérd el a nagyi csörgőóráját!

A digitális elvonókúrát nehezítheti, hogy a telefonunk ma már egyben az óránk, a térképünk és a kameránk is. Vedd elő újra a régi digitális kamerád és kérd kölcsön a nagyi csörgőóráját! A papíralapú térképpel való tájékozódás pedig igazán sok rég elfeledett kompetenciát éleszthet újjá, és így akár a helyieket is megkérdezhetjük, mi merre van, ami sok új élményt nyújthat.

6. Átmenetileg törölj le néhány alkalmazást!

A közösségi média alkalmazásainak átmeneti törlése a telefonról csodákra képes! Ha már nem egyetlen érintéssel pörgethető a Facebook, ellenőrizhető az Instagram, kisebb eséllyel ütjük be a böngészőbe a címet, és töltünk értelmetlen órákat ételfotók böngészésével.

7. Készülj fel, mit fogsz csinálni!

A telefon elhagyása rengeteg szabadidővel ajándékoz majd meg, így lesz időd elolvasni a sok félbehagyott könyvet, elmenni futni, vagy végre leülni meditálni. De ne felejtsd el, hogy nyaralás közben bambulni sem bűn!

A digitális diéta nem büntetés, hanem hatalmas lehetőség egy várt élmény, élethelyzet valós, jelenléttel teli megélésére. Az persze, hogy a telefon nélküli, menekülésmentes jelenben mit tapasztalsz majd, már nem a módszeren múlik…

 

Dr. Szilágyi Judit
A Comeandgrow és a Franklincovey tulajdonos partnere, senior szervezetfejlesztési tanácsadó, business coach; a mindfulness.work egyik alapítója.

 

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!