Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Radu Marcusu / Unsplash

Bűntudatod van az elolvasásra váró könyvek miatt? Ne legyen!

Tele van a könyvespolcod, az éjjeliszekrényed és az összes fiókod elolvasásra váró könyvekkel? Ráadásul még bűntudatod is van miatta?

A japán tsundoku szót nehéz lenne magyarra lefordítani, azt a jelenséget takarja, amikor az ember egyre csak halmozza a könyveket és újságokat, hogy aztán végül el se olvassa őket.

Időnként mindenkinek jólesik könnyed limonádét vagy gyorsan darálható ponyvát olvasni, egy üzleti témájú könyv viszont sokszor mutathat újat vagy segíthet egy probléma megoldásában. A választék azonban még a hazai piacon sem kicsi, ember legyen a talpán, aki sikerrel kiválasztja, mit lenne érdemes elolvasni, és utána át is rágja magát rajtuk. A Forbes.com szerzője, Bryan Collins öt tippel segít, hogy hatékonyabban juss a jó-lenne-elolvasni listád végére (Collins elsősorban üzleti könyvekre fókuszált).

1. Olvass egyszerre több könyvet!

A cikk szerzője szeret egyszerre több üzleti jellegű könyvet olvasni, így kevésbé un rá egy olvasmányra. Kettő-háromnál több könyvet nem érdemes egyszerre olvasni, azonban így biztosan kitart az izgalom.

2. Vesd bele magad a hangoskönyvek világába!

A hangoskönyvek műfaja jó lehetőség arra, hogy szép sorban kipipálhasd a listádon lévő üzleti könyveket. Hallgathatod őket munkába menet, főzés vagy edzés közben. Collins szerint ha hozzászoktál a műfajhoz, megpróbálkozhatsz a hang másfélszeres-kétszeres gyorsítással is. (Idegen nyelvű könyveknél szerintünk nem biztos, hogy praktikus.)

3. Tedd félre a rossz könyveket

50 oldal után nyugodtan tegyük le azokat a könyveket, amiket nem élvezünk vagy nem jók. Elsőre nem biztos, hogy könnyen megy majd, Bill Gates például sok időt eltölt azokkal a könyvekkel is, amik nem tetszenek neki (hogy telefirkálja megjegyzésekkel a lapok szélét).

4. Figyeld, mások mit olvasnak

Amerikában Bill Gates és Warren Buffett listái számítanak jó kiindulópontnak. A Gatesnotes Gates, a Valuewalk pedig Buffett ajánlatait szedi össze. Mindketten legendásan sokat olvasnak, Buffett saját bevallása szerint napi 500 oldalon is átrágja magát. „A tudás így működik, szép lassan felépül, mint a kamatos kamat” – jegyezte meg egyszer egy interjúban.

5. Legyen egy antikönyvtárad

A libanoni–amerikai befektető és szerző, Nassim Taleb szerint azok a könyvek, amiket NEM olvastál el, sokkal értékesebbek, mint azok, amiket igen. Szerinte nem csak arra érdemes figyelni, hogy minél több könyvet elolvass a különböző listákról, hanem arra is, hogy közben folyamatosan feltöltsd a könyvespolcodat új, még el nem olvasott könyvekkel. Taleb ezt nevezi antikönyvtárnak.

Az antikönyvtár minél nagyobb, annál jobb, Taleb azt ajánlja, nyugodtan tömd tele a polcaidat annyi könyvvel, amennyivel az anyagi helyzeted engedi.

Egyszóval: a tsundokuval végső soron nincs is semmi baj.

Borítókép: Radu Marcusu / Unsplash

Ajánló: 10 könyv, ami megváltoztatta a világot

Oszd meg!