Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bookrsuli, mateking és tabello – iskolás szülők, itt a lista az ingyenes tananyagokról

Van jó pár magyar cég, amelyik az elmúlt években profi digitális oktatási tartalmakat gyártott, és most többen azt is ingyenessé tették, amiért eddig pénzt kértek. Közben vasárnap megjelent az Oktatási Hivatal ajánlása is, összeszedtük, ami az otthoni tanuláshoz hasznos lehet

A hagyományos tanórákat nyilván nem pótolják a bárki számára elérhető online tananyagok, és nyilván kell még idő, hogy az ország minden pontján olajozottan menjen a digitális munkarend, de gyakorlásra már most sok hasznos oktatási anyag elérhető.

Ingyenes online tananyag: Matematika

 • Mateking (mateking.hu): szuper dolog, érthető videós levezetésekkel és gyakorló példákkal, és bár eddig nem volt minden ingyenes, a koronavírus miatt a középiskolai anyagot most ingyenessé tették. Március 15-én, vasárnap este nagyobb terhelésre is letesztelték a működését. Ennek ugyan az lett az eredménye, hogy bizonyos fejlesztésekre szükség van ahhoz, hogy még nagyobb forgalmat ki tudjanak szolgálni, de ha nem egyszerre ugrik rá az ország, akkor a kurzusok már most nagyon jól használhatók. Magukról azt írják: „369 rövid és szuper-érthető epizód és 12 teszt segítségével 36 témakörön keresztül vezet végig az őrülten jó középiskolai matek rögös útjain. Mindezt olyan laza stílusban, mintha csak a rántotta elkészítésének problémájáról lenne szó.”
 • E-Palatábla (epalatabla.hu): Ezt az Oktatási Hivatal ajánlja, szintén matekra vethető be az – itt az érettségire készülők és az általános iskolások is találnak önállóan feldolgozható tananyagot.

Magyar irodalom

 • BOOKR Suli: Irodalomra és főleg kötelező és ajánlott olvasmányok feldolgozására érdemes kipróbálni. Az alkalmazás száznál több interaktív ajánlott és kötelező olvasmányt, animált hangoskönyveket tartalmaz, és van egy tanári adminfelülete is. Utóbbin követhető a tanulók előrehaladása. Minden könyv végén 4-6 szövegértés- és különböző kompetencia fejlesztő feladat található.

Nyelvek

Nyelvtanulásra sok megoldás kínálkozik a széles körben ismert Duolingótól a Memrise-ig, de van pár hazai, jó példa is:

 • BOOKR Class (bookrclass.com): angol nyelvtanulást segítő digitális anyag, amelyhez tanári adminfelület is tartozik.
 • Tabello (tabello.hu): egy általános iskolásoknak fejlesztett ingyenes interaktív online nyelvoktató szoftver mesterséges intelligenciával. Eredetileg kifejezetten arra fejlesztették, hogy hátrányos helyzetű magyar gyerekek nyelvtanulását segítsék. Fejlesztői a diszlexiásokra is gondoltak.

Tankönyvek

 • A tankönyvek jelentős része letölthető PDF változatban elérhető a tankonyvkatalogus.hu weboldalon.
 • A Mozaik Kiadó mozaWeb honlapját a kiadó tájékoztatója alapján ingyenes regisztrációt követően használhatják a tanulók az otthoni tanulás megkönnyítésére.

Egyéb tanagyagok, kiegészítő források

amiket az Oktatási Hivatal ajánl:

 • Sulinet Tudásbázis (tudasbazis.sulinet.hu): tematikusan tartalmazza az oktatásban használható digitális tananyagokat,
 • Sulinet Junior (junior.sulinet.hu): a kisebbeknek készült digitális tartalmak, tananyagok, játékok érhetők el,
 • Nemzeti Köznevelési Portál (nkp.hu): számos letölthető tankönyv és a tananyag feldolgozását támogató digitális tananyagok, tesztek, feladatsorok érhetők el, elsősorban az önálló ismeretszerzést támogatja,
 • Az M5 oktatási-kulturális csatorna oktatási tartalmai a Nemzeti Audiovizuális Archívumban (nava.hu/free/m5),
 • Videotorium (videotorium.hu),
 • Magyar Elektronikus Könyvtár (mek.oszk.hu): szépirodalmi művek mellett különböző tudományágak szakkönyveihez is hozzáférést biztosít,
 • Nemzeti Filmarchívum (filmarchiv.hu/hu/gyujtemenyek): elsősorban magyar filmeket, filmrészleteket érhetnek el a tanulók, amelyek elsősorban a magyar irodalom és a történelem tantárgyak tananyagának elsajátítását támogatják,
 • Virtuális kiállítások, virtuális gyűjtemények: sok múzeum és gyűjtemény honlapján elérhető a kulturális intézmény által gondozott műkincsállomány digitalizált változata,
 • Okosdoboz (okosdoboz.hu): a tananyag megértését, gyakorlását támogató grafikus feladatsorok, képességfejlesztő játékok érhetők el,
 • Videotanár (videotanar.hu): tantárgyak és évfolyamok szerint csoportosítva érhetők el a tananyagot feldolgozó videók,
 • Zanza.tv (zanza.tv): a portál az érettségire történő felkészítést támogatja 7 tantárgy esetében.

A kisebbeknek

 • Skillo (skillo.hu): Március 16-án indul, kitalálója egyelőre két hétre elegendő játékkal töltötte fel, minden napra egy játékot ajánl óvodás gyerekeknek. Azt ígéri, hogy minden lesz benne, amit az ovis gyerekek szeretnek: mozgással összekapcsolt játék, elmélyültebb gondolkodást igénylő tevékenység és konkrét képességeket fejlesztő játékok.

Iskolatévé

Márcus 15-én az is kiderült, hogy az M5 csatorna a járvány idejére iskolatévévé alakul, ezt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vasárnap az MTI-vel.

 • Hétfőtől minden hétköznap reggel 8.00-tól 14.30-ig a következő tematikájú műsorokkal készülnek: 8 órától 11 óráig az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsoraikat sugározzák. Lesz biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika óra.
 • 11 órától 12 óráig nyelvleckéket sugároznak. Itt a Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéjét adják egymás után. 11.30-tól 5 nyelven, 5-5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal.
 • 12 órától a középiskolásoknak sugároznak érettségi műsorokat. Magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem minden nap lesz, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal.

Az oktatási sáv hétköznap 14.30-kor végződik. A műsorok digitálisan is elérhetőek lesznek (mediaklikk.hu/digitalisoktatas).

Néha kedvesnek kell lenned magadhoz egy vereség után.