Legyél jobb!

Belefáradt a csapatod a home office-ba? Szinte biztosan, de tehetsz ellene!

Kovács Ambrus
2020. november 04. 5 perc olvasás

Pár hét és vége! – hangzott még tavasszal, amikor oly sokan otthoni munkavégzésbe kényszerültünk. A kezdeti lelkesedés aztán lassan alábbhagyott, az emailek és videókonferenciák özönében pedig számos közvetlen kollégával már több mint fél éve nem is találkoztunk.

Nem meglepő, hogy az állandó home office okozta csendes eltávolodás komoly veszélyt jelent a csapategységre, az elköteleződésre és a személyes motivációra is. Egy jó vezető számára kulcsfontosságú, hogy ezt időben felismerje és – akár az alábbi inspiráló külföldi, illetve hazai példákból ötletet merítve – próbáljon tenni ellene.

Tartsunk együtt kávészünetet!

Ha már személyesen nem lehet, akkor igyekezzünk megteremteni virtuálisan annak a lehetőségét, hogy a kollégák a szakmai projekteken túl is beszélgethessenek egymással, ezzel is erősítve az elköteleződést. Van, ahol ezt péntek délutánonként a hétvégére hangolódva, máshol minden nap, a kilenc órás munkakezdés előtt tartott meeting keretében teszik lehetővé, de tudunk olyan cégről is, ahol egész nap nyitva álló virtuális csevegőtermek vannak. A lényeg, hogy mindegyik opcionális, az csatlakozik be, aki társaságra vágyik, a kamera bekapcsolása azonban ajánlott.

Tematizáljuk a beszélgetést!

A rendszeresen megtartott közösségi beszélgetések egy idő után ellaposodhatnak, ezért érdemes különböző témákkal színesíteni. Az alábbi ötletek alkalmazhatósága nagyban függ a cég méretétől, a kollégák átlagéletkorától, de az iparágtól is:

  • behozhatunk vicces tartalmakat, és ezek köré mini versenyeket is felépíthetünk – például van olyan vállalat, ahol előre megadott témához kell a legjobb gifeket megtalálni, amit aztán szavazásra bocsátanak
  • feldobhatjuk személyre szabott ajánlókkal – milyen filmet, könyvet, receptet találtunk és ezt a csapatból kinek javasoljuk
  • megoszthatunk szakmai érdekességeket, beszámolhatunk heti felfedezéseinkről, amik közvetlenül nem kapcsolódnak egy-egy projekthez
  • nagyobb cégnél izgalmas lehet egy-egy olyan kollégának bemutatkozási lehetőséget adni, akinek motiváló személyes története, esetleg különleges hobbija van
  • jól összeszokott csapat esetén is megtudhatunk újdonságot a többiekről, ha meg kell tippelni, három állításból melyik a hamis
  • erősítheti a személyes kötődést, ha elérhetővé tesszük a csapattagok születésnapjait, így mindenki külön-külön, akár egyszerre is tud személyes üzenetet küldeni
  • ha nagyobb büdzsével dolgozunk, akkor szervezhetünk rendezvényt meghívott előadóval – például humoristával – vagy tarthatunk főzőórát, jógaórát, játszhatunk virtuális kiszabadulószobában is. Az USA-beli Cyborg Security például olyan közös vacsorákat szervez, ahol a cég a munkatársaknak egy közeli étteremből házhoz szállított ételt biztosít.

A fenti sor szabadon folytatható, a lényeg, hogy minél interaktívabb, annál maradandóbb lesz csapatszinten az élmény, a teljes kikapcsolódáshoz pedig a munkahelyi témáktól igyekezzünk minél jobban elszeparálni – akár egy másik platform használatával. Jó alkalmat adhat, hogy közben megtanuljuk például a Slack vagy a Yammer használatát.

Segítsünk másokon!

Mindezek ellenére lehetnek olyan csapattagok, akik a személyiségük vagy otthoni élethelyzetük kapcsán nehezebben dolgozzák fel a változásokat, küzdenek a magánnyal.

Nekik segíthet, ha pszichológust bocsátunk a rendelkezésükre, de van olyan cég is, ahol az egész csapat elvégzett egy krízistanácsadói kurzust, hogy egymást tudják támogatni. A frissen csatlakozott kollégák beilleszkedését pedig dedikált mentorral tudjuk felgyorsítani.

Ask me anything

A virtuális munkakapcsolatban a vezetőnek még több figyelmet kell szentelni a csapattagok motiválására, így a rendszeres 1:1 megbeszélések lehetnek a csatornák arra, hogy visszajelzést adjunk és kérjünk, elismerjük a legfrissebb sikereket és empátiát közvetítsünk a munkatársunk felé. Az érzések hiánya az írásos kommunikációban amúgy is számtalan félreértésre adhat okot, ezért – módjával – igyekezzünk képekkel, emojikkal vagy gifekkel oldottabbá tenni az emailjeinket.

Vezetőként legyél transzparens!

A bizalmat tovább tudja erősíteni, ha

rendszeresen adunk információt a céggel kapcsolatos belső hírekről, a menedzsment döntéseiről és további terveiről, vagy ha olyan alkalmakat szervezünk, ahol a vezetők élőben válaszolnak a feltett kérdésekre.

Gyakori ellenérv lehet a fentiekre, hogy minderre nem jut idő a napi munka mellett és amúgy sem csatlakoznának sokan. De gondoljunk bele, hogy egy maratont sem lehet végigsprintelni, és a vírus miatti korlátozásokkal úgy tűnik, hogy egy jó ideig együtt kell élnünk.

Így ahhoz, hogy megelőzzük a kollégák kiégését, engedni kell őket lazítani. Azzal kapcsolatban pedig biztosak lehetünk, hogy az igény megvan mindenkiben, csak meg kell találnunk a vállalati kultúrához passzoló eszközöket a csapatszellem erősítésére.

Kovács Ambrus,
regionális portfólió-menedzser, Bayer Hungária Kft.

A vendégszerzők külső szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

Borítókép: Daria Pimkina, Unsplash