Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

konténer rendelő_ forbes_koronavírus_ fotó: PID/David Bohmann

Bécsben már mobil konténer-rendelőkben is vizsgálják a koronavírus-gyanús betegeket

A mobil rendelők célja, hogy a háziorvososokat és az egészségügyi intézményeket tehermentesítsék, a dolgozókat védjék, illetve hogy ne alakuljon ki egy esetleges fertőzési gócpont a várótermekben.

Újabb lehetőség áll Bécsben azoknak a rendelkezésére, akik influenza tüneteit mutatják (például köhögnek, tüsszögnek, lázasak) és szeretnék kizárni, hogy fertőzöttek koronavírussal: mostantól már mobil konténer-rendelőkben is szakértő orvosi csapat várja a betegeket.

konténer rendelő_ forbes_koronavírus_ fotó: PID/David Bohmann
Vizsgálat a konténer-rendelőben // fotó: PID/David Bohmann

A vizsgálat előtt mindenkit tesztelnek egy koronavírus – antigén gyorsteszttel. Ha ez negatív, a jelenlévő orvosok kezelik a páciens tüneteit, vagy továbbirányítják a háziorvoshoz.

Pozitív teszteredmény esetén az illetékesek azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket: egy PCR teszt következik, majd fertőzés esetén a kontaktkutatás.

A szolgáltatás a Bécsi Orvosi Kamara és Bécs Város összefogásával valósult meg. Az első két konténer-rendelőt Favoriten és Ottakring kerületekben állították fel, december elejére pedig már összesen harminc ellenőrzőpont lesz a városban a tervek szerint.

Az első hetekben százezer, külön erre a célra beszerzett antigén gyorsteszt áll rendelkezésre a vizsgálatokhoz. A szolgáltatást mindenki igénybe veheti, ehhez csupán időpontot kell egyeztetnie a megadott honlapon. Az időpontról három nappal a vizsgálat előtt kapnak értesítést a páciensek.

A kiemelt képen az egyik bécsi konténer-rendelőben tartott vizsgálat látható // fotó: PID/David Bohmann

"Hétvégén bármi megtörténhet, szegény dolgozók szoktak is félni, pénteki döntéseink élnek-e még hétfőn"

Kelényi Kolos, Szamos Marcipán