Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az igazán boldog emberek 10 szokása

Mindig hajtunk valamiért, örülünk az előléptetésnek, új autónak, párkapcsolatunknak. Emiatt úgy érezzük: ha valami konkrét dolog, amit elképzelünk, egyszer majd történik, végül boldogok leszünk. Bár ezek a nagyobb történések tényleg boldoggá tesznek minket, a kutatások szerint ez a fajta boldogság nem tart sokáig: Northwestern University kutatása szerint egyéves távlatban már nincs különbség az átlagemberek és a lottónyertesek boldogsága között.

Érdemes inkább az eseményekhez kapcsolódó boldogság helyett mást is keresni: Travis Bradberry, a Forbes.com külsős szakértője szerint a tartós boldogság szokásokban gyökerezik. Összeszedett tíz szokást, amitől tartósan boldogak az emberek. Mit csinálnak mások?

1. Lelassítanak, és értékelik az apró örömöket

Mindenki rutinjainak rabja, ez sok esetben hasznos dolog: agykapacitást spórol és komfortérzetet ad. Néha viszont a rutin miatt nem vesszük észre az élet apróságait. A boldog emberek tudják, mennyire fontos mondjuk megillatozni az ételt, újragondolni a remek beszélgetést, amit az előbb folytattunk, vagy csak kimenni a levegőre és egy mélyet lélegezni.

2. Edzenek

Már tízperces testedzés is elég lehet, hogy elinduljanak azok a biológiai folyamatok, amik miatt jól érezzük magunkat. A boldog emberek rendszeresen edzenek, mert sokat hozzátesz a hangulatukhoz.

3. Másokra költenek

A kutatások egyértelműek: ha másokra költünk, boldogabbak leszünk, mintha magunkra költjük ugyanazt a pénzt. Ez különösen igaz apróságokra, amik már erőfeszítést jelentenek: például, vegyél a barátodnak egy könyvet, amit tudod, hogy szeretni fog.

4. Megfelelő emberekkel veszik körbe magukat

A boldogság embereken keresztül terjed. Ha boldog emberekkel veszed magad körbe, segít a magabiztosságodon, kreativitáson, és a jó kedveden. Negatív emberekkel lógni pontosan az ellentétest hatást váltja ki: azt akarják, hogy vegyenek részt a szomorúságukban, ettől jobban érezhetik magukat.

5. Pozitívak maradnak

Mindenkivel történnek rossz dolgok, a boldog emberekkel is. Viszont ők nem azon rágódnak, hogyan alakulhattak volna a dolgok, vagy hogyan kellene lenniük, hanem mindarra gondolnak, amiért hálásak. Ezután megtalálják a legjobb elérhető megoldást a problémára, alkalmazzák, aztán továbblépnek. A pesszimizmusnál semmi sem segíti elő jobban a boldogtalanságot. Koncentrálj inkább a tényekre, sokszor nem olyan rossz a helyzet, amilyennek látszik.

6. Eleget alszanak

Gyakorlatilag nincs olyan tanácsadócikk, amiben ez ne szerepelne. Valószínűleg nem véletlenül: még mindig nem alszunk eleget, hiába olvassuk úton-útfélen ezt a tanácsot. Aki eleget alszik, sokkal több energiája van, jobban figyel, jobb a memóriája. Az alvásmegvonás növeli a stresszt, akkor is, ha épp nincs min stresszelni. A boldog embereknél az alvás elsődleges, jobban is érzik magukat.

7. Vannak mély beszélgetéseik

Elkerüli a csacsogást, mások elítélését. Inkább az értelmes interakciókra koncentrálnak. azért is mennek mélyre más emberekkel, mert tudják, hogy ez jó érzéseket szül, érzelmi kapcsolatot teremt. És nagyon jó módja annak, hogy tanuljunk másoktól.

8. Segítenek másoknak

Attól, hogy időt szakítanak mások megsegítésére, nemcsak másokat tesz boldoggá, hanem őket is. Aki másokon segít, annál felszabadul egy csomó hormon, ami mind a boldogságérzethez járul hozzá. Ha segítünk másoknak, a munkában is jobban tudunk koncentrálni, és az előléptetés is valószínűbb, sőt az egész csökkenti a stresszt. Arra azért figyelni kell, hogy ne terheljük túl magunkat, ne vonódjunk be túlságosan – annyira segítsünk, amennyire kérik, és amennyire tőlünk telik.

9. Tesznek érte, hogy boldogok legyenek

Senki sem kel mindennap boldogan, az általában boldog emberek sem jelentenek ez alól kivételt. Egyszerűen csak kicsit keményebben dolgoznak ezen, mint mások. Tudják, milyen könnyű elveszni a napi rutinban, nem figyelni az érzelmekre. A boldog emberek foglalkoznak a hangulatukkal, döntéseikkel – úgy, hogy közben törődnek a boldogságukkal.

10. Nyitott a gondolkodásuk

Az embereket két alapvető kategóriába sorolhatjuk: zárt és nyitott gondolkodásúak. Akik zárt gondolkodásúak, úgy érzik, hogy nem tudnak változtatni semmin.  Ez problémákat okoz, amikor meg kellene oldani bármit, mert minden megoldhatatlannak tűnik. Akik nyitottak, azért boldogabbak, mert úgy gondolják: fejlődni tudnak, ha beleteszik a szükséges erőfeszítést – és meg is oldhatják a problémákat. Minden kihívás egy lehetőség.

Persze, nehéz mindezekre együtt figyelni, de ha már a listából csak pár dolgot elsajátítunk, valószínűleg boldogabbak leszünk, mint előtte.

 

Oszd meg!