Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az emberséges vezető – divat vagy kényszer?

A mindfulness a rohanó világunkban olyan, mint a slow food a fast food szokások tömegében. A mindful vezető az emberséget és a pillanat fontosságát jeleníti meg a maga valósságában.

A mindful vezető a mindful és együttérző emberi hozzáállást annak érdekében alkalmazza, hogy erősebb legyen a vezetői jelenléte. A vezetői jelenlét egy olyan belső erő kiállásban és hozzáállásban, ami a hatékony döntéshozatalt és a döntések valós gyakorlati megvalósítását szolgálja, annak érdekében, hogy az ezáltal nyert eredményesebb működés mind a vezető javára mind a vezetőt körülvevő csapata hasznára váljon. Ez nemcsak arról szól, hogy a mindfulnesst, azaz a fókuszált figyelmet, működése során egy-egy alkalommal igénybe vegye a vezető, hanem ez egy átalakulást, változást szolgáló viselkedésmód, ahol a vezető saját vezetői működését tudatosabban megélve felismeri, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami kontraproduktív, és nem szolgálja a vezetői eredményességet, tehát mi az, amin változtatnia kell.

A mindful vezetővé válás egy folyamat, amelynek során elsőként a gondolkodásmódnak kell változnia, és ez azt vonja magával, hogy másként látjuk a körülöttünk lévő világot és magunkat benne.

Más lesz a hozzáállásunk magunkhoz és a körülöttünk lévőkhöz és ebből következik majd a megváltozott viselkedés. Téves, amikor a vezetőfejlesztő képzéseken csak a kívánt viselkedésbeli változással foglalkoznak és a mindfulness gyakorlatokat arra használják, hogy a kívánt viselkedésbeli változást támogassák. Jó, de nem elég. Mert ha nincs mögötte gondolkodásmódbeli változás, akkor a mindfulness gyakorlása csak röpke ellazulást vagy éppen éber fókuszálást válthat ki, de nem lesz ismétlődő, nem válik jó értelemben vett rutinszerű gyakorlattá, nem válik a mindennapi működés részévé. Viszont ha sikerül megvalósítani a kívánt szemlélet és gondolkodásbeli változást, akkor a vezető másképp hat a környezetére, másképp fejti ki befolyását a működési térben. Megváltozik a vezető célkitűzési módszere: sokkal körültekintőbb, figyelmesebb, hitelesebb lesz, gyakran több szenvedély, meggyőződés és céltudatosság jön elő a döntések nagyobb belső, lelki megalapozottságának köszönhetően és ennek következtében jobb üzleti eredmények születnek.

ev_asztal_iroda_munka_1000

A mindful működést és a tudatosságot növelő gyakorlatok azt szolgálják, hogy aki ezekkel él sokkal jobban megérti, hogy mi zajlik a fejében, a gondolataiban, megélve és átélve minden pillanatot, a mentén, ahogy az a gondolat megszületik és végig kísérve, ízlelve azt, hogy hova vezet el. A megélés mentén, a felismerések útján tanulják meg a vezetők, hogyan kell kontroll alatt tartani a gondolatokat, az attitűdöt, a képzelőerőt, a kimondásra szánt szavakat és a tervbe vett cselekedeteket. Amikor ezeket a vezetők a mindfulness gyakorlásán keresztül kontrollálni tudják, akkor az is kirajzolódik, hogy hol vannak választási lehetőségek, és felismerésre kerül, hogy másfelől hol követnek el rutin hibákat, amikor túlzottan is a szokások rabjai, amikor a rutinszerű működés már nem a vezető javát szolgálja.

Egy eszköz a gondolkodásmódunk megváltoztatására

Ez az eszköz a felismerésen keresztül vezet el a későbbi viselkedésváltozáshoz.

  1. Első lépésként, amit a vezetők maguk körül látnak, megtapasztalnak, és történik velük, azt el kell látniuk címkével.
  2. Majd figyeljék meg, hogy a címkézések milyen hangulathoz, érzésekhez vezetnek, milyen gondolatokat indítanak el.
  3. Ha felismerik a magukra gyakorolt hatását a címkéknek és a címkézésnek, akkor lehet változtatni rajta igény szerint.
  4. Mi lenne, ha más címkéket tennénk ezekre a dolgokra, cselekedetekre, eseményekre, emberekre? Azáltal, hogy ha mást írunk fel, máshogy írjuk le, máris változunk, mert hisz változtattunk a helyzetmegítélésünkön, ezáltal a hozzáállásunk, és a szemléletünk is változik.
  5. Próbáljuk ki és érezzük meg ennek a hatását. Érezzük meg a változást.

Ezt valódi ragasztható címkékkel is ki lehet próbálni oly módon, hogy az elénk kerülő helyzeteket, tapasztalásainkat „lehetőségként” vagy „problémaként” címkézzük fel. Az, hogy mit hogyan élünk meg rajtunk múlik és nagyon is esetleges, sokszor véletlenszerű. De ha egyszer valamit már valami módon felcímkéztünk kézenfekvő, hogy legyártjuk hozzá a történetet is, igazoljuk véleményünket, hozzáállásunkat. Ceruzával vastagon bevéssük. De, amikor eljátszunk a gondolattal, hogy ezt lehetne másként is látni és mi lenne akkor…..  ilyenkor van lehetőségünk kiradírozni és újra írni.

Így tudjuk tapasztalataink megítélését saját magunk befolyásolni. Ott a pillanatban írjuk át életünk történéseit. Ez mindenkinek megadatik. Próbáljuk ki!

A cikk tartalma a Mindful Leadership Online Conference Dawa Tarchin Phillips előadásában elhangzottakon alapul.

Ábri Judit MA, a PCC Executive coach-a, a Coaching Határok Nélkül (CHN) alapítója, a CHN Nemzetközi Coach Iskola igazgatója.

Oszd meg!