Hassan OUAJBIR / Unsplash
Legyél jobb!

Olyan, mint egy orgazmus, még sincs köze a szexhez

Trapp Henci
2022. április 16. 5 perc olvasás

Ismerős az az érzés, amikor egy finom kézmozdulattól, egy könnyű érintéstől vagy akár a suttogástól bizseregni kezd a fejed búbja? Az érzés hullámokban jelentkezik, gyakran a nyakra és a végtagokra is átterjed, és transzszerű állapotot eredményez, amit eufória és ellazulás kísér. A tudósok még kutatják, de talán terápiára is alkalmas a jelenség.

A fent leírt érzésnek neve is van: az autonóm szenzoros meridián válasz (ASMR) arra a bizsergő érzésre utal, amelyet az emberek testükben tapasztalnak hang- és vizuális ingerekre adott válaszként. Ez az érzés a fejben kezdődik, amikor egy arra érzékeny személy bizonyos kiváltó tényezőket figyel vagy hall, aztán lefelé halad a gerinc felé, ami libabőrhöz, agybizsergéshez, ellazulás érzéséhez, alacsonyabb pulzusszámhoz és enyhe eufóriához vezet.

Vannak, akik úgy írják le az érzést, mintha csak az agyukban történne orgazmus, bár ez nem feltétlenül szexuális reakció, mindenesetre néhány embernél szexuális izgalmat is okozhat.

Az ASMR egy egyre népszerűbb audiovizuális irányzat, amely világszerte több millió néző és előfizető közérzetét javítja. Míg az ASMR-kutatás még bőven folyamatban van, az ASMR-közösség tagjai egyre újabb és újabb módokat találnak az ilyen audio- és vizuális jelenségnek létrehozására.

Hogyan működik?

Amikor valaki ki van téve a ASMR-kiváltó hatásoknak, aktivizálódhat a prefrontális kéregnek az a része, amely a szociális viselkedéssel és a jutalmazási rendszer agyi régióival foglalkozik. Az ASMR tartalma képes megismételni a kötődés és az elégedettség érzését, így az alany pozitív és érzelmileg elégedett lesz.

A kutatók még mindig próbálják meghatározni az idegtudomány eszközeivel, hogy hogyan vagy miért adják egyesek ezt a választ, és mely személyiségjegyek érzékenyebbek. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az ASMR átfedésben állhat a szinesztéziával, az érzékszervek keresztezése által meghatározott jelenséggel (ez azokra az emberekre jellemző, akik hallják a színeket vagy ízlelhetik a hangokat), míg mások úgy gondolják, hogy ez placebohatás lehet.

Az interneten található ASMR-videók számos preferenciát kielégítenek. A gyakori kiváltó tényezők közé tartozik a lágy érintés, a suttogás, a halk beszéd, a szoros személyes figyelem, a finom kézmozdulatok és az éles hangok.

  • Hangok

A finom suttogás, a körmök kopogása, a papír gyűrődése és a billentyűzeten történő gépelés a kellemes binaurális hangok az ASMR-ernyője alá tartozik. Vannak, akik előnyben részesítik az éles hangokat vagy bizonyos betűk, például az „S” és a „P” kemény kiejtését. A fújás, karcolás és egy könyv lapozása szintén népszerű ASMR-hang lehet.

  • Vizualitás

Vannak, akik megtapasztalhatják az ASMR-érzést megfelelő látványvilág mellett is. A festéket keverő, gyengéd kézmozdulatokat végrehajtó vagy puha tárgyakat szépen felszeletelő emberekről készült videók vizuálisan ösztönzik a nézőket.

  • Szerepjáték

Egyes ASMR-művészek személyes figyelmet fordítanak arra, hogy hosszan tartó szemkontaktust teremtsenek a kamerával, és úgy simogassák a lencsét, mintha gyengéden megérintenék a nézőt. Ez a különleges odafigyelés biztonság és meghittség érzését adhatja a figyelőnek, ami pihentető és terápiás lehet.

  • Evés

Nos, ez egy nagyon megosztó jelenség, van akiket kifejezetten idegesít és zavar, ha hallanak másokat enni, míg a többieket megnyugtatja és ez is képes náluk kiváltani ASMR-érzést.

  • Zúzás, nyomás, szeletelés

Vannak ASMR-nézők, akiket elégedettséggel tölt el, ha olyan dolgokat néznek, mint a kinetikus homok, az összenyomódó, formátlan szivacsok, vagy épp az iszap változásai nyomás hatására.

Azok az emberek, akik ASMR-érzékenyek, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak más összetett, több érzékszervi élményeket is, mint például a zene által kiváltott hidegrázás és szinesztézia. Sajnos az ASMR-ben szenvedők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak misofóniát („a hangok gyűlölete”), ami egyáltalán nem kellemes.

A jövő terápiás eszköze

Egy gyors pillantás az ASMR-videók alatti megjegyzésekre elég ahhoz, hogy meggyőzzön minket: az ASMR valóban segít az embereken: javítja a hangulatot, enyhíti az álmatlanságot és ellensúlyozza a magányosság érzését.

Jelenleg előzetes tudományos bizonyítékok vannak ezen anekdotikus állítások alátámasztására. Az ASMR-ben „szenvedő” emberek pulzusszáma jelentősen csökken, amikor ASMR-videókat néznek. Ezek a stresszcsökkentések hasonlóak a mindfulness és a zeneterápia során tapasztaltakhoz, de még mindig nem ismert, hogy az ASMR-t lehet-e és kell-e alkalmazni hatékony terápiaként.

Izgalmas időszak ez az ASMR-kutatások számára, mert még mindig nagyon sok mindent nem tudunk a jelenségről. A jövőbeni tanulmányok azt szeretnék megvizsgálni, hogy mindenkiben megvan-e a lehetőség az ASMR megtapasztalására, ha ez a terápia új formája lehet.

Borítókép: Hassan OUAJBIR / Unsplash