rövid hír

Az agy szerkezetén is elváltozásokat okoz a szóbeli bántalmazás

Forbes
2022. március 23. 2 perc olvasás

Nem újkeletű felfedezés, hogy a bántalmazásból adódó traumák nyomot hagynak az életünkön: egy-egy rossz emlék rossz viselkedési formák kialakításához vezethet, ami egyszerre mérgezi saját lelkiállapotunkat és kapcsolatainkat is. Azonban, mint kiderült, ez nem minden. Egy friss kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy a verbális bántalmazás – legyen szó iskolai kiközösítésről, családon belüli erőszakról vagy cyberbullyingról – az agy szerkezetén is látványos elváltozásokat okoz.

Születésünk után az agyunk fokozatos fejlődésnek indul, és nagyban alakítják azok az élmények, amiket gyerekkorunkban élünk át. Kognitív tulajdonságaink, személyiségünk és az öntudatunk az évek folyamán alakul ki sok apró hatás eredményeként.

Növeli a mentális betegségek veszélyét

„Ha egy környezet bántalmazó vagy szociálisan egészségtelen, az az agy fejlődését is befolyásolja, és gyakran károsodáshoz vezet. A kora gyermekkori szexuális vagy fizikai abúzus, vagy akár a családon belüli erőszak látványa  abnormális fizikai elváltozásokat okoz a gyermekek agyában,

és növeli a mentális betegségek kialakulásának veszélyét” – fogalmazta meg Dr. Douglas Fields idegtudós a Psychology Today-ben.

Bővebben a kutatásról

Az American Journal of Psychiatry kutatásában olyan 18-25 éves fiatalok vettek részt, akik nem éltek át sem családon belüli, sem fizikai, sem szexuális erőszakot, ellenben egy részük iskolai bántalmazás áldozata volt. A kutatások azt mutatták ki, hogy a bántalmazott gyerekek esetében nem fejlődött ki megfelelő kapcsolat a jobb és a bal agyfélteke között, és nagyobb eséllyel szenvedtek depressziótól, indulatkezelési problémáktól és szorongásos zavaroktól.

A kutatásból az is kiderült, hogy a középiskolás évek alatt átélt zaklatás bír a legerősebb jellemformáló erővel,

ugyanis az agy még nem érte el teljes fejlettségi szintjét ebben az életkorban. A bántalmazás számottevő hatást gyakorol az önértékelésre, azonban eltérő módon hat a test és az agy működésére, és a felborult egyensúly könnyen vezethet mentális betegségek kialakulásához.

Ha szívesen olvasnál még a témában, a Journal of Pakisan Medical Assosiation oldalán megteheted.