Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A vezető, akiben bízunk (9 tanács egy profitól)

Kilenc vezetési szokás, amelyek pozitívan hatnak az eredményekre, emberi kapcsolatokra és biztosítják a jó hírnevet. John Blakey budapesti előadása nyomán.

Volt cégvezető is, de egy ideje már a coachinggal, azon belül is inkább a vállalati coachinggal, vezetőfejlesztéssel foglalkozik John Blakey. Az angol szakember budapesti, vezetőknek, coachoknak, hr-szakembereknek tartott előadásán a bizalom volt a fő téma. Hogy alakítson ki a vállalat vagy a vezető bizalmat maga iránt? Blakey a bizalom három alappilléréhez (képesség, erkölcsi szilárdság, jóindulat) három-három viselkedési mintát társít, amelyek képesek a bizalom építésére. Modelljében az az újdonság, hogy megnevezte a vezetői jóindulatot is, mint egy elvárt vezetői tulajdonságot, ha a vezető bizalmat akar kiépíteni környezetében, ha tudatosan el akarja nyerni a vele dolgozók bizalmát. Érdemes kipróbálni!

john-eload1-k

I. Képesség – Professzionális kompetencia, a vezető alapfeladata: eredményeket tesz le az asztalra.

Teljesítés

Kötelezettségeket vállalni és megbízhatóan teljesíteni azokat. Az ilyen ember beváltja a szavát, az ígéreteit betartja. Ideális esetben többet teljesít, mint amennyit vállalt.

Coaching

Másokat segíteni abban, hogy teljesítsenek, azáltal, hogy meghallgatjuk őket, kérdéseket teszünk fel nekik, és felhatalmazást adunk számukra az önmegvalósításhoz.

Következetesség

Napi szintű teljesítés, a kötelezettségek, ígéretek folyamatos betartása. A vezető kitartóan és következetesen tudja hozni önmagát.

 

rajz2-k

II. Erkölcsi szilárdság – Gondolatok, szavak és tettek összhangja, egysége, magas morális sztenderd. A vezető nem vizet prédikál és bort iszik.

Őszinteség

Kivételesen magas szintű őszinteség magaddal és másokkal szemben.

Nyitottság

Túlmutatva az őszinteségen, a mélyebb szintű személyes gondolatok és érzések megosztását, a gyengeségek, és a sebezhetőség felvállalását is jelenti.

Szerénység és alázat

Szerénynek lenni nem azt jelenti, hogy kevesebbet gondolsz magadról, hanem hogy kevesebbet gondolsz magadra.

 

rajz6-k

III. Jóindulat – Amikor fontos számunkra, hogy másoknak jó legyen és nekik jót tegyünk.

Pozitív felfogás szenvedélyes hirdetése

Hit a pozitív felfogásban, és aszerint is élni. Nehéz idők esetén is pozitívnak maradni, és ezt hirdetni.

Erkölcsi bátorság

Kiállni másokért, egy ügyért, áldozatot vállalni másokért, saját magunkon túlmutató ügyekért, dolgokért.

Kedvesség

Apró napi cselekedetek a gondoskodás és az emberi együttérzés jegyében. Szívből jövő tettek, amelyekért nem vársz viszonzást, nem előre kigondolt lépések, amelyek arra szolgálnak, hogy másokra jó benyomást tegyél.

John Blakeyt a Coaching Határok Nélkül (CHN) hozta el Magyarországra. A szervezet öt éve, havi rendszerességgel szállít neves nemzetközi előadókat Magyarországra mindazoknak, akik vezetőként vagy emberként fejlődni akarnak.

rajz5-k

 

Oszd meg!