Legyél jobb!

A tisztesség Magyarországon is kifizetődő – mostantól indexálni is fogják mindezt

Forbes
2020. február 11. 9 perc olvasás

Összefog a Bridge Budapest és az Opten – új minősítési rendszerrel támogatják a hazai üzleti kultúrát. A 2018-ban elindított Vállalható vállalkozások kezdeményezés körül kialakult közösséghez tartozó cégek az új minősítést mostantól piaci értékük mutatójaként is tudják használni, mely pontos információt ad egyfelől partnereiknek és ügyfeleiknek, másfelől a munkavállalók számára is a munkahely értékvilágáról és üzleti kultúrájáról.

A Bridge Budapest abban hisz, hogy minél több vállalható üzleti szereplő van a üzleti életben, Magyarország annál versenyképesebb és szerethetőbb hely lehet.

„Az üzleti magatartás szektor- és méretfüggetlen. Fontos látni, hogy az a kifogás, hogy bizonyos szektorokban egyszerűen nem lehet vállalhatóan működni nem érvényes ma már. A Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezésünk 1000 cége között az építőipartól a mezőgazdaságon át a vendéglátásig, kétszemélyes vállalkozás és többezer fős cég is megtalálható. A cégek története az ország története, ezért ezek az elkötelezett cégek kulcsfontosságúak a jövőnk szempontjából.

Azon túl, hogy stabilabb és fenntarthatóbb üzletet építenek, azzal tesznek a legtöbbet az országért, hogy értelmes munkahelyeket hoznak létre”

– magyarázza Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője.

„Azért döntöttünk az együttműködés mellett, mert amellett, hogy van egy jó szemlélet a cégvezetésben, fontos, hogy objektív gazdasági elemzés alapján is alátámasszuk az eredményeket” – mondta el Dr. Csorba Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója a február 11-én tartott sajtótájékoztatón.

„A kettő együtt tudja megvalósítani azt, hogy tisztuljon a gazdasági élet. Így elmondhatjuk, hogy ez nem csak egy pozitív hozzáállás, hanem adott esetben egy hosszú távon kifizetődő szemlélet.”

A vezető hozzátette, hogy akik vállalható üzleti szereplőként szerepelnek a listán, jól reprezentálják a magyar gazdaságot. A 10-20 éves, vagy adott esetben még idősebb cégek alátámasztják, hogy a vállalható üzleti modellel is lehet hosszú távon gazdaságilag is sikeres a cég. „Ha ezek a számok emelkednek az mindannyiunknak és a gazdaságnak is jó.”

Az eddigi önellenőrző teszten túl, a mai naptól az Opten 300 paramétert összevető és vizsgáló rendszere is segíti a cégeket abban, hogy újraértékeljék a cégüket. „Ezzel szeretnénk biztosítani a közösség biztonságát, és hogy a minősítés valódi üzleti értéket is képviselhessen” – mondta el Pistyur Veronika az eseményen.

Az új rendszer célja, a közel 1000 üzleti szereplőből álló közösség erősítse és a résztvevő cégek közötti bizalomépítés. Mindemellett fókuszba helyezi a tagok közötti tanulás és együttműködés lehetőségét. A cégminősítéssel és cégmonitorozással foglalkozó Optennel közös partnerség lehetővé teszi, hogy a Vállalható Üzleti Szereplők – a korábbi önellenőrző teszten túl – magasabb szintű minősítést is megszerezhessenek. Az objektív kritériumok szerint felállított, új minősítési rendszer meghatározásában az Opten értékeli a Bridge Budapest vállalhatósági tesztjét kitöltő vállalkozók válaszait.

A minősítési rendszer – közgazdasági elemzési módszertan alapján, – a magyar piac sajátosságait is figyelembe véve készül.

A pénzügyi adatok mellett a cégek tulajdonosi és vezetői hátterét valamint a pozitív és negatív információkat is felhasználja a cégek stabilitásának meghatározásához.

A modell ezáltal háromszáz változó alapján, a főtevékenységet is szem előtt tartva értékeli a cégeket, korszerű adatbányászati algoritmusok használatával. A matematikai modellen túl a Bridge Budapest a meglévő minősítések, elismerések, tagságok összegyűjtését is számításba veszi a minősítési folyamat során. A Bridge Vállalhatósági Index felhasználja az Opten széles körben elterjedt, cég- és pénzügyi adatokra épült kockázati besorolás indexét és a Bridge Budapest átláthatósági és tudatossági besorolására épülő mutatóját, így az objektív mérőszámok mellett a cégvezetés tudatosságát is értékeli.

„Az Opten bízik benne hogy 25 éves hazai gazdaságelemzési tapasztalatával és széleskörű adathátterével hatékonyan tudja támogatni a Bridge Budapest kezdeményezését, amely hozzájárul a gazdasági kultúra fejlesztéséhez” – tette hozzá Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az Opten elemezte a jelenleg közel 1000 tagot számláló közösséget. A Vállalható Üzleti Szereplők 80%-a minimális vagy átlag alatti kockázattal rendelkezik, míg az összes Magyarországon működő céget nézve a cégek fele sem tartozik ebbe a csoportba (49%). A vállalható cégek össz árbevétele 2018-ban majdnem elérte a 462,5 milliárd Ft-ot. Az egy cégre jutó átlagos árbevétel kb. 625 millió Ft volt ezen cégek körében, míg országosan ez az arány kevesebb mint a fele, kb. 290 millió Ft. A Vállalható Üzleti Szereplők közel 17 ezer főt foglalkoztatnak. 60%-uk minimum 2 főt foglalkoztat, de a cégek több mint fele minimum 4-et, míg a hazai, működő társas vállalkozások közel 60%-a alkalmazott nélkül, vagy egy alkalmazottal működik. 97%-hoz nincs jelenleg hatályos negatív infó, és a 63,4%-hoz az elmúlt 5 évben sem volt.

A Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezés új minősítési rendszere négy kategóriát különböztet meg.

  • Vállalható Üzleti Szereplők: közéjük tartoznak, akik már kitöltötték vagy kitöltik a Bridge Budapest önellenőrző tesztjét és legalább 80%-ot elérnek. Őket a Bridge Budapest külön nem ellenőrzi, megbízik a kitöltők szavában.
  • Minősített Vállalható Üzleti Szereplő: vállalja, hogy az önellenőrzésen túl nyilvános adatok alapján, az Opten is minősíti a működését, és ezzel az értékelésre mint üzleti értékre tekint. Fontos, hogy a jelölt elfogadja a kezdeményezés Manifesztójában megfogalmazottakat, és kommunikálja azt honlapján és/vagy közösségi médiafelületén. Ezzel amellett az üzleti kultúra mellett köteleződik el, ami nem tökéletességről és makulátlanságról szól, hanem egy törekvésről, olyan értékek mentén, minthogy a Vállalható Üzleti Szereplő a teljesítményt és az értékteremtést tekinti a cégek valódi mércéjének; vagy a piaci verseny ugyanúgy fejleszti őt, mint a win-win típusú üzleti együttműködések; és a teljesítményével más cégek számára is referenciaként szolgálhat.
  • Jópéldák a Vállalható Üzleti Szereplők közül: létrehoznak egy-egy olyan projektet, kezdeményezést, működési formát vagy más aktivitást, amely a közösség más tagjai számára is értékes, implementálható és példaértékű lehet. Jó példa lehet akár minősítési rendszer, folyamatleírás, civil együttműködési projekt, értékelési rendszer, beszállítói kiválasztó rendszer, munkavállalói ösztönző rendszerek, átlátható költségtervezés, transzparens költségvetés, ügyfél elégedettség mérés és visszajelzési rendszerek is.
  • Nagykövetek: kizárólag a  Minősített Üzleti Szereplő válhat Nagykövetté – ők rendelkeznek minősítéssel, az ügy hírvivőiként üzleti történetüket és tapasztalataikat szívesen megosztják a nyilvánossággal, fontos szerepük van a kezdeményezés kommunikációs aktivitásaiban, képviselik a Bridge Budapest küldetését és segítenek más tagokat is felkészíteni erre a szerepre.

A Nagykövetek első listáján a következő cégek és hosszú távon, érték alapon gondolkodó vezetők szerepelnek: Patai Zoltán (Netpincér), Szabó Dóra (Tranzit-Food Kft.), Gál-Berey Tünde (Villámfordítás Easy Media Kft.), Horváth János (MVÜK Zrt.), Flesch Tamás (Continental Group), Márton Kata (Praktiker Magyarország), Nagy György (Sigma Technology), Árvai Péter (Prezi), Dr. Csorbai Hajnalka (OPTEN), Törös Judit (Törös Ügyvédi Iroda), Tóth Krisztina (Europa Media Group), Schiller Márk (Schiller Autóház Kft.), Gazsi Zoltán (Eisberg Hungary Kft.), Harnisfőger Tímea (job.hu), Rajnai Richárd (Kötéltechnika Kft.). 

Az első Nagykövetek, a Jópéldák és a Minősített szereplők február 11-én mutatkoztak be a nyilvánosság előtt, és nyomonkövethetők a vallalhato.hu oldalon. Az új minősítési rendszer újabb fontos mérföldkő egy pozitív üzleti környezet megteremtéséhez, melynek mozgatója a magabiztos, valós tudás, a teljesítmény, a folyamatos fejlődni akarás és a jövőbe mutató, tisztességes együttműködés képessége. 

A Bridge Budapest tavaly díjazta is a hazai vállalkozói kultúra fejlesztéséhez példamutató módon hozzájáruló kezdeményezéseket.