Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A te munkahelyed is megszűnik? Ezek a jövő állásai

Az elöregedő társadalomra fókuszáló vállalkozásoké, a technológiai fejlesztések területen dolgozóké, és az új energiaforrásokat kínáló szolgáltatóké a jövő. Meg a nőké.

Az USA munkaügyi statisztikai hivatala, és az indeed.com, a több mint 20 millió állást kínáló álláskereső portál adatai alapján is ezek azok a területek, amelyeken a közeljövőben jelentősen megugrik majd a meghirdetett állások száma. Ezeken belül is

legnagyobb arányban a napelem-telepítőkre és a szélturbina-technikusokra lesz igény – 96,1-105,3 százalékkal emelkedhet a meghirdetett állások száma ezeken a területeken.

Az idősápolás, a házhoz járást is vállaló ápolók iránti igény közvetlenül ezek után, a harmadik helyen áll a toplistán; a következő évtizedben 46,7 százalékkal növekedhet ezen állások száma. Bár a felmérések az amerikai piacot vizsgálták, a szintén elöregedő magyar társadalomra is igaz lehet ez az arány.

A top tíz hiányszakma több mint fele az egészségügy területéről való (és szintén összefüggésben van az elöregedő társadalommal), ez még egy párhuzam lehet az amerikai-magyar munkaerőpiaci viszonylatban.

A vizsgálatokból kiderült, hogy várhatóan a magasabb béreket kínáló szakmákban növekszik majd a leggyorsabban a meghirdetett állások száma. Ide tartoznak az orvosok, a számítástechnikai és matematikai területen dolgózók. A leglassabb növekedés a közepes béreket kínáló területeken várható, ide tartozhatnak majd az ápolók is.

A nem nem mindegy

Érdekesség, hogy a felmérések alapján az általában nők által végzett munkák iránti igény gyorsabban fog növekedni, mint a tipikus férfi munkakörök száma. Ugyanakkor megszűnni is leghamarabb az irodai, főleg női munkák fognak, különösen a titkárnők és adminisztratív munkakatársak munkaköre, hiszen az ő feladataikat már lassan ma is átveszi a technológia.

Forrás: forbes.com

Oszd meg!