Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A siker titka? A jó helyezkedés

Mi volt a legfontosabb dolog, amit valaha megtanult az iskolában? – gyakran teszik fel ezt a kérdést a sikeres fintech cégalapítónak, Chris Myersnek. Az örökké ismétlődő válaszok közepette találta meg az igazi kulcsot az amerikai Forbesban is gyakran publikáló vállalkozó: „jólétben élő emberek kegyeibe kell férkőzni”.

Myers az Arizona Egyetemen szerzett pénzügyi diplomát, ebből az időszakból idézi fel kedvenc professzorát az amerikai Forbesban. Dr. Glenn Wilt a záróvizsgán ezt a végső soron mindent eldöntő kérdést tette fel diákjainak: „mi a siker titka?” Természetesen a megfelelő válasz az volt: „férkőzz a jólétben élők kegyeibe”. Akkoriban még a diákok is enyhén cinikus viccként könyvelték el ezt a választ, tíz évvel később azonban Myers szembesült azzal, mennyire igaz és valóságos ez a mondat.

Ha te vagy a legokosabb, rossz helyen ülsz

Ha egy szobában ülve te vagy a legokosabb, akkor rossz szobában ülsz. „Megtanultam, hogy az élet gazdagabb, ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik sikeresek és inspirálók” – írja Myers, megjegyezve, hogy a siker ragályos és öngerjesztő dolog. Persze nem minden gazdag és sikeres ember intelligens, a siker és a pénz viszont kéz a kézben járnak.

Ha sikeres (és igen, ha gazdag) emberekkel veszed magad körül, az téged is felemel. Nem a pénz közelsége miatt, hanem mert a sikeres emberek szenvedélye, elhivatottsága – és ideális esetben intelligenciája – magával ragadhat. A siker sikert szül, ezért lesznek mindig a gazdagok még gazdagabbak.

A pénz nem minden, de sokkal érdekesebbé teszi a dolgokat

Miközben az intellektuális stimuláció és a tanulás lehetősége különösen értékes dolgok, egy percre sem szabad megfeledkeznünk a pénz fontosságáról. Magántőke nélkül viszonylag kevés olyan kaland indulhat el, amelyből aztán gazdagság lesz – idézi fel saját cége, a BodeTree indulását a szerző. Éppen ezért az, hogy kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló kapcsolatokat építsünk sikeres emberekkel, arra is megadja a lehetőséget, hogy a saját nyomunkat otthagyjuk a világban.

A lehetőségek nem random módon jönnek

A lehetőségek általában akkor tűnnek fel, amikor a motivált személyek elszántsága és a források találkoznak.

Az intelligencia önmagában nem elég a sikerre – sok okos ember láthatunk beragadni egy unalmas pozícióba. A siker, ahogy a professzor is látta, az intelligencia, a kemény munka és a lehetőség metszéspontjában található. Lehet, hogy ez nem egy politikailag korrekt megállapítás, de tanulság az, hogy a barátkozás a sikeres emberekkel a legjobb módja annak, hogy mi magunk is sikeressé váljunk.

Oszd meg!