Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

siker_unsplash_forbes

A siker tanulható és tanítható – 17 apró trükk, amivel elérheted a legmerészebb álmaid is

Hogyan méred a sikerességedet és miként válhatsz a saját mércéd szerint sikeressé? Vendégszerzőnk szerint a siker tanulható – lophatunk ötleteket sikeres emberektől és a cikkbeli 17 gyakorlati tanácsot is érdemes követni.

Tíz éve kutatom a siker titkát. Ez idő alatt több tucat könyvet és több száz cikket olvastam a témában, valamint több ezer órát töltöttem sikeres emberek megismerésével, titkaik, szokásaik, életvitelük felderítésével. Az alábbi cikkben az elmúlt tíz év tanulását foglalom össze azzal a céllal, hogy 1) valós képet mutassak a sikerről; 2) megosszam az összegyűjtött tudást és tapasztalataimat. 

Mit is tekintünk sikernek?

Abraham Maslow ugyan a motivációelmélet részeként állította fel híres piramisát, mégis érdemes a siker relációjában is megemlíteni. A közgazdaságtan-elmélet szerint is több lépcsője van a sikernek (gazdasági, szociális, társadalmi, pénzügyi…), ehhez jól kapcsolható Maslow piramisa. Mindkét elmélet szerint a piramis aljától felfelé „szabad” a haladás, tehát nem érdemes szinteket kihagyni (legalábbis hosszú távon biztosan nem). A siker felé vezető útra is ilyen megközelítéssel érdemes lépni: a piramis aljáról indulj és tarts a csúcs felé.

Maslow-piramis
Maslow-piramis

Kicsit távolodva a közgazdaságtani és pszichológiai elméletektől, mindenképpen szempontként kell kezelnünk érzelmi és értékrendi faktorokat is a siker kapcsán. 

Pál Feri mondja:

„A siker önmagában számomra nem érték. Ha mögötte van valódi teljesítmény, a mögött valódi érték, akkor tudok örülni minden sikernek. De az a siker, ami mögött se teljesítmény, se érték nincs, az számomra inkább ijesztő, de legalábbis elgondolkodtató.” 

A dalai láma azt mondta: 

Nincs szükség a Földön több sikeres emberre. Van már bőven elég. Néhány rendes ember kéne még.”

Az egyik fontos tanítóm, Kassai Éva szerint a sikert akkor tartjuk igazán sikernek, ha belső és külső értékeknek egyaránt megfelel. Minden mentálisan egészséges ember rendelkezik “csalódetektorral”, ami megszólal akkor, ha túl könnyen jutunk sikerhez: ha kipuskáztuk a telefonunkból a vizsga anyagát, ha csak a szerencsén múlik az eredményességünk vagy ha tisztességtelenül jutunk előnyhöz. De lehet, hogy rengeteg erőfeszítést fektetünk olyan tevékenységbe, amelyet az adott kultúra, amelyben élünk, nem ismer el. Ekkor sem érezhetjük magunkat sikeresnek.

A siker legjobb definícióját Earl Nightingale-től hallottam, aki évtizedeken át tanulmányozott sikeres embereket:

„A siker egy arra érdemes cél folyamatos megvalósítása.”

Nightingale szerint sikeres az, aki egy számára fontos és vonzó célon dolgozik nap mint nap. Sikeres tehát az a pék, aki jó kenyeret süt vásárlóinak és kedvét leli benne. Sikeres az a szülő, aki jól neveli a gyermekét. Sikeres az az üzletkötő, aki mindig is üzletkötő akart lenni és együtt akar fejlődni a cégével.

A sikernek tehát több tényezője van:

  • Valós teljesítmény
  • Belső jó érzés
  • Külső elismerés

A minimumkritériumok közül, azt gondolom, legfontosabb a belső jó érzés és a siker megélése. Mit ér egy finom bor, ha egyedül iszod? Mit kezdesz milliárdokkal, ha boldogtalan vagy és az utat sem élvezted, miközben megszerezted?

Siker és flow

A belső jó érzés kapcsán érdemes néhány szót ejteni a flow-ról. Csíkszentmihályi Mihály szerint “a boldogság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik velünk, és nem kapcsolatos a szerencsével és a véletlennel sem. Nem a külső eseményektől függ, inkább attól, hogyan értelmezzük azokat mi magunk. A boldogság valójában olyan állapot, amelyre fel kell készülni, és mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. Azok az emberek, akik megtanulják, hogyan kell irányításuk alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét is meghatározzák.”

A flow állapot eléréséhez vezető út nem a boldogság hajszolása, hanem olyan tevékenység(ek) keresése és gyakorlása, amelyek jó eséllyel a boldogság érzését hozhatják magukkal. A flow állapotban található mindent átható “jó érzés” akkor keletkezik, amikor kihívásokkal szembesülve megálljuk a helyünket és jól teljesítünk. A túl nehéz és nagyon könnyű feladatok egyaránt elrontják a flow-érzést, ezért érdemes ezt az állapotot folyamatosan keresni (vagy vezetőként megteremteni).

Siker és flow
Siker és flow

Való mindenkinek a siker?

Azt gondolom, hogy bárki lehet sikeres. Ugyanakkor a sikerhez társított gazdagság, státusz és az odavezető rettentő sok munka nem való mindenkinek. Jordan Peterson felvetése helytálló, miszerint miért akarna bárki is heti 50-60 órát dolgozni évtizedeken keresztül. Miért akarna bárki nagyvállalati vezető lenni, ahol az a dolga, hogy folyamatosan problémákat oldjon meg, priorizáljon és delegáljon? Én jelenleg relatív kicsiben csinálom a cégvezetést, de egyáltalán nem bulis és nem is felemelő alkalmanként ügyvédekkel konzultálni vagy éjszaka az aktuális céges problémákon agyalni.

Azt gondolom, hogy a sikeres stratégia olyan szervezeti struktúra felépítése, ahol sok védőháló (értsd: folyamat, munkatárs, stb.) van a problémák és közötted. Ezt csak sok probléma leküzdése árán lehet elérni.

Ezt tanulhatjuk a sikeres emberektől

Jordan Peterson:

„Saját múltunkhoz hasonlítsuk magunkat, ne mások jelenéhez!”

Boldogságunk és sikereink megélésének az egyik legfontosabb és legjobban kontrollálható része, a saját érzéseink feldolgozása és gondolataink “kordában” tartása. A mai világban rettentően nehéz fókuszálni a sok villogó és vonzó lehetőség között. Ugyancsak nehéz elégedettnek lenni, hiszen mindig van valaki, aki nálam szebb, okosabb, gazdagabb… Azzal tudsz a legtöbbet segíteni magadon, ha önmagadra reflektálsz, és ahhoz viszonyítod a jelened, hogy hol tartottál 1-3-5 éve.

Steve Jobs:

„Ha nem szereted, amit csinálsz, bele fogsz bukni.”

Tedd meg magadnak a szívességet, és gondold végig, hogy mi hoz lázba! Milyen típusú munkát szeretnél? Irodában ülni vagy külső partnerekkel tárgyalni? Másokkal együttműködve dolgoznál vagy otthonról pizsamában? Nagy szervezetet szeretnél magad körül vagy kicsit, családias légkörrel? Ezekre a kérdésekre nincs jó válasz. Tőled függ, hogy neked mi való.

Tiger Woods:

„Minél többet gyakorlok, annál nagyobb szerencsém van.”

A sikeres emberek közös tulajdonsága a kitartás. Nincs olyan sikeres ember, akinek ölébe hullottak az eredmények és nem dolgozik rettentő sokat nap mint nap. A siker annál valószínűbb, minél több fókuszt kap és minél több erőfeszítést teszel érte.

Úgy gondolom, ha valahol, akkor a Forbes hasábjain stílszerű Malcolm Forbest idézni:

A bukás siker, ha tanulunk belőle.”

Szintén fontos sajátja a sikeres embereknek, hogy nem adják fel. Mindannyian emberek vagyunk, hibázunk. Egy a fontos: törekedjünk helyesen cselekedni és tanuljunk a hibáinkból. Az a nyertes, aki feláll a bukás után. 

A siker elméletben

Robert Kiyosaki: „A sikeres ember és az átlagember között az a különbség, hogy mennyi kritikát bírnak el. Az átlagember nem nagyon bírja a kritikát, ezért marad átlagos az élete. Ezért nem lesz belőle vezető. Az átlagember félelemben él, hogy mit mondanak vagy gondolnak róla mások. Ezért éli úgy az életét, hogy a többi átlagemberrel tart.”

A siker elsajátításának egyik fontos eszközét Earl Nightingale az alábbiak szerint fogalmazza meg:

Azzá válunk, amire a legtöbbet gondolunk.”

A legfurcsább titok című könyvében Nightingale pontos lépésekkel segít olyan szokásokat kialakítani, hogy összhangba kerülj céljaiddal.

Barabási-Albert László elmélete és A képlet című könyve szerint:

A teljesítmény korlátos, a siker korlátlan.”

Erről más kontextusban, de Mérő László is beszél. A világ vagyonának eloszlása nem normál eloszlást mutat; az emberek leggazdagabb 1 százaléka ugyebár nem a világ vagyonának 1 százalékát birtokolja. Összességében erre tekinthetünk előnyként és végül is logikus is: aki hosszú távon, minden kudarc ellenére kijárja magának a sikert, az aránytalan mértékben részesül belőle.

Sikeres tulajdonságok és sikeres rutin gyakorlása

Az elméleti keretek után ideje rátérnünk, hogyan lehetsz te magad sikeres!

1. Légy önreflexív!

Az első és legfontosabb: magadhoz képest kell haladnod. Erről korábban esett már szó, mégis érdemes elismételni, mennyire fontos a jelent objektíven értékelni. Ebben sokat segíthet a siker és céljaid területekre bontása. Nem akkor vagy sikeres, ha az életed összes területe állandóan tökéletes! Ha a munkádban átmeneti kudarcok érnek, az ne döntse be az egész életed. Tudatosan keresd meg, és vedd észre, hogy az életed többi területén sikeres, boldog vagy!

2. Légy optimista!

Ez Bob Igernek, a Walt Disney vállalat CEO-jának egyik fontos tanácsa a sikeressé válás kapcsán. Érthető módon az emberek pozitív emberekkel szeretnek lenni – akár a munka, akár a magánélet területén. Nézd a dolgok pozitív oldalát és inkább a pozitív töltetű gondolataidat hangoztasd – ezáltal pozitív érzéseket fogsz magadhoz vonzani.

A cégemben minden havi státuszmegbeszélést egy gyors körrel indítunk, amikor mindenkinek legalább egy személyes vagy szakmai sikert említenie kell az elmúlt hónapból. Mire körbeérünk az asztal körül, átható jókedvvel tudjuk megkezdeni a meetinget.

3. Figyelj magadra!

A sikeres élet feltétele, hogy kielégítsd testi szükségleteidet. Egy átlagos középkorú embernek 7-9 óra alvásra van szüksége. El lehet lavírozni kevesebbel, de hosszútávon visszaüt. Az alvás mellett nem lehet nem beszélni a rendszeres és egészséges étkezésről sem. Mindenkinek más a szükséglete, nem szeretnék étkezési tanácsokat adni, de az biztos, hogy ha sokszor keveset eszünk, változatosan, sok zöldség-gyümölcsöt és kevés cukrot, az általánosságban jó hatással van a közérzetre. Az alvás és étkezés mellett legalább ennyire fontos a rendszeres sport is. Mindegy, hogy edzőterembe mész, úszni, táncolni, jógára vagy küzdősportra. A lényeg, hogy sport közben más hullámokra kapcsol az agyad: segít leengedni, kikapcsolni és távolodni a hétköznapi gondoktól.

4. Szeretni és szeretve lenni

Felfelé haladva a Maslow-piramison muszáj szót ejtenünk a társas kapcsolatokról. Több milliárdostól hallottam már, hogy elég lett volna kisebb vagyont összeszedni, mert a boldogság tényleg nem a pénzen múlik. Egy gyomrod van, egyszerre egy autóba tudsz ülni… Nagyon fontos, hogy az építkezés során legyen kivel megosztanod az örömöd-bánatod, és amikor a csúcsra érsz, akkor is legyen még melletted társ, barát, család. Ha útközben elveszted a fontos kapcsolataid, akkor a csúcson keserű lesz a siker gyümölcse.

5. Állíts célokat, tervezz!

Mindegy, hol vagy most. Képzeld el magad 10 év távlatában, és utána tervezz 1 évre és 90 napra. Hogy és hol szeretnél élni? Mennyit szeretnél dolgozni? Mennyit pénzt szeretnél keresni? Mennyi időt szeretnél a családoddal, barátaiddal tölteni?…

Amikor először megcsináltam ezt a feladatot, az év végére kitűzött céljaim rettentően megijesztettek. Néhány évvel később, ma már az áloméletem élem. Nem értem el minden célom, és van még bőven hova fejlődnöm, de szép utat jártam be. Ez biztosan nem valósult volna meg, ha máról-holnapra tervezek.

6. Bőség vesz körül – teremts!

Mantrázd magadnak, hogy bőség vesz körül. Elegendő tanulással és kitartással bármit el tudsz érni. Earl Nightingale mondja:

Bárki aki hozzájárul a bőséghez, maga is részesül belőle.”

7. Cselekvés, kitartás

Úgy tartják, 10 000 óra kell egy szakma profi elsajátításához. Ha sikeres szeretnél lenni, akkor késznek kell lenned legalább ennyi időt invesztálni a céljaid elérésébe.

Steve Jobs híres mondása:

„Ha igazán alaposan figyeled, akkor rájössz, hogy a gyors sikerek mögött évek munkája van.”

8. Vedd komolyan a sikert és fókuszálj!

Az előző pontok alapján már látod, hogy nem lehet gyorsan és könnyen sikeressé válni. Záborszky Mátyás mentoromtól rengeteget tanultam a sikerről, és arról, hogy a mindennapi tetteim és gondolataim részévé kell tennem a sikeréhséget. Mára ki merem jelenteni: a siker tanulható és tanítható. 

Sikertipp: olyan dolgokra szenteld a figyelmed és időd, ami előre visz. Persze nem lehet mindig 100 százalékon teljesíteni, és kell időt szánni a pihenésre, de figyelj rá, hogy a pihenés valóban pihenés legyen. A közösségi média céltalan pörgetése például biztosan nem tölt fel energiával, és inkább mérgezi az elméd, mintsem visszaad. Gondold végig, hogy milyen tevékenység tud valóban feltölteni (például: sport, főzés, beszélgetés, játék, olvasás, színház, zene…) és eszerint cselekedj!

9. Tanulás, önfejlesztés, önismeret

Ha egy dolgot tanácsolhatnék csak fiataloknak, akkor az lenne, hogy tanuljanak, képezzék magukat. A tanulásnak köszönhetően jobban érted a világot és működését, több emberrel, hatékonyabban fogsz tudni kapcsolódni.

A tárgyi tudás mellett elengedhetetlen az érzéseid, gondolkozásmódod fejlesztése is. Az elmúlt 5-6 évben több millió forintot költöttem pszichológusokra és coach-okra azzal a céllal, hogy jobban megismerjem, és ezáltal képezzem magam. Ezek a legjobban elköltött forintjaim. Mindenkinek vannak elakadásai, egyáltalán nem szégyen szakértőhöz fordulni bármilyen problémával. Sőt, a legtöbb üzleti kérdésben is hasznos a humán faktort vizsgálni, elvégre üzletet mindig ember-emberrel köt.

10. Támogató környezet

A sikerhez vezető úton gyorsítópálya, ha olyan emberek vesznek körül, akik ambiciózusak és a sikerhez vezető úton járnak. Úgy tartja a mondás, hogy te magad is olyanná válsz, mint a körülötted lévő emberek átlaga. Ennek megfelelően válassz magad mellé társat, barátokat, tanácsadókat!

11. Légy nyitott!

Nem született még innováció olyan felütéssel, hogy „jó lesz nekünk a régi”. Tartsd nyitva a szemed az újdonságokra! Vegyél meg legújabb technológiákat – egyrészt magadat inspirálni, másrészt az innovációt támogatni. Beszélgess ismeretlenekkel. Úgy kezdj neki minden beszélgetésnek, hogy a partnered tud valamit, amit te nem.

12. Utazz!

A nyitottsággal szorosan összefügg, de megér egy külön pontot az utazás. Az elmúlt években szerencsés voltam annyira, hogy több alkalommal is jártam Ázsia különböző részein. Nem lehet szavakba önteni milyen minőségű pihenést, inspirációt, realitásérzést és növekedésre való erőt adtak ezek az utak. Tapasztalatom szerint az utazások során tud az ember kellő fizikai és lelki távolságba kerülni a hétköznapok feladataitól, hogy új ötleteket és merőben innovatív gondolatokat tudjon megfogalmazni.

13. Nevetés, apró örömök, ünneplés

Emlékszel, milyen volt gyerekként örülni valaminek? Mondok valamit: most is megvan benned az ilyen mély öröm érzésnek a magja. Keresd meg, hívd életre! Bármi is vesz körül, mindig lehet okod örülni, és tudsz tenni érte. Szervezz kártya- vagy társasjáték-partit a barátaiddal vagy menj el az állatkertbe cuki állatokat simogatni. Az eszköz mindegy, a lényeg, hogy neked örömöt okozzon.

Emellett vedd észre és keresd, hogy mikor tudsz másoknak örömet okozni! Lehet, hogy elég egy figyelmes szó vagy egy apró ajándék. Alakíts rutint e köré, és rendszeresen dicsérj meg másokat. Meg fogsz lepődni, milyen jó érzés.

Vedd észre és keresd az alkalmakat, pillanatokat, amikor ünnepelhetsz! Kis dolgokat is meg lehet ám ünnepelni. A feleségemmel “mini-ünnepet” csinálunk belőle, ha hazafele elázunk és otthon pezsgőt bontunk az ilyen alkalmakkor. A mi napunkat egy eső nem elrontja, hanem feljavítja.

14. Visszaadás, ajándékozás

Minden sikeres ember sajátja a visszaadás. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az odavezető úton is nagylelkűen és körültekintően viselkedj. Mindenki máshogy tud másokon segíteni. Van, aki jelenléttel, van, aki cselekvéssel vagy tanáccsal, van, aki pénzzel… Sokszor nem a pénz a legjobb segítség, úgyhogy ne korlátozd be magad ebbe a kategóriába.

15. Légy jelen!

A mai világban a jelenlét talán a legnehezebben birtokolható dolog. Eckhart Tolle a jelenlét híres tanítója, és általa tudom, hogy a jelenben (általában tényleg) nincsenek gondok. Ha valóban a mostban tudsz lenni és nem a múlton merengsz vagy a jövőt tervezed, akkor igazán értékes, elégedett pillanatokban lesz részed.

16. Légy kedves mindenkivel!

Sikeres emberként nem lehetőség, hanem kötelesség, hogy kedves légy másokkal. És ugyanez vonatkozik a sikeresség felé vezető útra is.

17. Bízz magadban!

Vállalkozónak lenni ijesztő dolog. A “semmiből” nehéz “valamit” építeni. Megreformálni egy iparágat sok-sok munka. A siker felé vezető úton számos alkalommal fognak megkérdőjelezni, és te is meg fogod kérdőjelezni önmagad. Légy persze körültekintő, de bízz magadban és a víziódban!


Szesztay Péter
A BP Digital SEO ügynökség ügyvezetőjeként közepes- és nagyvállalatoknak segít növekedni keresőoptimalizálás és tartalommarketing eszközökkel. Emellett a Hiventures kockázati tőkealap mentoraként segít befektetett cégek alapítóinak.


A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.


Oszd meg!