Legyél jobb!

A Rubik-kocka öröksége új kütyüben él tovább: itt a kifordítható Lavosball, az Indiegogón gyűjtenek rá

G. Tóth Ilda
2020. június 10. 3 perc olvasás

Nyolc, egymással összekapcsolt, diszkosz alakú korongot kell tekergetni, hogy a belőlük álló gömb minden oldala azonos színű legyen. Egy csavar is van a játékban: az oldalakat egyetlen gombnyomással meg lehet cserélni a fonákjukkal. Talán az új Rubik-kocka lesz Szabolcs János új mechanikus logikaijáték-találmánya, amiről a júniusi Nextben írtunk.

A sztorit júniusi Forbes magazin mellékletében írtuk meg

„Mindig is kísérletező típus voltam, világ életemben iskolából iskolába menekültem, nem igazán tudtam, mi legyek” – kezdi messziről Szabolcs János, a nemzetközi szabadalmaztatás előtt álló Lavosball ötletgazdája, hogy miként jutott eszébe egy különleges, háromdimenziós logikai játék ötlete.

Szabolcs János korábban olyan világhírű produkciókban működött közre díszlettervezőként, mint például Az oroszlán télen című film, amelyért Emmy-díjra is jelölték, illetve ő volt Steven Spielberg art directora a Münchenben. Az utóbbi tíz évben már inkább a digitális tervezés érdekelte. Fotók: Orbital Strangers

.János mindig szerette a logikai eszközöket, a Rubik-kocka 2 × 2-es változata számára maga a varázslat volt. „Filozofikus eszköz, az ember minden egyes mozdulattal elmozdítja a tárgy univerzumának felét” – mondja, és nagyjából ilyen filozofikus hangulatban folytatjuk az interjút. Onnan, hogy néha mennyire más az, amit tudunk, és az, amit mégis látni akarunk – eljutunk egészen a fény szerepéig.

Találmánya, a Lavosball különlegessége, hogy nem a Descartes-, hanem a Leonardo-féle koordinátarendszer alapjaira épül, ugyanis nem három, egymásra merőleges tengelyre felépített korong alkotja, hanem négy, egymással 120 fokos szöget bezáró tengelyre lettek felfűzve. Ezeket önmagukban is el lehet forgatni, de ha megnyomjuk az oldalak közepét, az egész kifordul, és a színek helyet cserélnek.

A tervek szerint a nyár közepén indul közösségi finanszírozási kampány az Indiegogón, és a bevételből egyrészt Lavosballokat küldenek a támogatóknak, másrészt a tömeggyártáshoz szükséges öntőmintákat szeretnék elkészíttetni.

A feliratkozás már elindult, és a közösségi gyűjtés startjával egy időben Jánosék nyílt napot is tartanak majd, amikor mindenki kipróbálhatja a Lavosballt.

Arról, hogy miért lett a játék neve Lavosball, mennyi pénzt és energiát fektetett a találmányba Szabolcs János, illetve a finanszírozási kampány részleteiről a júniusi Nextben olvashatsz. Itt pedig bele is lehet lapozni a magazinba: