Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Óra a Semmelweis Egyetemen. Fotó: SE Média

A régió ötödik legjobb egyeteme magyar – de messze a világelit

A 2004-ben az EU-hoz csatlakozott tagállamok egyetemei közül a legjobb magyar a Semmelweis lett. A régiós intézmények messze a világelittől, Észtország az élen. 

Az 5. helyen, a magyar egyetemek közül a legjobb eredménnyel végzett a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) New Europe ranking elnevezésű listáján – tudtuk meg az egyetem közleményéből. Az új rangsorban a 2004 óta az Európai Unióhoz csatlakozott országok egyetemei találhatók, a rangsorolás módszere megegyezik a THE World University Rankings metódusával (a globális rangsorban a 400 közé sem került be az egyetem).

Hallgatók dolgoznak a Semmelweis Egyetemen. Fotó: SE Média

A 13 vizsgált országból 12 ad egyetemet a listára, Málta az egyetlen kimaradó. A legtöbb intézménnyel (13) Csehország szerepel, Lengyelország a második (12), majd Magyarország (7) és Románia (5) következik.

A 13 ország 53 egyeteme közül az első a Tartui Egyetem (Észtország) lett, 2. és 3. helyen két ciprusi intézmény áll, a közép-kelet-európai régióból a Semmelweis Egyetemet csak a prágai Károly Egyetem előzte meg. A lista legjobbja a globális rangsorban a 301-350. közötti tartományban van (a teljes lista elején adnak csak pontos helyezést, utána csak tartományokat).

Nézzük a többi magyar egyetemet: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 11., a Pécsi Tudományegyetem a 13., a Szegedi Tudományegyetem a 18., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 25., a Debreceni Egyetem a 27., a Corvinus Egyetem pedig a 31-40. helyen végzett a rangsorban.

A THE rangsor készítői öt terület mutatói alapján mérik össze az intézményeket, ezek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció.

Oszd meg!