Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Óra a Semmelweis Egyetemen. Fotó: SE Média

A régió ötödik legjobb egyeteme magyar – de messze a világelit

A 2004-ben az EU-hoz csatlakozott tagállamok egyetemei közül a legjobb magyar a Semmelweis lett. A régiós intézmények messze a világelittől, Észtország az élen. 

Az 5. helyen, a magyar egyetemek közül a legjobb eredménnyel végzett a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) New Europe ranking elnevezésű listáján – tudtuk meg az egyetem közleményéből. Az új rangsorban a 2004 óta az Európai Unióhoz csatlakozott országok egyetemei találhatók, a rangsorolás módszere megegyezik a THE World University Rankings metódusával (a globális rangsorban a 400 közé sem került be az egyetem).

Hallgatók dolgoznak a Semmelweis Egyetemen. Fotó: SE Média

A 13 vizsgált országból 12 ad egyetemet a listára, Málta az egyetlen kimaradó. A legtöbb intézménnyel (13) Csehország szerepel, Lengyelország a második (12), majd Magyarország (7) és Románia (5) következik.

A 13 ország 53 egyeteme közül az első a Tartui Egyetem (Észtország) lett, 2. és 3. helyen két ciprusi intézmény áll, a közép-kelet-európai régióból a Semmelweis Egyetemet csak a prágai Károly Egyetem előzte meg. A lista legjobbja a globális rangsorban a 301-350. közötti tartományban van (a teljes lista elején adnak csak pontos helyezést, utána csak tartományokat).

Nézzük a többi magyar egyetemet: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 11., a Pécsi Tudományegyetem a 13., a Szegedi Tudományegyetem a 18., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 25., a Debreceni Egyetem a 27., a Corvinus Egyetem pedig a 31-40. helyen végzett a rangsorban.

A THE rangsor készítői öt terület mutatói alapján mérik össze az intézményeket, ezek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció.

Oszd meg!

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója