Legyél jobb!

A pizsamás főnök demotiváló – 5 dolog, amit ne csinálj, ha zoomolsz

Forbes
2020. április 21. 3 perc olvasás

A videóértekezlet ugyanolyan esemény, mintha az irodában lenne, úgy is kell viselkedni.

A koronavírus-járvány miatt sok munkavállaló kényszerül home office-ra, az otthonról dolgozás során pedig előtérbe kerülnek az olyan videókonferencia-eszközök, mint a Zoom. A cég aktív felhasználóinak száma az elmúlt három hónapban 10 millióról több mint 200 millióra emelkedett.

A Zoom és a hozzá hasonló digitális eszközök jó megoldást nyújtanak a házi karantén idején, amikor a munkavégzés alatt sincs lehetőség a fizikai kontaktusra.

Azonban van néhány dolog, amit vezetőként nem árt ha betartunk akkor, ha hasonló értekezletet hívunk össze. Az amerikai Forbes öt pontban szedte össze, mik azok a dolgok, amiket vezetőként mindenképp kerüljünk a zoomolás alatt.

1. Ápolatlan külső

Alááshatja a főnöki tekintélyt, ha pizsamában jelentkezel be az alkalmazottaid előtt. Öltözz fel normálisan és viselj olyan öltözéket, amit egy hagyományos találkozón viselnél. Kerüld a „donáldkacsázást”, azaz ne csak deréktól felfele legyél jól öltözött. Az ápolt külső egyrészt tekintélyt parancsol, másrészt az alkalmazottaid felé is azt sugárzod, megtiszteled őket azzal, hogy normálisan felöltözöl.

2. Túl sok (felesleges) beszéd

Csakúgy, mint a hagyományos meetingeken, az online térben se essél túlzásokba. Ne akard uralni a beszélgetést, egy meetinget nem azért hívsz össze, hogy az rólad szóljon. Maradj tömör és lényegre törő, valamint engedd a többieket is szóhoz jutni. Az online találkozókon nehezebb megítélni, mikor fejezi be valaki a mondandóját. Ha végeztél és átadnád a szót másnak, maradj pár másodpercig csendben, hogy mindenki megértse, befejezted.

3. Bekapcsolva hagyott mikrofon

Senki nem akarja hallani, ahogy köszörülöd a torkodat, iszol, vagy egyéb hangot adsz ki magadból. A szomszéd óbégatása, konstans fúrása is zavaró lehet, ezért a legjobb, ha mérsékeled a zajokat körülötted. Ezt úgy tudod elérni, hogy amennyiben nem te beszélsz, lenémítod a mikrofonodat. Szemedet tartsd a monitoron, így jelzed, hogy továbbra is figyelsz a többiekre.

4. Zavaró háttér

Provokatív festmény? Nyüzsgő és hangos konyha? Ezek mind olyan dolgok, amik nemcsak a te figyelmedet, hanem az alkalmazottakét is elvonhatják. Vonulj egy csendes helyre, a háttér pedig legyen valami semleges, egyszerű felület.

5. Túl sok ember egy meetingen

Egy online videokonferenciára érdemes csak azokat az embereket meghívni, akik a míting szempontjából valóban relevánsak. A túl sok ember sokszor zavaró lehet, és több az esély a technikai kockázatokra is. Ezek pedig mind ronthatják az értekezlet hatékonyságát.

fotó: visuals // Unsplash