Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A minimalizmus varázsereje, avagy szabadulj meg attól, amitől csak tudsz!

A minimalista életvitel mögött összetett filozófia áll, amelyet napokig lehetne ismertetni mindenféle eredmények és indokok felsorolásával. A hétköznapok nyelvére fordítva azonban elég pár példa, és máris látjuk, milyen előnyökkel járhat, ha nem tartunk meg minden vackot, és szó szerint vesszük, hogy a kevesebb több – írja az amerikai Forbes.

Többet foglalkozhatunk azzal, ami számít. Az élet rövid, tele fontos dolgokkal, szóval miért pazaroljuk el jelentéktelen apróságokra? A fizikai dolgok tönkremennek, eltűnnek, a szeretet, az öröm és az élmény azonban örök érvényűek.

Több jut későbbre. Mármint mindenből, mert bár szomorú, sajnos tény: az élet tulajdonképpen véges erőforrásokra épül. Véges a pénzünk, az időnk, de még a türelmünk és az élethosszunk is. Ha viszont csak arra fókuszálunk, ami valóban fontos, akkor időnk és pénzünk is több marad.

Kevesebb káros behatás ér bennünket. Mert ugye, ha folyton azon kattogunk, hogy mit vegyünk, mit együnk, kinek és hogyan feleljünk meg, akkor a reklámoknak is nagyobb céltáblát nyújtunk, főleg online. Ezek pedig tovább formálják az ízlésünket, megmondják, mit szeressünk, mi iránt érdeklődjünk. A minimalizmus eszméje viszont segít azonosítani a saját igényeinket, azaz jobban felismerjük, mire van szükségünk és miért.

Kevesebb cucc, több hely. Az életünk ugyebár helyet igényel, a rohanó életvitellel felhalmozott kacatok viszont csak viszik az értékes időt. Sokszor takarítunk miattuk, szortírozzuk és javítgatjuk őket, költünk rájuk – tulajdonképpen feleslegesen.

Ha nincs belőlük sok, azzal nemcsak helyet nyerünk az otthonunkban, hanem időt is.

Együttműködőbbek leszünk. A materiális élvezetek nyújtotta öröm rövid és múlandó, és persze soha nem elégít ki teljesen. Amennyiben viszont ezek erőforrásait arra fordítjuk, hogy mások életét jobbá tegyük, tartósabb boldogságot érhetünk el.

Könnyebb lesz elviselni a változást. Egy munkahely-váltás vagy költözés stresszhelyzetet teremt, a minimalista életvitel azonban könnyít a nehézségeken, mert kevesebb holmival a rossz szokások mennyisége is csökken, azaz például takarékosabbak leszünk. No meg cipekedni sem kell olyan sokat, ugye.

Másokat is inspirálhatunk. Az anyagi javak elengedésével nemcsak a saját életünkön könnyíthetünk, hanem másokét is azzá tehetjük, mert kevesebbet fogunk idegeskedni és szorongani, ez pedig a családunkra, sőt általában az emberi kapcsolatainkra is jó hatással lesz.

Tarts kevesebb cuccot! Tégy így magadért, a családodért és a világért. Csak egy életünk van korlátozott idővel és erőforrással, amikkel magunknak kell gazdálkodnunk.

Oszd meg!