Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

mentálisan erős_boldog_ fotó: Olia Nayda

A mentálisan erős emberek öt szokása a tudomány szerint

A viselkedéstudomány is segíthet a mentális egészség fejlesztésében: kutatások bizonyítják, hogy egyes szokások betartásával sokat fejlődhetünk lelkileg is.

Brutális állóképességű sportolók, háborús hősök, gazdag milliárdosok – a legtöbbünk fejében ők azok, akik kimagasló mentális erővel bírnak. Pedig a mentális keménység és a lelki béke megtalálása a valóságban bárki számára elérhető és a hétköznapokban is előnnyé kovácsolható: jól jön a gyereknevelésben, a vezetői munkában, vagy a tanításban is.

A viselkedéstudomány régóta foglalkozik a mentális erő és a belső béke tudományos megközelítésével. Az amerikai Forbes öt olyan kutatott szokást gyűjtött össze, amik betartásával mi is sokat tehetünk azért, hogy mentálisan megedződjünk.

1. Küzdj meg a gyengeségeiddel és ne ítélkezz mások felett

A mentálisan erős emberek tisztában vannak azzal, hogy mások kritizálása feleslegesen foglalja le energiánkat, helyette önmagunk fejlesztésére és megerősítésére kellene fókuszálnunk.

Az úgynevezett elfogultsági vakfolt olyan viselkedési torzulás, ami szerint kevésbé tartjuk magunkat elfogultnak másokhoz képest, és több kognitív torzulást veszünk észre másokon, mint magunkon. Elhiteti velünk, hogy mások viselkedését mindig jobban megértjük, mint ők saját maguk.

Ez hamis valóságot képez, könnyen félrevezető.

Ez a viselkedési torzulás általában a magas intelligenciával rendelkező emberekre jellemző. Ők azok, akik úgy érzik, átlátnak mások döntésein. Ez azonban nem minden esetben fordulhat elő. Hiába intelligens valaki, mindig lehetnek olyan külső tényezők, amikkel nem lehetünk tisztában. Éppen ezért mások megítélése helyett koncentráljunk inkább magunkra.

2. Ne csak a saját gondolataidnak higgy

A mások felett való ítélkezés mellőzésének nagy előnye az úgynevezett intellektuális alázatosság. Az ilyen ember tisztában van azzal, hogy tévedhet és elfogadja, hogy véleménye gyakran nem jogos vagy hibás. Tévedéseit hajlandó anélkül elfogadni, hogy érzelmileg szétesne, egy igazi harcos.

Az alázat és a mentális ellenállóképesség kombinációja egyenes utat jelent az új ismeretek megszerzéséhez és elfogadásához. Az intellektuálisan alázatos emberek éppen ezért magasabb szintű általános ismeretekkel rendelkeznek.

3. Ne sajnáld magadat

Minden kreált kifogás jó ideig ott kattog majd a fejedben, legyen bármilyen nehézségről is szó. Ha például fáradt vagy, ez lesz az örök mentséged arra, hogy miért nem dolgozol. A mentálisan erős emberek már az elején megszabadulnak a fejükben létező ellenségektől. Az önsajnálat kiradírozásával – legyen szó bármilyen apróságról – fokozatosan megszabadulhatunk egy kellemetlen, céljainkat gátoló „szobatárstól.”

4. Mutass együttérzést mások felé

Míg az önsajnálat gátolja mentális fejlődésünket, addig a másokkal való együttérzés segíthet. A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatásai arra jutottak, hogy az empátia és a szimpátia sokkal inkább szükséges az emberi túléléshez, mint az önérdekből és személyes haszonból fakadó viselkedés.

Azt is felfedezték, hogy az együttérzés hajlandósága örökletes, azaz

a mentálisan erős szülőknek nagyobb eséllyel lesznek mentálisan erős gyerekekeik.

A kutatások soránt az is kiderült, hogy azok a szülők, akikre jellemző volt az empátia és az együttérzés képessége, boldogabb és ellenállóbb gyerekeket neveltek fel.

5. Értsd meg a félelmet és tanuld meg kontrollálni

A védekezési mechanizmusok olyan tudattalan lelki működések, amik megakadályozzák az ént negatívan érintő, stresszhez és szorongáshoz vezető felismerést, ami az önértékelést fenyegeti. Az énkép így ugyan védve van, de a valóság érzékelése torzul.

A mentálisan erős emberek ellenállnak ezeknek a mechanizmusnak és képesek egyel hátrább lépni, hogy objektíven lássák a helyzetet. Tudják, hogy a gyors és hirtelen reakció veszélyesebb, mint a lassabb, de alaposabban átgondolt válasz. Belőlük kerülnek ki a legsikeresebb vezetők is.

fotó: Olia Nayda // Unsplash

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.