Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

9 ok, hogy miért (vagy miért ne) menj el life coach-hoz?

Bill Gates, Leonardo DiCaprio és Hugh Jackman is járt már coach-nál. A coaching mellett vannak bőven érvek és ellenérvek is. Remy Blumenfeld, a Forbes.com külsős szerzője összeszedett néhány esetet, hogy mikor ne forduljunk inkább coach-hoz és milyen helyzetekben segíthet egy ilyen szakember:

Ne menj el coach-hoz, ha:

1.Azt szeretnéd, hogy valaki helyrehozza az életedet

Egy coach a megfelelő kérdéseket teszi fel, hogy segítsen átlátni az összefüggéseket, eszközöket ad a kezedbe, amelyekkel javíthatsz az életminőségeden, de nem fog semmit sem megoldani helyetted.

2. Mélyebb pszichológiai kérdésekben van szükséged tanácsra

Bár egy coach sok élethelyzetben tud segíteni, de soha ne feledkezz meg arról, hogy ezek az emberek nem szakképzett terapeuták. Depresszió és szorongás esetében a pszichológus az a személy, akit keresel.

3. Csak egy bölcs barátot szeretnél

A család és a barátok általában jó szándékkal adnak tanácsokat, de azok, akik túl közel állnak hozzánk sohasem pártatlanok. Egy coach-nak pont az a dolga, hogy független harmadik félként világítson rá az élethelyzeteinkre.

Menj el coach-hoz ha:

4. Valami csodálatos történt

A változás még akkor is megterhelő lehet és kihívást jelenthet, ha pozitív irányba történik. A sikereket is ugyanúgy fel kell dolgozni, mint a kudarcokat. Egy új munkahely, vagy az alkalmazotti létből a vállalkozóiba lépés például befolyásolhatja egészségedet, a kapcsolataidat, lakóhelyedet és a szabadidőd mennyiségét. Az ilyen helyzetek okozta átmeneti időszakot egy coach segíthet jobban kezelni.

5. Valami szörnyű történt

Ha kirúgtak, tönkrement a vállalkozásod vagy éppen elhagytak és nem tudod, hogy hogyan állj fel ebből a helyzetből, akkor egy tapasztalt coach-hoz való fordulás megkönnyítheti a folyamatot. Egy szakember meg tudja teremteni a biztonságos közeget a gyász megéléséhez és megadhatja a kezdőlökést a továbblépéshez.

6. Semmi sem történik

Ha azt érzed, hogy már mindent kipróbáltál, ami javíthatna az élethelyzeteden, de semmi sem működik, akkor lehet, hogy az alapvető hozzáállásoddal és hiedelmeiddel van a probléma. Ezek felfedezése és megváltoztatása egy hosszabb folyamat, amiben nagyon sokat tud segíteni valaki, aki folyamatosan tükröt mutat.

7. Tenni szeretnél, de félsz a változástól

Ha tudod mit szeretnél, de folyamatosan megbénítanak az önsorsrontó mechanizmusok és a változástól való félelem, akkor ideje felkeresni egy jó coach-ot, aki támogat a félelmeid leküzdésében és segít megérteni a mögöttük álló okokat.

8. Elakadtál

Lehet, hogy túl sok lehetőséged van, amelyekből nem tudsz választani, vagy éppen nem látod, hogy milyen lehetőségek vannak előtted. Ilyen helyzetekben sokan hajlamosak pánikba esni, összezavarodni és tehetetlennek érezni magukat. A háttérben húzódó okok feltárásában és egy teljesebb, tisztább és átláthatóbb kép kialakításában sokat segíthet egy képzett szakember.

9.  Ki kell találnod, mi legyen a következő lépés

Lehet, hogy éppen most mondtál fel egy demotiváló munkahelyen, vagy léptél ki egy rossz párkapcsolatból. Ha megetted ezeket az első és legfontosabb lépéseket, ideje kitalálni, hogy mihez kezdesz ez után. Sokan nem tudják kezelni a hirtelen rájuk szakadt szabadságot és kétségbe esnek. Egy coach ilyenkor segíthet az újratervezésben és az átszervezésben.

Fotó: Nich Suliahin / UNSPLASH

Oszd meg!