Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

8 hiba, ami miatt a legjobb alkalmazottaid otthagynak

Legtöbb esetben a főnökök tehetnek róla, ha valaki munkahelyet vált – és a legjobb alkalmazottakat a legnehezebb megtartani. Vezetőként hatalmas felelősség van rajtad, de szerencsére van 8 tanácsunk!

Amikor főnökként hibázol, akkor a legjobb alkalmazottaid hagynak ott elsőként, mert nekik van a legtöbb lehetőségük váltani. Fontos, hogy elkötelezettek legyenek, mert csak így tudod megakadályozni, hogy elveszítsd őket. Hiába hangzik ez egyértelműnek, mégsem az.

Az amerikai CEB felmérése azt mutatta, hogy a “sztár” munkavállalók egyharmada nem elkötelezett a munkáltatója felé, és gondolkozik a váltáson.

Amikor egy jó alkalmazott elhagyja a céged, akkor nem csupán a cég iránti elhivatottsága szűnik meg, hanem a munkája iránt érzett szenvedély is alábbhagy. Ahogy a csillagok, úgy a legjobb munkavállalók is elveszíthetik a ragyogásukat és belefásulhatnak a munkájukba. Michael Kibler karrierje nagy részét ennek a jelenségnek tanulmányozásával töltötte, és ő „elsötétedésként” (brownout) hivatkozik rá.

Kibler szerint az „elsötétedés” abban különbözik a kiégéstől (burnout), hogy az érintett alkalmazottakon nem lehet észrevenni egyértelműen a válság jeleit. Nem romlik a teljesítményük, nem maradnak el a munkából, és hiába kínzó számukra néhány feladat, mégis kiveszik a részüket a csapatmunkából, és jó dolgokat mondanak a meetingeken. Ugyanakkor szépen lassan erőt vesz rajtuk a fásultság és csökken az elhivatottságuk.

A cégeknek, főnököknek és menedzsereknek fel kell ismerniük a saját felelősségüket ahhoz, hogy megakadályozzák a legtehetségesebb alkalmazottak „elsötétedését” és megtartsák őket a cégnél. Travis Bradberry, az amerikai Forbes külsős munkatársa összeszedte, hogy melyek azok a hibák, amiket egy főnöknek érdemes elkerülnie.

  1. Azok a hülye szabályok

Egy cégnek szüksége van szabályokra. Tény. Azonban nagyon nem mindegy, hogy azok milyenek. Az alkalmazottaid semmiképp se érezzék úgy, hogy a „nagy testvér” figyeli őket. Ne vedd túl szigorúan a jelenlétet, ne ellenőrizd folyamatosan, hogy mit csinálnak, és ne hozz szükségtelen szabályokat. Ezekkel egy jó alkalmazottat könnyen az őrületbe kergethetsz, aminek köszönhetően ott fog hagyni és adhatsz fel egy újabb álláshirdetést.

  1. Ne csinálj úgy, mintha mindenki ugyanolyan jó lenne!

Ez a stratégia lehet, hogy jól működik az iskolában, viszont egy cégnél már más a helyzet. Ha mindenkit ugyanúgy kezelsz, akkor a legjobbak úgy fogják érezni, hogy teljesen mindegy, hogy hogyan teljesítenek, mert a legrosszabb teljesítményt is ugyanúgy értékeled, ahogy az övéket.

  1. Ne fogadd el a gyenge minőségű munkát!

Egy zenekar pont annyira lehet jó, mint a legrosszabb tagja: hiába játszanak nagyszerűen a többiek, mindenki fogja hallani, ha valaki nem elég jó. Ugyanez igaz a cégekre is. Ha tolerálod a gyenge teljesítményt, akkor az mindenkit le fog húzni és ez a legjobb alkalmazottaidat fogja igazán bosszantani.

  1. Ne felejtsd el értékelni a jó munkát!

Ne kövesd el azt a hibát, hogy alábecsülöd a dicséret szerepét! Még a legjobbaknak is szüksége van elismerésre, hogy motiváltak maradjanak. Amikor valakinek értékeled a teljesítményét, akkor látni fogja, hogy rászánod az időt és tényleg figyelsz. Vezetőként muszáj, hogy kommunikálj a beosztottjaiddal, mert mindenkinek másfajta dicséretre van szüksége. Valaki előléptetésre, más fizetésemelésre vágyik, és olyan is van, akinek több figyelem kell. Ha tudod, hogy mire van szüksége a legjobb alkalmazottaidnak, akkor tudni fogod, hogy hogyan motiváld őket.

  1. Érdekeljenek az emberek!

Akik otthagyják az állásukat, azoknak több mint a fele a főnökével való viszonya miatt dönt így. Egy okos főnök tudja, hogy hogyan legyen egyszerre profi és ember. Fontos, hogy lásd, hogy az alkalmazottaid hogy érzik magukat. Különösen értékeld a nehéz időszakon keresztülmenő beosztottjaid teljesítményét és tudd, hogy mikor kell komolyabb kihívások elé állítanod őket. Ha ezt elmulasztod, akkor gyakran lesz üresedés a részlegeden vagy a cégednél.

  1. Engedd látni az összefüggéseket!

Elsőre hatékonynak tűnhet, hogy egyszerűen csak újabb és újabb utasításokat küldözgess a munkavállalóidnak, viszont ha nem látják, hogy miért dolgoznak, az könnyen alááshatja a lelkesedésüket. Különösen igaz ez a legjobbokra, hiszen számukra kimondottan fontos, hogy szeressék, amit csinálnak. Ha nem látják a célokat, úgy nem is érezhetik a sajátjuknak azokat.

  1. Ne vedd el a beosztottjaid szenvedélyét!

A Google arra kötelezi a munkavállalóit, hogy a munkaidejük legalább 20 százalékát azzal töltsék, amire szerintük a Google-nek a leginkább szüksége van. Ezekben a projektekben az alkalmazottak a szenvedélyükkel foglalkozhatnak és nem csak olyan jelentős termékeket adnak a Google-nek mint a Gmail vagy az AdSense, hanem elkötelezett dolgozókká válnak. A tehetséges munkavállalók szenvedélyesek, ezért hibát követsz el, ha nem nyújtasz számukra lehetőséget, hogy ezt a kiéljék a lelkesedésüket a munkájuk iránt. Elsőre úgy tűnhet, hogy ez a teljesítmény rovására megy, azonban a kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik képesek munka közben flow állapotba kerülni, ötször hatékonyabbak mint a többiek. Ez viszont csak úgy tud megtörténni, hogy ha nem szabsz kereteket az alkalmazottaid kreativitásának.

  1. Legyen élmény a munka!

Ha a beosztottjaid nem érzik jól magukat a munkában, akkor egészen biztos, hogy rosszul csinálsz valamit. Amikor az emberek nem érzik jól magukat, akkor nem fogják a legjobb teljesítményüket nyújtani. Továbbá a leghatásosabb módja annak, hogy megőrizd a legjobb alkalmazottaidat, az ha kellemes körülményeket teremtesz nekik. A legjobb cégek tudják, hogy mennyire fontos, hogy a munkavállalók néha lazítsanak kicsit. Az ötlet egyszerű: Ha jól érzed magad, nemcsak jobban teljesítesz, hanem több órát dolgozol több éven keresztül.

Oszd meg!