Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

6 hétköznapi mondat, amit a sikeres emberek soha nem használnak

Mondataink nemcsak azt írják le, mi magunk hogyan gondolkozunk, vagy viselkedünk, hanem azt is, hogy mások hogyan látnak minket. Ez pedig akár az egész karrierrünket befolyásolhatja.

Nagyon nem mindegy, mit és hogyan mondunk. Gondolataink és azok előadásának módja és stílusa sokszor nagyobb befolyással bírnak, mint azt sejthetnénk. Szavaink cselekedetekké alakulnak, amik meghatározzák a múltat, a jelent és a jövőt, éppen ezért nem árt alaposan odafigyelni rájuk.

Az amerikai Forbes összeszedett hat olyan mondatot, amik gyakori ismétlésével saját sikerünk útjába állhatunk.

1, Már megint egy rossz nap

A nézőpont, hogy minden megint rosszul megy és a világ biztosan összeesküdött ellened, biztosan nem fogja a sikeredet elősegíteni. Az a téveszme, hogy a rossz dolgok örökké fognak tartani, csak saját negatív hozzáállásodat táplálja. Próbálj meg apró kihívásként tekinteni a kisebb akadályokra! Láss objektívan és kezeld a problémát annak valódi súlya szerint.

2, Nem az én hibám

Ki kell ábrándítsunk: de bizony, a te hibád, ez viszont egy jó dolog. A sikeres emberek pontosan tisztában vannak azzal, mit kellett, vagy mit nem kellett volna megtenniük a vállalkozásuk érdekében. Problémáid akadtak, amiket nem láttál előre? Van ilyen! Ha tisztában vagy a nehézségekkel, már képes ia vagy uralni azokat.

A felelősséghárítás és az állandó kifogások csak szánalmas reakciók arra, hogy valami nem működik jól.

Felejtsd el azt a tíz százalékot (időjárás, gazdaság), amit nem tudsz irányítani és összpontosíts azokra, amikre igen. Minden a te kezedben van, beleértve az irányítást és a probléma megoldását is.

3, Megpróbálom

A sikeres emberek eldöntik, mit akarnak és meg is teszik. Ha elkötelezik magukat valami mellett, akkor amellett kitartanak és teljesítik. A „megpróbálom” igazából azt jelenti, hogy számodra ez a dolog nem is igazán fontos, nem élvez prioritást. Ebben az esetben inkább egyszerűen csak mondj nemet.

4, Nézzük meg, mi lesz

A várakozás ritkán jó stratégia, helyette próbáld inkább megtervezni a jövőt. Készíts lehetséges forgatókönyveket különböző esetekre és csinálj tervet, ha bármelyik bekövetkezne. Készülj fel, hogy bárhogy is alakuljon, legyen rá megoldásod. Csinálj B-tervet, hogy akármi is történik, a te kezedben legyen az irányítás.

5, Ez soha nem fog működni

Azok a sikeres emberek, akik biztosak a saját képességeiben, nem érezhetik úgy, hogy mások felvetései hiábavalóak lennének. Tisztában vannak azzal, hogy bármi váratlan is történik, mindenre van olyan megoldás, amivel át lehet ugrani az akadályokat. Az igazán bölcs emberek ilyenkor kérdéseket tesznek fel. Alaposan átgondolják azokat az értékeket, amikre az új ötletek épülhetnek és nyitottan állnak mások véleményéhez is.

Ha kiderül, hogy azok mégis rossz döntést hoznak, soha nem mondják azt, hogy „én megmondtam”.

Ha úgy érzed, hogy nehezen hallgatod meg a környezetedben lévők véleményét, tedd fel magadnak a kérdést, vajon miért lehet ez. Talán az egész saját magad bizonytalanságából fakad: félsz, hogy olyan ötlettel állnak elő, ami neked nem jutott eszedbe. A többiek lelkesedése és gondolatai mindenki számára lényegesek, és ezt soha nem szabad figyelmen kívül hagyni.

6, Ez nem fair

A sikeres emberek nem naivak. Tudják, hogy igazságtalanságok előfordulhatnak, de nem arra fordítják az energiájukat, hogy ezen keseregjenek, hanem hogy ezeket megoldják és felkészüljenek rájuk. Tisztában vannak vele, hogy az élet néha boldog pillanatokat ad, néha elvesz mindent. A lényeg, hogy bárhogy is alakul, meg kell tudni oldani.

A siker eléréséhez vezető út nem könnyű, de ezzel a további 17 apró trükkel, akár a legmerészebb álmaidat is elérheted.

Borítókép: Joshua Earle // Unsplash
Oszd meg!