Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 tipp a munkahelyi stressz legyőzésére

A stressz kétélű fegyver. Van az a verziója, ami még akár kellemesnek is nevezhető – ez az, ami miatt motiváltnak érzed magad, például diplomázás vagy munkahelyváltás előtt. És van az, amelyik már túl sok ahhoz, hogy kezelni tudd.

A “rossz” stresszel senki sem szeret bajlódni, de ritka az olyan munka, ahol sosem találkozol vele. Az események időzítésébe az embernek általában nincs beleszólása, de azt, hogy a külső tényezők hogyan érintik a mindennapokat, már könnyebb kontrollálni. A stresszt mindenki másképp kezeli, de van néhány olyan praktika, ami mindenkinek hasznos lehet. A Forbes.com cikke ezekből szedett össze ötöt.

1. Válts nézőpontot

A stresszforrások egy jókora része csak átmeneti. Az ember viszont hajlamos túlbecsülni azt, hogy egy adott probléma mennyi ideig fogja az életünket befolyásolni.

Ezért, ha valami stresszet okoz, érdemes feltenned magadnak a kérdést: “Fog ez számítani néhány hónap múlva is?”

Például, ha a főnököddel nézeteltérésed támad, mielőtt bármit is csinálnál, gondold át, hogy mennyi ideig szeretnéd betölteni az adott pozíciódat. Ha egy év múlva is el tudod magad ott képzelni, beszélj vele. De ha nem, koncentrálj arra, ami igazán számít: hogy hogyan találd meg a hozzád passzoló munkát.

2. Bontsd részeire

Tegyük fel, hogy van egy óriási projekted a munkahelyeden, és fogalmad sincs, hogyan láss neki. Ráadásul rövid határidővel dolgozol, úgyhogy teljesen érthető, ha éjszakánként álmatlanul forgolódsz. Ilyenkor érdemes a problémát apró lépésekre lebontani. Ha a céged éves gáláját kell megszervezned, elkezdheted a szervezést azzal, hogy felveszed a kapcsolatot néhány potenciális helyszínnel. Kezdd a problémát az apró feladatokkal, és fokozatosan láss neki a nagyobb kihívást jelentő lépéseknek.

3. Értékeld a munkád

Azon problémázni, ami nem működik, csak még stresszesebbé tesz. Ehelyett nyerj energiát azokból a dolgokból, amik működnek. Konkrét példával élve: ha egy feladat befejezéséhez több idő kell, ahelyett, hogy ostorozod magad, inkább programozd át a gondolkodásodat. Ha szereted, amit csinálsz, koncentrálj erre az érzésre: arra, hogy a munkád lehetővé teszi, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél.

A dolgok ritkán mennek úgy, ahogy eltervezted őket.

Legyints arra, ha kerülőutakra kényszerülsz, próbálj meg a végső célra koncentrálni. Ha a vállalkozásod éppen hullámvölgyön megy keresztül, gondolj arra, hogyan formáltad eddig is a saját utadat. Ebből erőt meríthetsz a továbbiakhoz.

4. Tarts szünetet

Ha nehéz időkön mész keresztül, teljesen rendben van, ha úgy döntesz, egy lépést hátralépsz, jelentsen ez bármit: egy reggeli edzést, egy sétát ebédidőben, hétvégi jógát, barkácsworkshopot. Néha add meg magadnak a jól megérdemelt szünetet. A pihenés kifizetődik hosszútávon.

5. Lélegezz

A különböző légzőgyakorlatok segítenek abban, hogy csökkentsd a szorongást. Némi gyakorlással hamar gyakorlatiasabbá és kevésbé impulzívvá válsz majd.

Tíz módszer, amivel a sikeres emberek legyűrik a stresszt

Oszd meg!