Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

alvo kutya

5 tipp a jobb alváshoz – ha jobban alszunk, jobban dolgozunk

Az alvás hiánya befolyásolja munkahelyi teljesítményünket. Foglalkozzunk vele ugyanúgy, ahogy irodánkat rendben tartjuk.

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a kevés alvásnak nagyon sok negatív következménye van, főleg az egészségünkre, de az is kiderült, hogy a keveset alvó munkavállalók sokkal nagyobb valószínűséggel állítanak ki hibás számlákat.. A Forbes.com összegyűjtött 5 tippet a jobb alváshoz. Hiszen, ha kipihenten ébredünk, az nem csak az egészségünkre lesz jó hatással, hanem a karrierünkre, a családunkra és az egész közösségre is.

  1. Készülj előre az alvásra

Másként viszonyulsz majd az alváshoz, ha napközben is azon jár az eszed. Ahogy azt is előre megtervezed, hogy mit eszel, vagy hogy milyen edzésre mész, úgy az alvásra is szánj egy kis időt. Töltsön el izgalommal az alvás gondolata! megfelelő éjjeli rutin kialakítása segíthet abban, hogy agyunk ellazuljon és felismerje, hogy eljött a lefekvés ideje. Nyolc óra körül állítsd a telefonodat éjszakai üzemmódba, vagy tölts le egy olyan alkalmazást, ami képes erre. Így a teleofn fénye nem fog megakadályozni abban, hogy pihentető alvásban legyen részed. Az F.lux-hoz hasonló szemkímélő programok ingyenesen letölthetők, és használhatók laptopon, tableten és okostelefonon is.

  1. Hazafele már ne igyál kávét

Christopher Drake Journal of Clinical Sleep Medicine-ben publikált kutatása szerint, ha a munkából hazafelé jövet iszol egy kávét, az ugyanolyan káros lehet, mintha lefekvés előtt fogyasztanál el egyet. Amikor a kutatásban résztvevők lefekvés előtt 6 órával megittak egy kávét, éjszaka egy órával kevesebbet aludtak.

Az alvásra azonban nem csak belsőleg, hanem külsőleg is fel kell készülni: legyen a hálószobád egyfajta szentély, ahová bármikor vissza tudsz vonulni. Ahogyan a rendezett irodai környezet növeli a produktivitást, úgy egy rendezett hálószoba is hozzájárul a pihentető alváshoz.

  1. Időzíts!

Dr. Kulreet Chaudhary3, amerikai neurológus szerint: „A megfelelően időzített alvás olyan, mint egy megfelelően időzített befektetés a tőzsdén: nem az számít, hogyan fektetsz be, hanem az, hogy mikor”.

Az alvás közbeni regenerálódásra és a megfelelő hormontermelésre az este 10 órától hajnali kettőig tartó időszak a legalkalmasabb. Ha ebben az időszakban még ébren vagy, akkor másnap jó eséllyel alig bírod majd nyitva tartani a szemed. Ha hajlamos vagy későn lefeküdni, akkor próbáld ki azt, hogy egy héten egyszer 10 óra előtt fekszel le, aztán a következő héten már kétszer-háromszor csináld ugyanezt, így fokozatosan tudod hozzászoktatni a szervezeted a korai lefekvéshez.

  1. Higgy abban, hogy az alvás fontos!

Ha lenne egy olyan gyógyszer, ami hosszabb életet, és úgy általánosságban jobb közérzetet biztosítana, ráadásul csökkentené a rák kockázatát, viszont minden nap ugyanabban az időpontban kellene bevenned, akkor vajon megfeledkeznél róla? Az alvás is egy ilyen gyógyszer. Higgy abban, hogy az alvás igenis fontos! Ugyanis, ha egyszer elkezdünk hinni valamiben, akkor az egy idő után aszerint is fogunk cselekedni.

Fontos , hogy nem kell mindig elérhetőnek lenni. Nem történik semmi, ha nem veszed fel rögtön a telefonodat, hanem csak később hívod vissza az illetőt. Sokkal produktívabb leszel, ha kipihened magad.

  1. Tanulj meg nemet mondani!

Minél elfoglaltabbak vagyunk, annál kevesebb időnk jut alvásra. Az elfoglaltság azonban nem egyenlő a hatékonysággal és eredményességgel. Egyszerűen képtelenek vagyunk minden feladatot elvégezni. Ha vissza akarod nyerni az uralmat az időbeosztásod felett, győződj meg róla, hogy az, amire igent mondasz, összeegyeztethető azokkal a dolgokkal, amelyek jelenleg elsőbbséget élveznek az életedben. Ezt gyakran könnyebb mondani, mint megtenni, de gondoljunk csak bele, hogy milyen következményei lesznek annak, ha nem magunkat helyezzük előtérbe.

Oszd meg!