Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 hiba, amit az Y-generáció elkövet pénzével

A húszas, harmincas éveiben járó embereket sokszor piszkálják azzal az idősebbek, hogy a “hópehely generációhoz” tartoznak. Olyan időszakban nőttek fel, amikor a fókusz gyakran az egyének önbecsülésének megőrzésén volt, gyakran mondták nekik, hogy egyediek és különlegesek, senki hozzájuk hasonló még nem élt a Földön. Ennek aztán az lett a következménye, hogy ez a generáció gyakran hibázik, ha a pénzügyekről van szó. A Forbes.com szakértője, Kelley Long összeszedett öt hibát, amit elkövetnek.

1.A tandíjukra koncentrálnak, ahelyett, hogy a nyugdíjra tennének félre. Magyarországon is létezik a tandíj és a diákhitel, úgyhogy nem ismeretlen a probléma, de az Egyesült Államokban tanulók vállát még erősebben nyomja ez a teher. Sokan az ételeken és a szálláson próbálnak spórolni, hogy bírják a terheket. Emellett viszont nem szabad elfelejteni, hogy érdemes valamilyen nyugdíjalapba fizetni, mondjuk magánpénztárba, mert hosszú távon ez majd megtérül.

2. Túl konzervatív befektetők. A kutatások szerint az Y-generációnak általánosságban kisebb a tudása a befektetésekről, mint a korábbiaknak. Más kutatások szerint az Y-generáció szívesebben hívja magát konzervatív befektetőnek, ők átélték a világ egyik legnagyobb piaci összeomlását érzékeny időszakukban, sőt látták azt is, ahogy szüleik elvesztik állásaikat. A Forbes tanácsadója szerint ettől függetlenül a legjobb befektetések hosszú távra szólnak, több mint húsz évre. Teljesen mindegy, hogy adott befektetés mint produkált az elmúlt pár évben, az csak azt jelenti, hogy élő dologról van szó. Olyan befektetést érdemes választani, ami a legtöbbet akkor hozza, mire 65 leszel.

3.Hitelkártyákat használnak, hogy luxuscikkeket vásárolhassanak. Ez is inkább Amerika-specifikus tényező, ott sokkal jobban ráállt a pénzügyi rendszer a kisebb hitelekre, hitelkártyákra. Viszont mindenképp érdemes priorizálni: ha nem tudsz kifizetni készpénzzel mondjuk műkörmöst vagy egy ételrendelést, érdemes alternatívákat keresni. Döntsd el, mire van igazán szükséged most, és mi az, ami ráér addig, amikor már kifizetted a számlákat.

4.Menő helyeket választanak, megfelelő pénzügyi háttér nélkül. Ez talán az egyik legnagyobb hiba.  Persze, hozzájárul az általános jólléthez, hogy milyen körülmények között élünk, de kisebb helyek is lehetnek jók. Ha a lakhatási költségek elviszik a bevételeid több mint felét, akkor az már túl drága, gondold át.

5. Rosszul érzik magukat, mert halogatják a felnőtté válást. A statisztikák szerint az Y-generáció egyre inkább halogatja azokat a mérföldköveket, amiket át kell lépni a felnőtté váláshoz: házasság, gyerekvállalás, vagy az első lakás megvásárlása. Ráadásul a társadalom is azt az üzenetet sugározza feléjük, hogy kimaradnak valamiből, ha nem teljesítik ezeket. Viszont az a bölcsesség és szabadság, amit átélnek, mielőtt meglépnék ezeket a lépéseket, hasznos később. Ez a generáció néha lefagy, döntésképtelen lesz, nem mer lépni, és ez gyakran így van a pénzügyekben is. Nem érdemes beleállni ebbe a nyomásba. Kelley Long tanácsa még: “Mielőtt megveszel valamit, akár csak olyan apróságot, mint egy kávét a Starbucksban, érdemes átgondolni, hogy akkor is megtennéd-e, ha nem osztod meg a közösségi médiában”.

Oszd meg!