Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 dolog, amit egyáltalán nem kell csinálnunk, hogy sikeresek legyünk

A kitartás hozza meg az elvárt eredményt – vagy mégsem? Bizony, tudni kell feladni! Öt nem, ami ahhoz kell, hogy sikeresek legyünk. 

Néha a legmegfelelőbb lépés, amit tehetünk, hogy kiszállunk. Egy bukott projekt, egy hálátlan munkahely, egy katasztrófára ítélt párkapcsolat – ezeket nem hiba otthagyni, sőt! Van, aki ösztönösen tudja, mikor kell lépni, másoknak viszont komoly nehézségeket okoz kivakarni magukat a helyzetből.

Az időben kiszállás egy olyan képesség, amit meg lehet tanulni.

Ha azután is hajtjuk magunkat, hogy egyértelművé vált, a munkánk nem hozza meg a várt eredmény, érdemes gyúrni egy kicsit az elengedés képességén. Szerencsére az élet állandóan dobálja nekünk a helyzeteket, amikkel gyakorolhatunk, a Forbes.com összegyűjtött párat.

Nem kell más eredményt várni ugyanattól a folyamattól

Albert Einstein mondta, hogy az őrültség nem más, mint újra és újra megcsinálni valamit úgy, hogy közben más végeredményt remélünk. Megdöbbentően sok ember hiszi azt, hogyha kitartó, akkor a kettő meg kettő egy idő után ötöt fog eredményezni. A tanulság egyszerű: ha végig ugyanazt a megközelítést használjuk, akkor az eredmény is ugyanaz lesz. Ha más végeredményre vágyunk, akkor ahhoz a megközelítésünket is meg kell változatni – akkor is, ha ez fájdalmas.

photo-1453592256941-41c97c1d396a

Nem kell igent mondani

Amikor valamire igent mondunk, azzal valamire nemet is mondunk. Ha belemegyünk abba, hogy túlórázunk, nemet mondunk egy edzésre, vagy a családdal töltött időre. Egy kutatás szerint minél nehezebben mond nemet valaki, annál valószínűbb, hogy stresszes lesz, és hamar kiég. Sok embernek komoly kihívás visszautasítani valamit, pedig érdemes úgy tekinteni rá, mint a már meglévő feladatok iránti elkötelezettségre. Ha nemet mondunk egy új feladatra, azzal szabadidőt adunk arra, hogy jobban végezzük azt a munkát, ami már egyébként is rajtunk van.

Nem kell kételkedni magunkban

A sikerhez vezető úton a legjobb mankó a magabiztosság. A HP készített egy vizsgálatot, amiben a cégen belüli előléptetéseket vizsgálták. Megnézték, hogy a férfiak és a nők hogyan pályáztak az előléptetésre – a nők csak akkor jelentkeztek, ha a kritériumok 100%-nak megfeleltek, míg a férfiaknál már a 60% is elég volt ahhoz, hogy beadják a jelentkezést. A kutatás egyik megállapítása az volt, hogy valószínűleg azért felülreprezentáltak a férfiak a magasabb vezetői pozíciókban, mert egyszerűen bevállalósabbak. Néha elég az önbizalom ahhoz, hogy előrelépjünk, de ehhez nem elég megjátszani! Hinni kell abban, hogy meg tudjuk csinálni – ha tudjuk, hogy nem fog menni, akkor tényleg nem fog menni.

Nem kell holnapra halasztani

A változás nehéz, önmagunk fejlesztése még nehezebb. Amikor kihívással nézünk farkasszemet, könnyű azt mondani, hogy majd holnap megcsinálom. A gond az, hogy az a holnap sosem jön el! Ha azt mondjuk, hogy majd holnap, akkor azzal csak kifogást keresünk, és vagy azért, mert nem akarjuk megcsinálni a feladatot, vagy azért, mert úgy akarunk eredményt, hogy nem teszünk bele munkát.

Nem kell arra számítani, hogy minden magától megoldódik

Csábító azt gondolni, hogy a végén minden magától működni fog, de az igazság az, hogy ez nagyon sok mindenen múlik. Ne hidd, hogy a főnököd magától tudni fogja, mikor állsz készen egy előléptetésre, ne hidd, hogy a kollégáid nem fognak több munkát lepasszolni neked, ha mindig elvállalod, és ne hidd, hogy nem fognak mindig átgázolni rajtad, ha engeded. A dolgok nem változnak meg varázsütésre, neked kell tenned érte – vállalj felelősséget magadért!

Oszd meg!