Legyél jobb!

42 nap múlva karácsony – itt van 7 könyv, amit most megrendelhetsz ajándékba

Váradi Ibolya
2021. november 12. 4 perc olvasás

Mi lett volna, ha Harisnyás Pippi, Drakula, Merlin, vagy éppen Harry Potter pszichiáterhez kerül? Mit csinál egy magyar kém? Milyen gyerek volt Kőrösi-Csoma Sándor? – olyan könyveket ajánlunk karácsonyra, amik többek között ilyen és ehhez hasonló témákkal foglalkoznak.

Íme a Forbes.hu szubjektív listája arról, hogy szerintük mikkel érdemes meglepni könyvmoly szeretteinket:

20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról

Miről szól?

Van benne szó a szülő-gyerek, baráti, testvér-, munka- és a párkapcsolatokról is. Pszichoforyou online magazin szerzőinek második kötete arra a kérdésre segít választ keresni, hogy hogyan formálnak minket a különböző kapcsolódásaink és a megértés által hogyan tehetjük a ezeket a kapcsolatokat jobbá.

Kinek ajánljuk?

Akit érdekel az emberi kapcsolódás pszichológiai háttere és szeretne dolgozni azon, hogy minél jobban kijöjjön a szeretteivel.

Herendi Kata, Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról, Libri Kiadó, 2021.

A fiú, aki felfedező akart lenni

Miről szól?

Boldizsár Ildikó Kőrösi-Csoma Sándor életét meséli el térképek és rajzok társaságában. A tibetológia megalapítójának izgalmas történetét kiskorától kezdve egészen a kalandos utazásai végéig megismerhetjük. Köztük például azt is, hogy már akkor tizenhárom nyelven beszélt, mielőtt útnak indult volna.

Kinek ajánljuk?

Az a könyv, amit a szülő és a gyerek is egyaránt élvez.

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki felfedező akart lenni, Naphegy Könyvkiadó, 2021.

Boribon karácsonya

Miről szól?

A Pagony Kiadó pont egy Boribon-kötettel kezdte meg működését. Idén új kötettel bővült a sorozat, amin már eddig is több generáció nőhetett fel. Az új könyv arról szól, hogyan készül Boribon az ünnepre.

Kinek ajánljuk?

Kicsiknek és örök gyerekeknek.

Marék Veronika: Boribon karácsonya, Pagony Kiadó, 2021.

Dűne

Miről szól?

Az azóta már kultkötetté vált könyv először 1965-ben jelent meg. Minden idők egyik legnépszerűbb science fiction-történetéből készült már társasjáték, képregény, tévés minisorozat, és idén bemutatták a filmet is. Azt mindenki ismeri, hogy a történet egy sivatag borította bolygóról szól, de azt kevesen tudják, hogy az eredeti történetet egy sivatagos terepen folytatott amerikai tudományos kísérletsorozat inspirálta.

Kinek ajánljuk?

Aki még nem látta a filmet, aki már látta, de szeretné a történetet részletesebben is megismerni, és aki csak simán szereti a sci-fit.

Frank Herbert: Dűne, Gabo Kiadó, 2021.

Elmerülő

Miről szól?

A @melylevegoprojekt alapítói a friss könyvükben is hasonló témákkal és hasonló stílusban foglalkoznak, mint azt az Instagram-oldalukon teszik. Van olyan fejezet például, ami arról szól, hogy hogyan hat a social media a fiatalokra, de olyan is, ami a szorongással, a depresszióval, a fiatal kori öngyilkossággal, vagy az imposztor szindrómával foglalkozik. A kötetet Szabados Ágnes könyvkiadója adta ki, és a a Magyar Pszichiátriai Társaság lektorálta.

Kinek ajánljuk?

Aki szeretne többet tudni a mentális egészségről és arról, hogyan lehet fejleszteni, megőrizni.

Miklós Andrea, Pető Dorina, Juhász Bettina, Pálovics László: Elmerülő, Libertine Könyvkiadó, 2021.

Fedősztori

Miről szól?

A Maffiózók mackónadrágban és a Magyar kóla című kötetei után Dezső András most a kémek, a titkosszolgálat és az ügynökök élete után kutat. A könyv a hazai titkosszolgálatok és a Magyarországon is aktív külföldi titkosszolgálatok sztorijait dolgozza fel.

Kinek ajánljuk?

Annak, aki olvasta a szerző eddigi könyveit és a megszokott alaposságot várja el, és annak, akit érdekel, hogy milyen is valójában a kémvilág.

Dezső András: Fedősztori, 21. Század Kiadó, 2021.

Pszichiáter látott már? – Zűrös hősök analízisben

Miről szól?

Híres irodalmi alakok elemzését olvashatjuk egy pszichiáter szemével. Többek között az is kiderül, hogy mi lett volna, ha Harisnyás Pippi, Drakula, Merlin, vagy éppen Harry Potter pszichiáterhez kerül.

Kinek ajánljuk?

Aki a Harry Pottert és a pszichológiát is szereti.

Claudia Hochbrunn, Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?, Athenaeum Kiadó, 2021.