Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

4 kérdés, amit soha ne tegyél fel állásinterjún

A hr-esek nemcsak veled találkoznak egy állásinterjúra, hanem sok másik jelentkezővel is, ezért nem mindegy, hogyan viselkedsz az állásinterjún. Ez azt is jelenti, hogy figyelned kell, mit kérdezel. Van néhány olyan kérdés, amit jobb elkerülni, mert csak bunkónak tűnünk tőlük. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad kérdezni, sőt. Egyszerűen csak figyelni kell rá, hogy mit. A Forbes.com szerzője most összeszedte, hogy mit ne.

1. Volt időd elolvasni az életrajzom?

Úgy érezheted, ez a helyes válasz, ha egyszer az interjúztató olyan projektről vagy olyan szerepedről kérdez, amit elmagyaráztál az önéletrajzodban. De ne tedd.

Az ember, aki találkozik veled, rád szán egy órát, hogy beszélgessen veled. Persze, hogy megcsinálta a kötelezőt, elolvasta az életrajtod, megnézte a Linkedin-profilod, rákeresett a nevedre. Egyszerűen csak szeretne többet tudni rólad. (Persze, előfordulhat, hogy valaki nem készült fel, de alapból ne ezt feltételezzük.)

2. Mikor fogok valakivel beszélni a csapatodból, aki tapasztaltabb?

Például így tudsz véletlenül bunkónak tűnni. Ez a kérdés magában hordozza, hogy nem veszed komolyan ezt a beszélgetést, inkább szeretnél (szerinted) valódi döntéshozóval találkozni. Márpedig mindenki, akivel valaha találkozni fogsz, dönt arról, hogy továbbmész-e, szóval ezt még a beszélgetés végén sem érdemes így megfogalmazni.

Kérd meg inkább, hogy beszéljen a következő lépésekről. Így megkaphatod a szükséges információkat, anélkül, hogy megbántanád az interjúztatót.

3. Hány másik jelölttel interjúzol még?

Nyilván mindenki kíváncsi. Érthető, hogy foglalkoztatnak a vetélytársaid, de ha felteszed ezt a kérdést, olyan, mintha nem lennél biztos magadban. Sőt, átirányítod az interjúztatód figyelmét másik jelöltre.

Úgysem számít semmit, nem attól fogsz bekerülni, vagy nem bekerülni, mert megtudod, hány ember volt esélyes még. Ráadásul, ha nagyobb cégről van szó, ritkán tudják megmondani a valós számot az interjúztatók, szóval, főleg teljesen mindegy.

4. Miért választottak ki az interjúra?

Egy interjún csak egy valakinek szabad eladnia téged, és az te magad vagy. Ha elolvastad a munka leírását és utánanéztél a cégnek, már lehet fogalmad arról, miért választottak ki. De miért rossz erre rákérdezni?

Mert úgy tűnsz, mintha gőzöd nem lenne róla, te milyen értéket tudsz hozni a cégbe, vagy mik a cég szükségletei – és ez nem profi lépés.

Ehelyett inkább mondd azt: “Tudnál többet mondani arról, milyen az ideális jelölt erre a pozícióra?”. Így több információhoz juthatsz arról, mi alapján mérnek. És arról is beszélhetsz, ami érdekli őket, és egyébként elfelejtetted volna.

Oszd meg!