Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

4 egyszerű tipp, amivel sokkal jobb lehetsz az állásinterjún

Már elolvastál minden interjúkérdést a könyvben (a legnagyobb cégeknek van ilyen, például a Google kiadott ilyet). Az öltönyöd tökéletes. Aztán jön a szorongás. Hogyan tudsz mégis lehengerlő lenni? Manapság versengő piac van az álláskeresésben is, nem elég a CV meg a motivációs levél. Ha ezeken már túl vagy, és jön az interjú, a hr-esek nemcsak a válaszaidra figyelnek. Azt is nézik, hogyan viselkedsz, a testbeszéded.

Van néhány dolog, amivel könnyebbé teheted a saját dolgodat, ezeket gyűjtötte össze a Forbes.com. Ezeknek a kis lépéseknek nagy hatása lehet a téged meghallgatókra.

1. Gyakorold a magabiztosságot

A mindenféle akaratlan mozgások, például az ujjal tapogatása, a váll meghúzása vagy a haj húzogatása az interjú alatt nem jó ötlet. Helyette figyelj rá, hogy a kezeid lazák legyenek. Nyitott tenyered fordítsd az interjúztató felé. Ez nyitottságot és őszinteséget sugároz.

 

2. Tökéletesítsd a testtartásod

Az emberek karba teszik a kezüket és védik a testüket veszedelmes szituációkban, de ez előjöhet interjún is, ne csináld. Ráadásul, amíg azt hiszed, hogy jól hátradőlni menő dolog, az interjúztató inkább azt gondolja, hogy valójában nem érdekel a téma.

Próbáld meg azt, hogy kihúzod magad, mintha csak valami fenntartana a plafonról lelógva. Vagy képzeld el, hogy egy kéz nyomja a hátgerinced. Ez intelligenciát és hitelességet sugároz.

3. Másold le az interjúztatót

Szinkronizáld a hangod azzal, aki éppen interjúztat, beleértve a hangszínt, sebességet és hanglejtést. Ha halkak, ne válaszolj fület szaggatóan. Figyelj a nyelvezetre, amit választanak.

Például, ha az interjúztató azt mondja “fesd le nekem”, lemásolhatod és válaszolhatsz úgy, hogy “nekem úgy tűnik”, “úgy néz ki”. Emiatt úgy fogja érezni, hogy egy szinten vagytok – ami könnyű recept a szerethetőséghez. Az emberek szeretik azokat, akik hasonlóak hozzájuk – kommunikációjukban is.

4. Mosolyogj

Nagyon egyszerű, mégis: a mosolygással mások komfortosan érezhetik maguk velük. Sőt, a mosolygás javítja a hangulatot, könnyebb megnyugodni is. Minimum az interjú elején és végén mosolyogj. Ezek az interjú leginkább megmaradó pontjai.

 

"Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség."