Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

3 tanács, ha van egy jó történeted, de nem tudod magával ragadóan elmesélni

Gyakran találkozom olyan vezetőkkel, akiknek vannak történeteik, látják is azok helyét és szerepét az előadásban, prezentációban – ennek ellenére nem mesélnek történetet. Hogy miért nem? Mert attól félnek, hogy a jó történetet nem tudják magával ragadóan elmesélni.

És valóban, a jó történet kevés; ahogy Steve Denning vezetőfejlesztési tanácsadó fogalmaz: „a csatát csak félig nyerjük meg vele”. A végső győzelemhez az kell, hogy a történet stílusa és előadásmódja magával ragadó legyen.

  1. Egyszerűsítsd a történeted stílusát!

Egyszerűsíteni nehéz feladat, elsősorban azért, mert rengeteg – nagyon fontos, szívünknek kedves – történet-részletet, momentumot, karaktert el kell hagynunk ahhoz, hogy a legfontosabb részletek láthatóvá váljanak. Az egyszerűsítés önfegyelmet és erőfeszítést igényel!

A történet egyszerűsítése során törekedj rá, hogy:

  • minél kevesebb szóval minél teljesebb, gazdagabb tartalmat fejezz ki (természetesen egy hosszabb történet is lehet egyszerű, amennyiben minden szónak, mondatnak szerepe van a történet célja és üzenete szempontjából);
  • ne légy leegyszerűsítő vagy lebutító;
  • teremts egyensúlyt a részletek elhagyása és megőrzése között.
  1. Ujjgyakorlatként alkoss hatszavas történeteket!

2013-ban egy Facebook-játék keretében arra kértük a követőinket, hogy alkossanak hatszavas történeteket. A játékot a Ma este Színház vezetője, Limbacher Tivadar nyerte meg az emberi civilizáció végét vizionáló történetével

            Voyager űrszonda sugároz. Föld nem válaszol.

Nukleáris háború? Globális felmelegedés? Idegenek? Meteorbecsapódás? Globális vírus? A történet nem ad választ; csak azt teszi egyértelművé, hogy a földi infrastruktúra leállt, de az okot ránk, a fantáziánkra bízza.

Mindezek nyomán azt javaslom, hogy ujjgyakorlatként

  • vedd elő egy korábbi történetedet, és először azt csökkentsd hat szóra. A végeredmény legyen: kerek, ugyanakkor izgalmat keltő, és a fantáziának teret adó. Ha ez mind sikerül, szelektálásból és sűrítésből jeles jár!
  1. Élénkítsd a történetet – párbeszédesítéssel!

Az alábbi párbeszédesített történetet én akkor szoktam az előadásaimban mesélni, amikor a jó és rossz üzenet közötti különbséget akarom megvilágítani a hallgatóságnak.

Néhány héttel ezelőtt a postán állok sorban, kezemben ajánlott levél, hozzá a kitöltött szelvény. Rám kerül a sor, beadom a borítékot a szelvénnyel, a hölgy visszatolja a szelvényt.

‒ Nem töltötte ki a…

‒ Tudna adni egy írószert?

– Mit?!

‒ Egy írószert ‒ mondom picit hangosabban.

A hölgy néz, kerekek a szemei. Türelmetlenül, és most már egészen hangosan mondom:

‒ Egy írószert!

Érzem, hogy kanyarog a sor a hátam mögött, nem szeretem a feltűnést, de az ablakon túl még mindig nem értik, hogy mit mondok.

Ekkor a hátam mögül előre szól egy hang:

‒ Kérünk egy tollat!

A tollat megkaptuk, a tanulság pedig az, hogy „nem az a jó üzenet, amit mondunk, hanem amit meghallanak! A rossz üzenetet hiába ismételgetjük egyre hangosabban és türelmetlenebbül

Az ilyen és hasonló párbeszédes történetekkel könnyen magaddal ragadhatod a hallgatóságot, mert

  • monologizálás helyett a társalgási nyelv természetességét és könnyedségét nyújtod;

  • azt az érzést kelted, mintha egyetlen személyhez szólnál

A történet emlékezetességéről és előadásmódjáról a folytatásban olvashatsz.

 

A vendégszerzők külsős szakértők,  nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!