Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

3 dolog, amit Ryan Gosling beszédéből megtanulhatsz

Nehéz két percben érzelemgazdag beszédet mondani úgy, hogy az ne csapjon át érzelgősségbe. Ryan Goslingnak – aki az idei Golden Globe-on vígjáték-musical kategóriában a legjobb férfi főszereplő díját vehette át – ez ragyogóan sikerült. Három eszközt/elvet mindenképpen érdemes ellesni tőle.

1. Az érzelmeket ne magyarázd, hanem jelenítsd meg.

Gosling az érzelmek megjelenítésének legkézenfekvőbb módját, a történetmesélést választotta – így mondott köszönetet feleségének, Eva Mendesnek: „Amíg én énekeltem, táncoltam, zongoráztam – és életem legjobb tapasztalatára tettem szeret –, addig ő nevelte a lányunkat, miközben várta a második gyermekünket, és próbált segíteni a bátyjának a rákkal való küzdelemben. Ha mindezt nem tette volna, ma valaki más állna itt helyettem.

2. Fokozatosan adagold az érzelmeket.

Gosling könnyed humorral indított, azt követte a személyes történet – majd a befejezés érzelmi-hangulati csúcspontja:

Ezt a díjat Eva bátyjának, Juan Carlos Mendes emlékének ajánlom.

Ha a beszédet Gosling túl magas érzelmi hőfokon kezdte volna, nem tudta volna megtartani, és a beszéd elkezdett volna a búcsúszimfóniára hasonlítani: előbb pislákoló, majd lassan elfogyó, kialvó érzésekkel.

Fontos ugyanakkor az is, hogy a befejezés érzelmi csúcspontja nem tartott tovább egy rövid pillanatnál. Ennek azért van jelentősége, mert az izzó érzelmeket nem lehet sokáig fenntartani („semmi sem szárad fel ugyanis hamarabb, mint a könny”). 

3. Ne sírd el magad.

Gosling úgy beszélt, mintha a leghétköznapibb beszélgetésben vett volna részt: hiányzott a hangjából minden fennköltség, színpadiasság, nem csuklott el a hangja és nem hatódott meg. A régi időkben, amikor az érzelmek kifejezésének szabadabb folyást engedtek a férfiak is, a nagy szónokok maguk is sírtak, miközen a hallgatóságot is megríkatták. Ma azt tapasztaljuk, hogyha az előadó könnyekre fakad, az csökkenti a hallgatóság meghatottságát.

Úgyhogy lehetőleg ne könnyezz, már csak azért sem, mert a „hangképzésed nem lesz tiszta, és így nem értik mit sírsz ki magadból.”

Egy szentimentalizmustól mentes, szerethető beszéd tehát Goslingé – érdemes belőle tanulni.

 

 

Oszd meg!