Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

22 apró csavar a szokásaidon, ami egy éven belül az egész életedet megváltoztathatja

Már ma este elkezdheted újragondolni eddigi szokásaidat. 

Nem kell feltétlenül nyerned a lottón vagy totálisan felforgatnod az életed, hogy 1-2 éven belül jelentős változásokat érj el. Elég, ha apró szokásokon változtatsz, Brianna Wiest szerint az sokkal hatásosabb. Íme 22 megfontolásra érdemes javaslat:

 1. Ne félj a visszautasítástól!

Ha biztos is vagy benne, hogy válaszra sem fognak méltatni, vagy elsőre lepattintanak, ne félj felkeresni a számodra fontos személyeket. Lehet az a cég, ahol dolgozni szeretnél, a potenciális partner, akivel üzletelnél, bárki, aki neked fontos, írj neki, hívd fel, adj egy esélyt magadnak. Nem baj, ha semmi sem történik, nincs vesztenivalód, nyerni annál többet nyerhetsz.

2. Minden nap írj egy keveset!

Van egy könyvre való témád? Egy üzlet, amiről álmodsz? Egy leendő blog, ami folyton foglalkoztat? Nem kell megfogadnod, hogy egy éven belül megírod, vagy lefekteted a komplett üzleti tervet, elég, ha minden nap írsz egy rövid bekezdést, pár mondatot vagy gondolatot. Egyszer csak azt veszed észre, hogy felépül az egész.

3. Naponta ellenőrizd a bankszámládat!

Ez lehet, hogy soknak tűnik, de nem felesleges, a naprakész információ segít, hogy rendben legyenek a pénzügyeid.

4. Tartsd karban magad!

És a környezetedet is. Ide minden beletartozik, a házimunkától, az egészséges vacsorán át a napi testmozgásig, a lényeg, csinálj mindenből egy kicsit minden nap. Legyen napi rutin, amire nem teherként tekintesz, hanem olyasmiként, mint ami jobbá teszi a mentális és fizikai közérzeted.

5. Koncentrálj a jövőbeli jólétedre!

Szép dolog a mának élni, de sokkal előremutatóbb, ha azt csinálod, amitől a jövőben jobb lesz neked.

6. Válaszolj egyből!

Emailre, üzenetre, ha tudsz, azonnal válaszolj, különben mindig csak kullogsz a teendők után.

7. Aludj rá egyet!

Ez pont az előbbi tanács ellenkezőjének tűnhet, de másról van szó: ha valami negatív komment ér, valamilyen támadó üzenetet kapsz, adj egy kis időt magadnak. Nem kell mindenre ugrani, kis késleltetéssel picit máshogy látod majd a dolgokat.

8. Egyél! Aludj!

Magyarán figyelj az alapvető szükségleteidre, és elégítsd ki azokat, amikor a tested jelez. Ha éhes vagy, egyél, ha fáradt vagy, feküdj le. Nem attól leszel fontos ember, hogy nem tartasz ebédszünetet.

9. Válogasd meg a rád hatással lévőket!

Rengeteg impulzus ér nap mint nap, néha észre sem veszed, ezek hogyan befolyásolnak. Ettől még hatnak rád, ezért nem mindegy, kit követsz a közösségi oldalakon, kinek a bejegyzéseit látod. Környezeted nem minden tagját tudod megválogatni, de például hogy kit engedsz be a virtuális teredbe, abban nagyon is tudatos lehetsz.

10. Cselekedj!

Tipikus jelenség, hogy az ember fejéből kipattan egy remek ötlet, majd az agyunk gyorsan reagál és meggyőzzük magunkat, miért ne lépjünk. Tudatosítsd magadban ezt a reakciót, és próbáld megelőzni saját magadat.

11. Attól még, hogy nem szereted, meg tudod csinálni

Az ember gyakran összekeveri a késztetést a képességgel, és amit nem szívesen csinál, azt nem is meri megtenni. Ez félrevisz: lehet, hogy szuper jó vagy valamiben, amit egyébként nem lelkesedéssel csinálni.

12. Olvass többet!

Nem féltetlenül a Háború és békét, bármit, ami előrevisz. Mindenből lehet tanulni, olvass el egy cikket korán reggel, kövesd a számodra példaértékű emberek megosztásait, hallgass egy hangoskönyvet, amíg a buszon utazol.

13. Görgess kevesebbet!

Ami régen a távirányító kapcsolgatása volt, az ma a céltalan görgetés a telefonodon – muszáj kontrollálni. Rengeteg idő elmegy gyakorlatilag semmittevéssel, érdemes ezt akár külső segítséggel korlátozni. Vannak appok, amik szólnak, ha  például x óránál többet bolyongtál a közösségi oldalakon.

14. Figyeld magad!

Ne ostorozd magad, hogy már megint ellógtad az edzést, vagy jóga helyett rágyújtottál, inkább figyeld meg, miért történik ez. Mint egy külső szem, tanulmányozd a reakcióidat, és fogalmazd meg. Segíteni fog, hogy legközelebb jól dönts.

15. Mondj nemet!

Semmi baj nincs ezzel, ez az önvédelemnek egy tök legitim módja. Arra mondj igent, ami tényleg előrevisz.

16. Térítsd el a gondolataidat!

Mindenkinek vannak néha sötét gondolatai, sokszor ezek teljesen alaptalanok. Próbálj ilyenkor másra koncentrálni, valami konstruktív gondolatra, különben negatív spirálba kerülsz.

17. Mondd ki az ötleteidet!

Az ember feje tele van szuper ötletekkel, de semmi nem lesz belőlük, ha azokat nem mondja ki tisztán és következetesen.

18. Használd, amid van!

Legközelebb, ha épp rendelnél valami kaját, vagy elindulnál, hogy új ruhát vegyél a hétvégi buliba, előbb nézz körül otthon! Mi lenne, ha kivételesen abból öltözködnél, ami a gardróbban lapul, vagy mégis inkább főznél valamit, ami a spájzban van?

19. Igyál még egy pohár vizet!

Ne stresszeld magad, hogy megidd a napi két litert, ahogy mindenki előírja, csak figyelj oda, hogy egy pohárral többet igyál meg minden nap, mint amennyit szoktál. Ha ez már rutinná vált, akkor jöhet még egy pohár.

20. Eggyel kevesebb nasit fogyassz!

Nem kell azonnal bevezetni a nullkalóriás diétát, csak figyelj arra, hogy eggyel kevesebb egészségtelen valamit vegyél magadhoz minden nap.

21. Tartsd karban a rólad elérhető publikus információkat!

A profilod az új cv-d, figyelj rá, hogy ne legyenek elavult információk rajta.

22. Tedd fel a jó kérdést minden reggel!

Ne úgy indulj neki a napnak, hogy ezt most túl kell élni, ezt muszáj megcsinálni, stb. Inkább kérdezd meg magadtól, mit tudsz kihozni az előtted álló feladatokból. Látszólag ugyanazt fogod csinálni, de egész más hozzáállással és egész más eredményekkel.

Oszd meg!