Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

12 ütős tétel Demján Sándortól, akit már tízévesen is főnöknek hívtak

Az ország egyik leggazdagabb emberének mindenről határozott véleménye van. Arról is, hogy ki a jó főnök.

Demján Sándort cégen belül szinte mindenki mindig „Főnöknek” hívja, így ismerik, ez a természetes. „Már tízévesen is így szólítottak, pontosabban akkor még kapitánynak, de a kapitány is főnök” – kezdte a beszélgetést Galambos Mártonnal, a Forbes főszerkesztőjével a Forbes első Legyél jobb! napján. Kora huszonévesen aztán valóban főnök lett, elmondása szerint 24 évesen már 1500 embert irányított. Karrierje során egyebek mellett vezette a Skálát, a Magyar Hitelbankot, majd felépítette a Trigránitot, de mint mondja, náluk „nem előírás, hogy hívjanak, nekem ehhez semmi közöm”.

Az egyébként is sarkos megállapításairól ismert Demján vezetési filozófiájának is vannak sarkos tételei:

 1. Mindenki legyen helyettesíthető, olyan nincs, hogy valaki nélkülözhetetlen.
 2. Ha az egyéni teljesítmény hatékonyabb lenne a csapatmunkánál, akkor a világ egy egyszemélyes vállalkozás lenne.
 3. A vezetőnek úgy kell viselkednie, mint egy futballcsapat trénere. Úgy kell építenie a csapatot, hogy ha valaki lesérül, akkor is pótolható legyen. Cserélhető és motivált emberek kellenek.
 4. Mindenki hibázhat, mindenkit hagyni kell hibázni.
 5. A tapasztaltak és a fiatalok kombinációját kell megtalálni. Egy fiatal vezetőnek legyenek tapasztalt helyettesei, vagy fordítva.
 6. Az előre vivő mindig a fiatal, a tudatlanság és a magabiztosság jó dolgokat szül. Biztos vagyok benne, hogy az első majom, aki két lábra állt, az is fiatal volt.
 7. A demokrácia a közéletben kell, cégen belül nincs helye. A döntés joga nem megkérdőjelezhető.
 8. Vállalkozóként mindig szem előtt kell tartanod, hogy lehet, hogy ma hozod meg azt a döntést, amitől holnap koldusbotra jutsz.
 9. Irtózom a három diplomásoktól, soha nem venném fel őket.
 10. Lovagolni könyvből nem lehet, rá kell ülni a lóra.
 11. Ebben az országban minden úgy működik, mint az ultiban: ha bemond valaki valamit, akkor egyedül van, és rögtön ketten lesznek ellene.
 12. Fiatal az, aki legfeljebb harminc. Jó, 40-50 évesen is lehet valaki mentálisan fiatal, 70 évesen sajnos már nem.

Két fiatalabb menedzsere is ott ült Demján Sándor mellett a színpadon, Ágházi Gyula, a Gránit Pólus vezérigazgatója és Szabó Zsolt befektetési igazgató – ők már az a generáció, aki inkább Sándornak vagy Demján úrnak szólítja a főnökét. Ja, és mindkettőjüknek három diplomája van…

dph_9486Szabó Zsolt, Ágházi Gyula és Demján Sándor Galambos Mártonnal a Forbes színpadán
(Fotó: Fekete Csaba)

Ők azt emelték ki, hogy Demján folyamatosan versenyhelyzetet teremt a kollégák között, és nagyon díjazza, ha valaki őszinte. Prezentálni csak úgy lehet neki, ha minden kockázatot, minden körülményt nagyon alaposan bemutatnak, de nincs kertelés, a lényegre kell térni. A problémákat csak megoldással együtt szabad elővezetni, „e nélkül életveszély”. Kiderült továbbá az is, hogy Demján elvárja a lojalitást, de mivel embereinek szabad kezet ad, ezt nem nehéz teljesíteni.

A karrierépítő készségek tanulhatóak, és művelésük jó eséllyel ültet minket a főnöki székbe. Az első Legyél jobb! napon ezeket vizsgáljuk trénerek és coachok segítségével, és olyanokat kérdezünk tapasztalataikról, akik már a főnöki székben ülnek.


Oszd meg!