Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

11 módszer, hogy ki tudj jönni a nehéz természetű kollégákkal

Egy új dolgozó felvételekor a cégek igyekeznek olyan embert választani, aki beillik az adott környezetbe, ez azonban nem mindig sikerül, és hát a tehetséges munkaerő sem feltétlenül lesz jó fej.

Ráadásul a toxikus személyiségek nem mindig mutatják meg magukat a kiválasztás során, így a legjobb menedzserek is belefuthatnak egy nehezen kezelhető kollégába. Szerencsére ezeket az embereket is lehet kezelni – ehhez nyújt mankót 11 egyszerű tanáccsal az amerikai Forbes.

1. Kezdeményezz hétköznapi beszélgetést

Simán csak beszélgetni jó kezdet, mert szorosabbra lehet húzni vele a viszonyt. Fontos, hogy ne vonj le messzemenő következtetéseket vagy viselkedj vádlón, esetleg áldozatként. Egyszerűen csak fogalmazd meg, mit érzel, majd tegyél fel egy kérdést, amire az illető válaszolhat – például: „nagyon izgalmas ez a projekt, de szeretnék egy picit egyedül is dolgozni rajta, ez neked oké?”

2. Beszéljétek meg privátban

Egy nehezen kezelhető főnök vagy munkatárs mindig komoly terhet ró az emberre, de ahelyett, hogy elkerülöd az illetőt, inkább próbálj meg szemtől szemben beszélni vele a helyzetről. Ha ugyanis sosem szólalsz fel, esélyes, hogy idővel csak romlik majd a dolog, szóval mindenképp fejezd ki, ha úgy érzed, kellemetlen helyzetbe hoz a kolléga. Ezzel a kapcsolatotok további romlását is megelőzheted.

3. Mindig légy közvetlen

Semmi sem rombolja jobban a munkahelyi viszonyokat, mint mikor a dolgozók nem mernek őszinték lenni és csak kerülgetik a forró kását. Ezt megelőzendő érdemes arra bátorítani a munkatársakat, hogy őszintén, nyíltan beszéljenek a dolgaikról, még akkor is, ha azok kellemetlen témákat érintenek. Mindenki megérdemli, hogy tisztelettel kezeljék, erre emlékezni pedig semmivel sem tesz kevésbé profivá. Légy őszinte, bátor, és tiszteletteljes!

4. Hozz fel példákat

Kezdd azzal, hogy mennyire sokra értékeled a közös munkátokat, és hogy mindenképp olyan megoldást szeretnél találni, ami mindenkinek jó. Hozz unkaügyi példákat, lehetőleg egyszerű, gyakran használt szavakat használj, és így magyarázd el, hogy érzel az illető tettei vagy viselkedése iránt. Aztán javasolj egy tárgyalást, ahol csökkenthetitek a toxikus légkört.

5. Ha túl sokat akarnak, adj nekik valamit

Előfordul, hogy egy nehéz természetű munkatárs nagyobb kontrollt akar, és ezért nyomást gyakorol a többiekre. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha többször tájékoztatod a helyzetről, mondjuk az adott projekt állásáról. Így érezni fogja, hogy van súlya a személyiségének, és ennek megfelelően akár még jobban is fog dolgozni, mint korábban.

6. Tudd meg, mi hajtja

A motiváció az egyik legfontosabb emberi tényező. Ha olyasvalakivel találkozol, akit kihívás megfejteni, és a tetejébe még toxikusan is viselkedik, az első lépés az legyen, hogy megtudod: mégis miért ilyen ez az ember. Csak ezt követően értheted meg, miként lehet a viszonyotokat jobb irányba terelni.

7. Mindent dokumentálj

Egy rossz fej munkatárs az egész csapatot lehúzhatja. Amennyiben mindig van valaki, aki más irányba akar menni, mint a többiek, az ront a többiek célkövetésén és demotiválja őket. Ezért kell mindig követned a dolgokat, dokumentálni az interakciókat, és ezzel is inspirálni a szóban forgó kollégát, hogy ugyan legyen már picit együttműködőbb. Ha ez sem megy, lépni kell.

8. Járj be velük több utat is

Nem miattad lett nehezen kezelhető az illető, így ne vedd személyeskedésnek a viselkedését. Egy olyan emberről van szó, akinek a múltbéli tapasztalatai nyomot hagynak a jelenén, ezen pedig csak a hatékony kommunikáció tud változtatni. Próbálj ki több csatornát is (e-mail, telefon, chat stb.), hogy megtudd, melyik működik vele a legjobban.

9. Húzd meg a határt

A toxikus személyiségekkel való munka egyik legfontosabb része, hogy kifejezzük, eddig, és ne tovább. „Fenyegetni próbálsz? Ha igen, kérlek, fejezd be, mert ez itt nem elfogadott, és nem vagyok hajlandó folytatni a munkát, ha nem változtatsz a viselkedéseden.” Ez általában leállítja ezeket az embereket, mert nem szeretnének háborúba bocsátkozni.

10. Tanuld meg: a nehéz természet nem jelent mérgező személyiséget

Bár eddig jórészt szinonimaként kezeltük őket, a toxikus emberek nem egyenlők azokkal, akiknek nehéz természete van. Utóbbiaknál a kommunikáció a kulcs, ha megtaláljuk a megfelelő csatornát és megérjük az illetőt, akkor jó eséllyel a közös munka is menni fog majd. Ezzel szemben a tényleg mérgező személyiségeket azonnal le kell állítani, akár a HR-hez is fordulhatunk, ha nagy a gáz.

11. Bíz a rendszerben

Az előző ponthoz tartozóan fontos, hogy tudd: a HR és egyéb szervezeti elemek azért vannak, hogy segítsenek kezelni a tarthatatlannak tűnő helyzetet. Visszajelzés nélkül azonban azt hiszik, minden rendben van, a kollégák elvannak egymással – ezért fontos a monitorozás, az állandó visszajelzés, és persze szükség esetén az azonnali közbelépés.

Oszd meg!