Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10 jel, amiből már az interjú előtt kiderül, hogy nem akarsz egy cégnél dolgozni

Az állásinterjú fontos lépés ahhoz, hogy eldöntsük, nekünk való-e adott munkahely, de nem kell megvárnunk még ezt sem, hogy elkezdjünk ezen gondolkodni. Liz Ryan, a Forbes.com külsős szakértője összeszedte, mi az a tíz jel, amiből kiderül, ha egy munkahely, nem olyan, ahol dolgozni szeretnénk.

Érdemes nyitva tartani a szemünket, és már az interjú előtt megfigyelni néhány dolgot:

  1. Az egyik ilyen, ha már az életrajzunk elküldésére udvariatlan, túl tömör, gépies üzenettel válaszolnak, például azt írják, hogy “köszönjük, megkaptuk az anyagokat, és írunk, ha más anyagokra is szükség van. A jobb cégek ma már ennél emberibb hangon kommunikálnak a jelentkezőkkel. Ha erre nem figyelnek, nem valószínű, hogy igazán törődnek a tehetségek megszerzésével, mindegy, mit mondanak erről.
  2. Gyanús lehet az is, ha már a jelentkezés után egyből online teszteket vagy kvízeket kell kitölteni, személyes kérdéseket tesznek fel, mondjuk arról, mennyit keresel most. Ebből nem úgy tűnik, hogy értékes munkaerőként tekintenének  jelentkezőkre, és ha velük így bánnak, nem nagyon lehet jobbra számítani akkor sem, amikor munkavállalók leszünk.
  3. Ha hónapokig nem jelentkeznek, aztán egyszer csak feltűnnek, és ők jelölnek ki időpontot az interjúra, nem valószínű, hogy itt szeretnénk dolgozni.
  4. Ha már az interjúmeghívás udvariatlan és elutasító, borzasztó jel. Miért alkalmaz a munkáltató ilyen embert, ha egyébként jó munkahely lenne?
  5. Ha már azelőtt tudni akarják a korábbi fizetéseidet vagy teljes értékű referenciákat kérnek, mielőtt személyesen találkoztál volna bárkivel, valószínűleg nem érdemelnek meg téged.
  6. Ha azt mondják, hogy az interjún nem lesz idő megválaszolni a kérdéseidet, majd ha visszahívnak második körre, akkor kérdezhetsz, nincs ott keresnivalód.
  7. Ha nem jól érzik magukat az alkalmazottak, akikkel találkozol az interjún, valószínűleg te sem fogod jól érezni magad.
  8. Ha a cég hetekig nem is jelentkezik, de azt várja, hogy te maradj benne az interjúfolyamatban, függetlenül attól, mennyi csúszás volt, nem érdemes maradni.
  9.  Ha végül más, kevésbé értékes munkát, kevesebb pénzért ajánlanak fel, mint amilyennel kapcsolatban megkerestek vagy interjúztattak, ne vállald el.
  10. Mondj nemet azoknak a szervezeteknek, akik nem kezelnek jól a felvételi folyamat alatt. Ha már most nem értékelnek, valószínűleg munkavállalóként sem fognak.

Liz szerint a legjobb megoldás megtalálni az igazán jó lehetőségeket az, ha nemet mondunk a nem jó lehetőségekre – amik már a fenti jelekből kiderülhetnek.

Oszd meg!