Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Best of Tim Ferriss – 10+1 gondolat a Tools of Titans-ból

A Tools of Titans egy több mint 600 oldalas mű, amelyhez 76 oldalnyi jegyzetet készítettem. Következzen egy (szubjektív) válogatás a szerző legjobb villanásaival és értékes gondolatokkal!

04cd7d34-5686-4349-bfb7-459cdc50f72d

#1 Könyvajánlók minden mennyiségben

Tim művében számos könyvajánlóval találkozhatunk. Az egyik legjelentősebb Gabe Newell Handbook For New Employees’ című munkája, amelyet mindenképp érdemes elolvasnod, bármilyen csapatban is dolgozol.  Ez egy kézikönyv a döntésekről, vagyis arról, hogy hogyan hozzuk meg őket és miképp gondolkodunk róluk.

#2 Túllendülni a kezdeti nehézségeken

De hogyan is kezdjük el? Látszólag egy apró dolog, de számomra kihívás volt olvasni. Ha te is hasonlóan érzel, itt egy könnyű módja annak, hogy elkezdj olvasni vagy akár edzeni:

  • Tim Ferris például 10 oldalt olvas el minden este a fürdőkádban. Ezzel kombinálja egy kedvenc időtöltését, a jacuzzit egy új kihívással.
  • Edzeni szeretnél? A „hetente négyszer lejárok edzeni” elhatározás helyett, egy hónapig csinálj egy fekvőtámaszt felkelés után és lefekvés előtt. Csak egyet. Ennyi. Ha ez megy, utána jöhet egy alkalom az edzőteremben!

#3 Az olvasás kimaxolása

Hogyan tudok hatékonyan olvasni és akár 2 és fél óra alatt egy egész könyvet? Olvasás közben jegyzeteket készítek, hogy később is könnyen visszakereshessek 1-1 fontosabb pontot, megjegyzést vagy esetleg valamit aminek utána szeretnék nézni. Rengeteg jelölést használok digitálisan az Evernote-ban készített jegyzeteimben. Például, amikor olvasol és valami előjön, hogy utána kell nézni később, használj egy jelölést, mint a TK, amely alapján később is hatékonyan tudsz majd keresni.  Miért is pont ezt választottam? Mert szinte nincs angol szó, amelyben lenne TK, így könnyű lesz megtalálni a keresőben. A kedvenceim egyébként a szavak elé tett pontok, amelyek szintén ritkán fordulnak elő, mint például a .Google vagy a .Quotes.

#4 80/20 elemzés magamra

Számomra kulcsfontosságú az önfejlesztés, az életen át tartó tanulás. Az egyik ilyen fejlesztő technika a 80/20 szabály alkalmazása, amely egy kiváló eszköz arra, hogy csökkentsd a stresszt az életedben, és megértsd, hogy pontosan mi okozza ezt. Ez a szabály a Pareto-elven alapul, amely egy összefoglaló elképzelés arról, hogy a kimenet nagy része az a bemenet egy kis részétől függ. Minden esetben változnak a konkrét számok, de az elképzelés az élet majdnem minden területén működik, az üzleti világban például úgy, hogy a fogyasztóid 20 százaléka termeli ki a bevételed 80 százalékát.

A technika alapvetően az, hogy  felteszed a kérdést: „Mit csinálok folyamatosan, amelyben nem vagyok jó?” Bármi is a válasz, a végén három opció közül tudsz majd választani.

  1. Fejleszted
  2. Abbahagyod
  3. Átadod másnak

Egy jó tanács: ha valamit nem csinálsz jól, ne csináld addig, ameddig valóban el nem határozod, hogy időt szánsz a fejlesztésére.

 

#5 Sztoicizmus

Ezzel is Timnek köszönhetően ismerkedtem meg és nagyot ütött! Konkrétan egy sztoikus feladat Seneca leveléből idézve, ami szerint: „minden évben legyen néhány nap, amikor elégedj meg a legkevesebb és legalapvetőbb étellel, olcsó és egyszerű ruházattal, aludj a földön, ne használj semmilyen „luxusnak” számító tárgyat/szolgáltatást. Ahogy átéled, kérdezd meg magadtól: „ez az amitől annyira féltem, ha elvesztem?”

Már többször történt ilyen velem és eléggé formáló hatással volt rám. Egyszer egy utazás során kiderült, hogy abban a házban, ahol a szállásom lett volna, nem volt ágyam.  Ahelyett, hogy elégedetlenkedtem volna (szépen fogalmazva), lehetőségként fogtam fel és ennek eredményeképpen találtam egy gardróbszobát, ahol 5 napig aludtam a földön. Továbbá nem használtam autót, gyalogoltam. Alap ételeket, csirkét és rizst ettem. Nem neteztem. Másnak használtam a laptopját emailek csekkolásához.

Tudod mi történt? SEMMI! Nem dőlt össze a világ és még élveztem is! Szóval igazából egy valami igenis történt: rájöttem, hogy minden, ami körülvesz minket és oly kegyesen őrizzük, nem más mint egy „nice to have”, kellemes kiegészítője az életünknek.

#6 Lebegés és meditáció

A Tools of Titansban olvastam a lebegés terápiáról. Már egy ideje tervezem, hogy kipróbálom. Képzeld el, hogy csak lebegsz és minden fizikai érzéked eltűnik, nincs gravitáció, hangok és illatok. A relaxáció egy új dimenziója: csak te és a gondolataid.

#7 Me Time, avagy az én időm

Miért van az, hogy a legsikeresebb és leggazdagabb emberek, beleértve Warren Buffett-et és Jeff Bezos-t minden hétre szerveznek néhány órát, amelyet csak magukkal és a gondolataikkal töltenek? Ez az önreflexiós és feladat-tervezéssel töltött idő sokszoros hatással és eredménnyel szolgál az életünknek. Egy jó módszer arra, hogy te is elkezd: írj kézzel egy feljegyzést mondjuk egy papírlapra az éjjeliszekrényedre: „Péter! Találkozód van a Blue Bird Coffee-ban 8 órakor, saját magaddal”. A naptáradban is tedd szabaddá ezt az időt magadnak és valóban töltsd el úgy, mintha mással találkoznál!

#8 Tedd magad szükségessé

Milyen trükkök vannak azon a bizonyos ranglétrán feljebb mászni? (Jelentsen ez bármit.) A legkönnyebb trükkök egyike, hogy szükségessé teszed magad. Új vagy egy szervezetben? Még ha egy teljesen kívülálló is vagy, megpróbálhatsz elmenni annyi magas szintű megbeszélésre, amennyire csak tudsz és csak egy apró dolgot tenni: ajánld fel a résztvevőknek, hogy szívesen jegyzetelsz a meetingen és elküldöd mindenkinek.

Egy másik jó mód, ha önkéntesnek jelentkezel például egy konferenciára és az előadóknak segítesz. De többet tegyél, mint a feladatod lenne! Ez egy olyan apróság is lehet, minthogy hozol vizet annak aki szomjas, vagy cipelsz valamit, ami amúgy nem is a te feladatod lenne. Így nem csak a kapcsolati tőkéd bővíted, de kitűnsz a tömegből!

#9 Kommunikációs trükkök

A könyvben van néhány kincs, mint például az a trükk, amit bármilyen beszélgetés során megkérdezhetsz: „Melyek azok a döntések, amelyek azzá tettek, aki vagy?” – ez egy szuper beszélgetésmélyítő: egyszerre mutatsz érdeklődést a másik iránt és tereled izgalmas mederbe a kommunikációt.

Egy másik, sokszor előforduló helyzet, amikor úgy érzed, hogy elakadtál. Itt van két varázsszó ami feloldja a helyzetet: „maradj csendben”. Vagy szimplán „mondj kevesebbet” Ennyi. Csak mondj kevesebbet.

#10 Fókuszálj arra, ami igazán fontos

Amikor azon találod magad, hogy egy problémán rágódsz, vagy valami mérgessé tesz, akkor valóban nyertél a lottón! A frusztrációdnak legjobb kimutatása, ha ez a helyzet inspirál valami művészi dologra, például csinálhatsz belőle egy művet vagy csak írhatsz róla, tanulhatsz belőle. Így készítette el Morgan Spurlock a SuperSizeMe-t vagy Casey Neistat a Bike Lanes című filmet.

a7924a75-6f4b-41b0-9bad-1fa4dba789ad

#10 + 1 A legjobb befektetése a földön töltött rövid időnek az, amikor azt a szeretteimmel töltöm

Az élet nem arról szól, hogy a leghíresebb ember legyél a földön. Eric Weinstein nagyszerűen definiálja az 1000 True Fans eszenciáját: „Az általános kép túl van értékelve: az ismertség túlértékelt; válassz 2000-3000 embert akik számára ismert és még inkább elismert leszel.”

Ahogyan Tim Kreider megfogalmazta: „lehetséges, hogy hazudni fogok a halálos ágyamon, megbánva, hogy nem dolgoztam keményebben, írtam többet és mondtam el mindent amit akartam – de úgy gondolom, hogy igazából azt fogom kívánni, hogy bárcsak ihatnék még egy kört Delancey-ben Nick-kel, vagy lehessen egy másik hosszú, késő éjszakába nyúló beszélgetésem Laurennel, vagy még egy jó nevetésünk Harold-dal.”

Tehát még egyszer: a földön töltött rövid idő alatt a legjobb befektetés az, amikor azt a szeretteimmel töltöm.

 

Szántó Péter productivity hacker, a SpringTab alapítója, www.youtube.com/user/psznt

Ez az írás a szerző vlogjának része. A videós részek a vlog YouTube olvashatóak vissza.

 

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Oszd meg!