Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gattyán: Nem a győzelemre van esélyem. A kétharmadra – exkluzív nagyinterjú

Interjú Gattyán Györggyel politikáról, tervekről, vízióról, Jasminről és arról, hogy a streaming-szolgáltatóit tőzsdére akarja vinni.

A Docler Holding budapesti, Expo téri főhadiszállásán találkozunk, a Pillangó utcai metrómegállótól nem messze. Az irodaházban minden csillog-villog, kifogástalan rend van. Odakint az elővárosi vonatok zakatolnak el alattunk. Gattyán irodájában ülünk le, velünk tart Nemes Tamás is, a csoport kommunikációs és PR-vezetője. Gattyán György viccelődik és itallal kínál, majd helyet foglal. Bele is vágunk a másfél órás beszélgetésbe.

KÉRDEZETT: Galambos Márton és Zsiborás Gergő


Négy éve decemberben voltál címlapon, akkor is választásra készült az ország, most is. De a politikáról akkor azt mondtad, színészi képességeket igényel, és aki belelát ebbe a szakmába, az inkább távol tartja magát tőle.

Ehhez most is tartom magam.

Gattyán György digitalizálná Magyarországot. Fotó: Sebestyén László

A Legnagyobbvállalkozás.hu-val kapcsolatos kampány mintha nem ezt mutatná. Úgy tűnik, igenis kacérkodsz a politikai szerepvállalással.

Ez a projekt egy digitalizációs tudásközpontról szól. Leegyszerűsítve az a célja, hogy ha bármit akarunk kezdeni Magyarországgal és a magyar lehetőségekkel, akkor hogyan lehet felrázni az országot. Persze, lehet fejleszteni a mezőgazdaságot, vagy elképzelhető, hogy találunk valahol olajat vagy földgázt, de nagy ugrást ezek nem jelentenének. Ahol huszárvágásokkal lehetne haladni, az a digitalizáció. Ez egy olyan kezdőlépés, motor, ami későbbiekben indikátora lehet a gazdasági fejlődésnek.

Ezt nemcsak hiszem, hanem pontosan tudom a saját példámon.

Mintha ezzel a területtel mégsem foglalkoznánk. Úgy voltam vele, hogyha más nem, akkor én felkavarom ezt az állóvizet.

Van jópár cégvezető, aki globális szintre felskálázott egy céget, kiszállt majd a megszerzett tudást, kapcsolati tőkét és pénzt visszaforgatta az ökoszisztémába. Ilyen szerepre készülsz? Az elmúlt hetek bejelentései és a nyilatkozataid alapján inkább közéleti szerepvállalásnak tűnt ez a projekt.

Ennek a projektnek több eleme van. Az egyik, hogy ezt a központot megcsináljuk. Ez is minimum két részből áll. Van a virtuális, digitális része, hiszen weboldal van már, lesznek Youtube-videók, hívunk neves előadókat Magyarországra, érdekes szakmai konferenciákat szervezünk. Ugyanakkor létre kell hozni egy, a digitalizációt elősegítő központot is, ahol – nagyon leegyszerűsítve – akár a Csodák Palotájában, az oktatást, kutatást folyamatosan fenntartjuk. Amennyiben erre a programra senki nem ugrik rá a magyar politikából, akkor – azt gondolom – van egy lehetőség, űr, káosz, meggyengülés, amelyre nekünk kötelességünk megfelelő válaszokat és megoldásokat találni. Tény, hogy ma több millió emberben ott a hiányérzet, hogy nem elég erős itthon a digitalizáció. Egy EU-s rangsorban is csak a 23.-ak vagyunk ezen a területen. Ha ezzel senki nem foglalkozik, és a változáshoz a politika is kell, akkor jó ütemmel ezzel most m i beléphetünk a politikába.

Kinek kellene ezzel foglalkoznia? Kinek örülnél, hogyha ezt a felvetést felkarolná?

A Fidesz ezen dolgozik, ott a 4ig és más, a tűzhöz közeli, informatikai cégek is, de esetükben a digitalizáció arról szól, hogyan lehetne központosítani az EU-s és a hazai források elosztását. Az ügyfélkapu úgy, ahogy működik, de például a covid alatt, nézzük meg, hogy milyen hatékonyan tudtunk átállni a digitális oktatásra? Nézzük meg, hogy a közszolgáltatásokban megvolt-e az informatikai háttere a home office-nak? Biztos, hogy minden rendben volt ezen a területen?

Azaz, nyilván jelenleg a Fidesznek kellene ezzel komolyan foglalkoznia, de mi elsősorban az ellenzéki összefogásra gondoltunk, mert ők nyitottabbnak tűntek.

A Friderikusz-adás promója után viszont másnap belém állt úgy az ellenzék, hogy egy szót sem beszéltünk korábban. Pedig elmondtam, hogy erre az ügyre én igen komoly anyagi forrást szánok. Ez egy több száz milliós projekt, nyárig akár 1 milliárd is lehet, ahogy látom. Erre nemet mondtak, de – csúnyán mondva – az „apróért lehajolnak”.

Ezt hogy érted?

Ne legyünk álszentek. Mindenhova mennek pénzért. Én éppen, hogy csak meglebegtettem, hogy van egy programunk, amivel érdemes lenne talán foglalkozni, majd egy egészpályás letámadás indult ellenem úgy, hogy meg sem kerestek.

Azóta sem?

Nem.

Azt mondták, próbálták felvenni veled a kapcsolatot.

Az, hogy valakinek a valakije elkezdi megkeresni a valakinek a valakijét, ilyenből van száz, ezt ne nevezzük megkeresésnek. A diplomácia nyelvén ez úgy működik, hogy bejelentkezel nálam, a titkárságom vezetőjénél. Téged hivatalos úton keresett Márki-Zay stábja? (Nemes Tamásra, a Docler Holding kommunikációs vezetőjére néz.) Orbán Viktor kormányzati kommunikációs államtitkárságáról? (Nemes mindkétszer nemmel felel.)

Felhúzta, hogy amatőrnek nézték. Fotó: Sebestyén László

Úgy érzed, hogy ezt a kört lefutottátok?

Nem, én nyitott vagyok a párbeszédre. Jaj, ezt a kifejezést most akkor használhatom? Szóval a párbeszédre nyitott vagyok, mert lehet más a politika, hiszen a mi hazánk az fontos. (Nevet.) Nincs lejátszva még semmi.

Azt viszont mondhatjuk, hogyha mégsem karolja fel ezt a programot egyetlen párt sem, akkor te majd csinálsz egyet? Ezt eldöntöttétek?

Nyilván, amikor ezzel elkezdtünk foglalkozni, hogy egyáltalán milyen opcióink vannak, végig vettük: mit csinál az ember, ha gazdaságilag akar valamit elérni? Céget. És ha a magyar társadalomra akar hatással lenni?

Pártot?

Párt van, nem kell csinálni. Ennyire amatőrnek ne nézzenek. Amikor a pornóval jöttek, arra nem ugrottam, de amikor azzal jöttek, hogy amatőr vagyok, mert az sem tudom, mennyi idő egy pártot bejegyezni, arra igen.

Szóval van már bejegyzett párt?

Persze.

Mi a neve?

Egyelőre nem aktív és ez talán nem is annyira fontos most. Jelenleg nem a pártépítés az elsődleges cél.

Nem értjük miért csinálod. Előttünk változol át egy nyugodt életet élő milliárdosból…

Látszik rajtam a változás, ugye?

Igen, szinte látszik ez az átváltozás, ami arról szól, hogy kimész egy olyan terepre, ahol ütnek, ahol nem lehet jót szólni, ahol a múltad iszonyatos teher. Per pillanat úgy tűnik, nincs is meg benned a megfelelő lendület. Nem áll össze a kép.

Valaki azt mondta nekem, ha ma bárki jót akar tenni a magyarokkal, nem fogják elhinni. Én meg erre azt mondtam, hogy akkor kezdjünk ebbe bele.

Nekem nincs hatalomkényszerem, nem kell azért politikusnak mennem, hogy támogatást nyerjek és pénzem legyen.

Azt gondolom, ami most van, azaz a jelenlegi kormányzás, az ügyek intézése, nem jó, nagyon nem. Az ellenzéki összefogásban mindenkinek volt már ideje, kinek 30 év – Gyurcsány Ferenc –, kinek kevesebb, hogy letegyen valamit az asztalra. Márki-Zay Péter is polgármester egy ideje…

Tényleg nem tudod mióta?

Nem, de ez bárkinek is fontos? Ami zajlik most: mindenki arról beszél, hogyan minősítse másikat. Azzal ki foglalkozik, hogy a magyar családnak mi lesz ma este a vacsora? A baloldal a jobboldalra mutogat, a jobboldal meg visszafelé. Mindenki az uniós pénzek el- vagy el nem osztásáról beszél, de arról kevesen, hogy befizetőként, mi marad Magyarországnak. Miből lesz itt pénz? Óriási káosz lesz Magyarországon. Én 51 évesen most vagyok abban a korban és pozícióban, hogy belevágjak egy ilyenbe. Elgondolkoztam rajta, mit raktam össze az életemben, és úgy voltam vele, hogy ha más nem, most megkavarom az állóvizet. Ezért állok bele, nincs mögötte bonyolultabb indok.

Az első ötven ajándék, a másodikért meg kell dolgozni.

Én ezt pont fordítva fogom csinálni. Az első 50-ért kőkeményen megdolgoztam.

Ez most nem ajándék, de örömjáték. Van olyan pozícióm és hátterem, hogy ezt megtehetem.

Ha Trumpra gondolunk, nem éppen az örömjáték jut eszünkbe.

De ő akarta a hatalmat.

Lehet úgy politikusnak lenni, hogy nem akarod a hatalmat?

Igen, a világ változni fog. Nézd meg, hány női vezető volt 20 éve és hány van most? Egyre több. Persze, valamennyire ők is akarják a hatalmat, de máshogy. Más minőségben. Lehet, mindennek majd csak 20 év múlva lesz meg a látszata. Igen. (Bólint.)

Én hiszek a demokráciában.

Ha hiszel a demokráciában és változást akarsz, nem lett volna fair elindulni az előválasztáson?

Ki mögé kellett volna beállnom? Valamelyik vezető mögé?

Nem, elindulni az előválasztáson, hogy te legyél a miniszterelnök-jelölt.

Nem gondolom, hogy ma az emberek elhiszik, hogy nem a Demokratikus Koalíció (DK) a főnök ott. Ki a főnök? Miért kellett volna a DK elnökével egyeztetnem, ha ő már csinálja ezt tizenvalahány éve, és az eredményét mindenki a saját bőrén tapasztalta. Hat párt kitalálta, hogy ők az ellenzék és ők mondják meg, hogy mi legyen. Miért?

Fordítsuk meg: én vagyok az ellenzék. És ők elviszik az én szavazataim. Ez ennyi.

Ők úgy döntöttek erről, hogy közben nem látom a programjukat, hogy Magyarország hogyan lesz gazdaságilag szuverén, nem látom, hogy mitől leszünk mi akár csak az EU-ban követendő példa. A jelenlegi erőknek a múltja nem azt bizonyítja, hogy komoly célokat képesek elérni.

Digitális központ lesz, hogy a párt is elindul-e, az a többi párttól is függ. Fotó: Sebestyén László

Ezért tűztem ki a zászlómra a digitalizációt. Iwiw előbb volt, mint Facebook! Miért nem az Iwiw a világ vezető közösségimédia-oldala? Lehetett volna. Át kell írni a gondolkodást, hogy erre képesek vagyunk, el kell ezt hinni – és ebben az államnak szerepe van. Amerikában már a bölcsődében elhitetik veled, hogy te vagy a világ ura! A gyerekeim oda jártak, 4 meg 5 évesen ki kell állnod és 4 perces előadást tartani.

Még ha egyeztetni is kellett volna a pártokkal, ez mégiscsak egy nagyon bázisdemokratikus kezdeményezés volt: az emberek odamentek és szavaztak.

Hányan mentek oda?

800 ezren nagyjából.

Hányan élnek Magyarországon?

Azért a 800 ezer egy magas szám.

Értem, és nyilván fontos az ő véleményük is, de ha azt nézzük, hányan vannak olyanok, akikhez én is tartozom, aki sem a Fidesszel sem ezzel az összefogással nem értenek egyet, az alsó hangon 2 millió ember. Velük mi van? Ha ők mást mernek gondolni, hazaárulók? Hogy jön egyáltalán ez a gondolat? Ki mondta, hogy az összefogás jól csinálja a dolgát?

Azért támadnak, mert a logika az, hogy ha Orbán Viktornak több kihívója van, kevesebb az esély legyőzni a választási matek miatt.

Ahhoz, hogy legyőzhető legyen Orbán Viktort kétharmad kell. Semmilyen más módon nem legyőzhető. Az összes többi ötlet olyan gondolat, amit remélem, hogy maguk az ellenzéki politikusok sem hisznek el. 50 százalékkal alkotmányt módosítunk? Mi lesz a kétharmados törvényekkel?

Kétharmadot az ellenzéki összefogás véleményem szerint sosem fog összeszedni. Nekem erre most nagyobb az esélyem.

Az a stratégiai célod, hogy jövő év elejére bebizonyítsd, hogy le tudod nyomni az ellenzéket, és vonják vissza a miniszterelnök-jelöltjüket?

Nincs ilyen célom. Ha a számokat nézzük, nekik lehetetlen összeszedni a kétharmadot azzal a múlttal, amit cipelnek. Nem azt mondom, hogy nekem lehet, hanem hogy sokkal több esélyem van rá, mint nekik.

Erre jelen pillanatban nagyjából 1 százalék esélyt adnánk.

Ó, az nekem bőven elég. Egyszázaléknyi eséllyel csináltam meg a bizniszemet, vagy még az alattról indultam.

Annak, hogyha ketten elindultok, és emiatt marad a Fidesz, erre nagyjából 100 százalékot mondanánk, ha már esélyek.

Miért jó az nekünk, ha a Fidesz helyett visszajön egy másik múlt? Nekem nem a párt kell, a pártszervezés nem érdekel.

Amikor egy párt azt mondja, hogy „nekem ennyi és ennyi szavazóm van”, akkor az mit jelent? Elmentek hozzá rabszolgának, oda vannak láncolva? Rájuk szavaznak, mert nincs más.

Mi szépen lassan fel fogjuk építeni, megfelelő ütemben, amit képviselünk, erre megvan az időzítés. Ha 100 embert érdekel, akkor kit zavarok? Ha 100 ezret vagy ne adj’ Isten, 1 milliót, akkor az már felelősség. Viszont, ha már 1 millió embert érdekel, akkor ki lépjen vissza? De ez már politika, miközben egyelőre ott tartunk, hogy próbáltunk egyeztetni, nem sikerül, közben meg van egy platformunk, ahol a digitalizációval foglalkozunk. Elmentünk a politika irányába, pedig az egyelőre egy olyan jövőbeni dolog, ami még nem aktív. Bár kicsi rá az esély, hogy valaki bejelentkezik a programunkra.

Azt mondod, hogy Magyarország nem nyer sokat azzal, ha a Fidesz helyett jön az ellenzéki összefogás. Te viszont, ha nem is 2022-ben, de akár 2026-ra felépítesz valami újat helyettük?

Teljesen mindegy, melyik múlt kormányoz. Az ellenzéki összefogás egy félreértés, kinek van ott valójában ereje? A DK-nak és a Jobbiknak.

A többi párt 2 százalék körül van. Ennyit én három hónap alatt simán összeszedek, ők meg 4-8-12 év alatt érték el. Elnézést, hogy megmertem jelenni.

Minden tiszteletem Márki-Zay Péteré, de ő miért nem hisz magában? Ha hitt volna, elindul egyedül. Amiről én beszélek, az nem is politika, józan felnőtt gondolkodás. Nem látom a mostani pártok eredményeit egyik oldalon sem. Magyarország nem fog így előre haladni. Én ezt most megcsinálom. Van esély.

Egy április győzelemre?

Igen. Nem a győzelemre, kétharmadra. Olyan mértékű az elégedetlenség az országban. Nekem fideszes szavazók is üzentek, hogy bravó, hol kell szavazni?

Keresel 106 embert, mi alapján lesznek ők kiválasztva? Te személyesen választod ki őket?

Fontos, hogy ezt különválasszuk: futnak a hirdetéseink a Legnagyobbvállalkozás.hu-ról, ide 106 embert biztosan felveszünk, de lesz az több is. Munkatársakat keresünk, akik viszik a programot, de ez egy cég. Amennyiben a pártot aktivizáljuk, akkor össze kell majd rakni azt a 106 embert, aki valóban tudja képviselni az adott körzetet és nincs káoszos politikai múltja. (106 választókerület van – a szerk.)

A kettő között lesz átfedés?

Dehogy, e tekintetben a két dolognak nincs egymáshoz köze.

Honnan szerzel akkor majd politikusokat?

Kellenek?

Ahova nem kell politikus, ott ne legyen.

Nincs szükség politikai kinevezettekre. Én képviselőket szeretnék. A szó eredeti értelmében. Akik ügyeket képviselnek. A helyi péket. A helyi autószerelőt. Olyat, aki ismeri az embereket és a problémáikat. Ha aktivizáljuk a pártot, ezek az emberek meg fognak jelenni, sőt már most megjelentek.

Te leszel a miniszterelnök?

Nem, nem célom. Nem vagyok politikai alkat. Ha úgy alakul, hogy nincs más, akkor – mint a folyamat elindítója – elvállalom ezt a szerepet.

Az első intézkedésem az lesz, hogy vezessük be Magyarországon is, hogy miniszterelnök valaki csak maximum két ciklusig lehet, ugyanígy miniszter is.

Ha valamiért, hát azért, hogy ezt bevezessem, elvállalnám, de csak négy évre, nem többre.

Ha már ott vagy, mást nem tennél mellé?

Ebben engem ez érdekel a leginkább. Szükség van a fékek és ellensúlyok rendszerére, ezzel például ezeket vissza lehetne állítani.


A NAV-ügy most pontosan hol tart? A legtöbb bírósági fórumon nyertetek, mégis folyamatosan megjelennek zárolások a magyar cégeken.

Az autóinkról le-felszedegetik a rendszámokat, hol zárlat van, hol nincs.

A harmadik ilyen után azt mondtam, hogy vegyük meg ugyanazokat az autókat – csak azért is. Most mindenből dupla garnitúránk van, mert épp visszakaptuk a kocsikat.

Ez történik gyakorlatilag. Ha a transzferárazás rendben, akkor megnéznek mást, csak minden ilyen ügy, a mi méretünkben, 5-10 milliárdos zárolás. Nem minden vizsgálat fut már végig, mert van, amit az ügyészség visszadob – miközben valóban, minden bírósági fordulóban nekünk adtak igazat. Ami a zárlatokat illeti: értékben egyre lejjebb megyünk, egyre kevesebb a „fogható ügy”. Szerintem két-három év és kipörög ez az egész. Az EU Bírósága előtt van ügyünk megint, de már csak döntést hoznak, meghallgatás nem is lesz, mert a korábbi ítélet precedens értékű (akkor Gattyánék javára döntött az Európai Bíróság – a szerk.).

Az ilyen ügyek miatt jelenünk meg a NAV feketelistáján az illegális számlagyárak mellett, hiszen a NAV ilyenkor elkezdi a végrehajtást, technikailag adótartozást könyvelnek el, miközben minden közterhet befizetünk. Most olyan cég miatt vagyunk a feketelistán, ami évek óta nem is működik.

Bosszant ez az ügy?

Ki örül az extra nehezéknek? Huszonöt-harminc ember ezzel foglalkozik állandóan. Ha rosszat tettem volna, akkor azért az két év alatt kiderült volna, nem?

Ki akar egyezni Gattyán a hatalommal? A lehetséges politikai szerepvállalásod mögött sokan ezt sejtik, a választási rendszer logikája miatt minden új induló Orbánnak kedvez.

Mi ezt a NAV-dolgot kipörgetjük, az elévülések miatt amúgy is egyre kevesebb dolgot tudnak vizsgálni.

Nem hiszem, hogy ez a folyamat megállítható, ezt végig kell vinni – és végig is visszük.

De vajon honnan jön az az ötlet, hogy engem megvett vagy zsarol a Fidesz? Minden ember saját magából indul ki. Akinek ez az ellenzéki oldalon eszébe jut, ki tudja, vajon azt ki finanszírozza? Százmilliók valahonnan elmentek Facebook-kampányokra. Próbáltam megérteni, hogyan juthat ilyen valakinek az eszébe – lehet, hogy valaki irányítja és azt vetíti ki rám.
Mielőtt rákérdeznétek külön, nézzük ezt a 900 milliós „lefizetést”!

Nekünk vannak presztízs ingatlanjaink, presztízs vállalkozásaink, projektjeink – a Netlock is ilyen. Ma még a magyar piacra lövünk vele, de a hozzá hasonló DocuSign értéke jelenleg 28 milliárd dollár! A Netlockra van luxemburgi, amerikai és több magyar érdeklődőnk is. Mindenki meg akarta venni, én meg nem akartam eladni – azt mondtam, hogy szálljatok be, ha akartok. Így eladtuk egy részét. De a válaszom arra, hogy „900 millióért megvették a Gattyánt”, az, hogy tudja-e bárki, milyen országokban vannak cégeink? Na, ha én valahonnan pénzt akarok kapni, akkor nem a török cégembe kértem volna, amit senki se lát? Ennyire ne nézzenek már amatőrnek.

A Fideszről azt mondtad, hogy nem jobb az sem, mint az ellenzék. Akkor miért nem néztétek meg jobban, hogy ki a befektető? Főleg, ha volt rá más érdeklődő is.

Ha én el akarok adni egy lakást, akkor nem adom el, csak azért, mert fideszes a vevő?

Ez azért más kategória.

Miért?

Ha kiadsz egy szobát a lakásodból és egy fideszes kiveszi, van kedved vele együtt lakni? Ez jobb metafora erre.

Nekem mi közöm van a tulajdonoshoz? A Netlock menedzsmentje nem a tulajdonossal, hanem az ottani menedzsmenttel egyeztetett. A Carion nemcsak a mi üzletünkbe fektetett be, ez egy összemosott dolog. A politikában sem kell ennyire a kenyértörésig vinni a dolgokat. Mostantól majd meg kell néznem, hogyha beülök egy presszóba, akkor ellenzéki vagy fideszes a tulajdonos? Efelé tartunk. Nem kellene. Nem értünk egyet a politikában, de attól még a gyereket le lehet vinni a játszótérre és beszélgetni egymással. Ne szakítsuk szét Magyarországot.

„A mienk egy webcam-szolgáltatás.”

Visszatérő, hogy azt mondod, ne nézzenek amatőrnek. Miközben nem nézünk annak, és olyan tapasztalatod van, mint keveseknek ebben az országban, mert felépítettél egy világcéget, de itt, az Expo téren ülve mégis nehéz elhinni, hogy te magad is elhiszed, hogy áprilisban nyerhetsz, miközben a második interjúdat adod erről.

Mikor lesz a szavazás? Április első felében. Nagyjából 100 nap. Emlékszünk-e arra, hogy mi történt 100 nappal ezelőtt? Olyan információáradatban élünk, hogy az, ami most lesz 2022-ben az a 2018-as választásokkal köszönőviszonyban sem lesz.

Az utolsó három hét fogja eldönteni, ki kire szavaz.

Ezért is vagyunk ilyen lassúak.

Lassúak vagytok?

Nem kapkodunk. Felesleges. Az ellenzék és a Fidesz is azt mondja, a Facebookon, vagyis a digitális térben fog eldőlni ez a választás. Köszönöm, ott majd összeszedem magam. Nem futunk ki az időből. Tudom, hogy a magyar embereknek elege van, ez elég lesz arra tavasszal, hogy az X-et behúzzák.

És ez elég lesz arra, hogy addig felépítsd a saját csapatodat?

Pragmatikus ember vagyok. Mondok egy példát.

Amikor építkezésen dolgoztam, ott volt egy kupac tégla. A melósok meg elkezdtek rajta töprengeni, hogy hozassanak-e futószalagot vagy inkább talicskával kellene elvinni. Na, én addig másodmagammal elhordtam az egészet.

Amit meg kell fogni és meg lehet csinálni, azt meg kell csinálni.

Kik vannak a csapatodban?

Egyelőre nem nyilvános, még nem vagyunk aktívak.

Azt is hallottuk, hogy amerikai állampolgárságra hajtasz és ezt hátráltatja a NAV-ügy.

Ez új! Az amerikai állampolgárságot rég megszerezhettem volna, ráadásul a most született lányom amerikai állampolgár: 21 évem van eldönteni, hogy akarok-e amerikai papírokat is. Szóval a felvetés hülyeség. Annak, hogy miért most vágtam ebbe bele, volt családi és üzleti oka is, ami miatt korábban nem is tudtam volna belekezdeni. De a lényeg: az időzítés. Most volt itt az idő. Egy olyan vákuumba léptünk bele, amire számítani lehetett, hogy eljön. Az egyetlen, amire nem számítottam, hogy ilyen heves reakciók követik majd.

Azon kevesek közé tartozol, akiket lehallgattak, hiszen ezzel indult az egész NAV-ügy, de van róla papírod, hogy illegálisan, amit ma kevesen mondhatnak el magukról, hiszen a jogszabályok változtak. Bevizsgáltattad a telefonod miután kibukott a Pegasus-ügy?

Dehogy. Semmi olyat nem mondok, ami érdekes lehet.

És nem is fogod?

Nem. Ezek az ügyek kiderülnek, csak nem érdekli őket. Azt szoktam mondani, ha aszfaltüzemem lenne, már lehet, hogy elástak volna. Szó szerint. De nincs aszfaltüzemem.

Semmi olyanom nincs, amit el tudnak venni vagy amivel zsarolni tudnának.

Mit tudnának mondani? Hogy félévvel hamarabb fejezzük be a NAV-ügyet, mint amúgy befejeződne? Kit érdekel? Nem számít. Nem hiszem, hogy 10 év után rosszul jönnénk ki ebből az ügyből, amúgy. „Adunk egymilliárdot, hogy lefizessük a Gattyánt.” Ezt bárki ezen a szinten elhiszi? Mondok egy példát: mögöttetek az udvaron, csak az a két Teq Aréna (két ultramodern, fűtött, kupolás sátor) több mint 1 milliárd forintba került!

Mennyi erőforrást fogsz erre áldozni?

A csapat nagyon lelkes. Ha eljutunk oda, hogy a központnak fizikai valója is lehet, az több év és nyilván nagyobb költségvetés.

Van a fejedben egy szám?

Ez egy örömprojekt, ami társadalmilag is fontos, szeretném azon a szinten megcsinálni, ami nekem a minőséget jelenti – kerül, amibe kerül. Erre nincs egy kifejezett büdzsé.

Emiatt most áprilisig itt is maradsz?

Jövök-megyek, de főleg itt leszek. A munkaidőm harmadát most ez teszi ki, a Legnagyobbvállalkozás.hu – a párt még nem aktuális.


Hogyan alakult a Docler elmúlt éve? Láttátok a streamingplatform adatain, hogy éppen hol ugrott meg a forgalom, hol lehet a járvány miatt zárás?

Vegyesen hatott ránk a covid. A hatások kibalanszírozták egymást. Sok ember elvesztette a munkahelyét, depressziós volt, otthon volt a családdal – nem néztek Jázmint (Gattyán rendre így mondja ki honlapja angol nevét, a Jasmin.com-ot – a szerk.). A másik fele meg épp ezért nézte, otthon volt egyedül, depressziósan.

Minket állandóan lepornóznak. Tisztázzuk akkor, mi is az a pornó! És mi a webcam? A mienk egy webcam-szolgáltatás ugyanis. A világ egyik pontján van egy hölgy, akit a member (fizető júzer) „betárcsáz” és fizet. Persze, levesz valamit, de akkor ez attól még art nude, erotika. A covid alatt a privát beszélgetéseink hossza nőtt, ezeknek a beszélgetéseknek a hossza átlagosan jóval óra felett van most. A webcam-szolgáltatás nem a szexről szól. Ezt írjuk le, mert ebből már elegem van.

Pornó ingyen van az interneten. Pont. Az a pornó. A mienk egy olyan szolgáltatás, ahol beszélgetnek az emberek.

Egy férfi nem fog 1,5-2 órát fizetni a meztelenkedésért, ott van ingyen sokkal jobb minőségben ez a Pornhub-on és társain. Nálunk beszélgetnek.

Gattyán szerint sokan félreértik a bizniszét. Fotó: Sebestyén László

Ez gyakorlatilag a vetkőzős bárok modern megfelelője, nem?

Nem, mert oda nem beszélgetni mennek. Ez egy pszichológiai szolgáltatás. Ha tetszik, ha nem. A különbség: én választom ki, aki tetszik és ha megkérem, leveszi a ruháját. Húsz éve csináljuk.

Ha nagyképű lennék, azt is mondhatnám, a világon nincs, aki ehhez a bizniszhez jobban ért, mint én.

Tudjátok kontrollálni, hogy a kamera elé kerülő lányokat kényszerítik vagy sem?

Hogy lehetne valakit kényszeríteni arra, hogy élő adásba menjen, ahol bármikor beírhatná a csetablakba, hogy „baj van, segítsetek!”. A mienknél nyilvánosabb felület nincs. Ha fegyverrel, ha az útlevél elvételével fenyegetik, a mi felületünkön segítséget tud kérni, az IP-cím alapján még azt is tudjuk, hol van.

Volt ilyenre példa?

Mire? Ilyenre? Dehogy. Nem is értem, hogy ez honnan indult, ez a műfaj nem tud működni kényszer alatt. Vannak modelljeink, akik több mint 10 éve velünk vannak. De beszéljünk számokról, ez a Forbes mégiscsak. Mit gondoltok, mennyit fizettünk 20 év alatt a modelleknek.

A számaitok alapján évi 100 millió dollárt mondanánk átlagosan.

Ezt szorozd be 20-szal, mert annyi éve működünk és a nagyságrend rendben is van. Ez elején kevesebbet fizettünk ki, de a forgalom is alacsonyabb volt, most meg már 100 millió felett vagyunk, szóval az átlag stimmel.

A „nőket kizsákmányoló Gattyán” 2 milliárd dollárt fizetett a modelljeinek!

A top modelljeink a bevétel 80 százalékát kapják meg, a belépők 30 százalékról indulnak. Több tucat modellünk van, aki dollármilliomos. Ennyit a nők kizsákmányolásáról. A főállásban nálunk dolgozó modellek havi 4-5 millió forintot keresnek. Ismerjük a stúdiópartnereinket, lelátogatjuk őket minden évben, oktatjuk őket. A modelleket elhoztuk Magyarországra és a hotelünkben tréningeztük őket, hogyan legyenek jobb influenszerek. Összesen 1000-en biztos voltak itt, a covid miatt leálltunk ezzel a programmal.

Ettől még el tudjuk képzelni, hogy valaki meg van félemlítve és kamera előtt sem ad jeleket a külvilágnak.

Ennyi erővel a mozi pénztárban popcornt áruló lány is meg lehet félemlítve. Tök őszintén mondom, nem értem a felvetést. Aki minimálbérért áll a futószalag mellett, azt nem félemlítette meg az élet? Az nem kényszer?

Nagyon kiszolgáltatott lehet idegenek előtt vetkőzni.

A Forbesnál bárki modellünk?

Nem.

Memberünk?

Fogalmunk sincs.

Tételezzük fel, hogy nem. Akkor honnan tudják, hogyan működik ez az üzlet? Miért ide erőszakolnának bárkit is, miért nem filmforgatásra? Mi tényleg ezt csináljuk 20 éve, és pontosan ismerjük a bizniszt. A kényszer itt nem működik.

Csak annyit mondunk, hogy nagyon megalázó helyzet lehet idegenek előtt vetkőzni.

Miért lenne ez az annak, aki ezt csinálni akarja? Beszéljetek modellekkel, szervezünk egy ilyet.

Állunk elébe.

Rendben, amúgy is gondoltunk már erre, mert ezt nagyon sokan félreértik. Ki tudna amúgy is angolul? A legtöbb modell európai, kelet-európai vagy dél-amerikai, jellemzően egyetemisták, mert ők beszélnek idegen nyelvet. Nekem még olyat senki nem mutatott, hogy egy modellünk fenyegetve lett volna. Én sem örülnék, ha le kellene vetkőznöm, mert nincs hasizmom.

De ezek a nők jól néznek ki, élvezik a figyelmet.

Ma, az Instagram világában mi prűdebbek vagyunk, mint az Instagram. Az nem probléma, hogy a nők ott is mindent megmutatnak? Tiktokon a mellrázó csajok? Na, arra én ki vagyok akadva. (A Tiktok videós platformon egy „No Bra kihívás” keretében a júzerek olyan videókat kezdtek magukról feltenni, ahol a mellüket rázzák – a szerk.) Ezeken a platformokon nincs age verification meg tréning.

És rontja az üzletedet is.

Az nem érdekel. A Jázminon egy Instagram influenszer nem élne meg, mert nem tud kommunikálni. A legtöbbet kereső modelljeink nem Barbie-babák, hanem vérprofi kommunikátorok. De értem, hogy kívülről azt gondolják, hogy ez egy modellnek értelmetlen vagy ciki – de akkor nem jön hozzánk dolgozni. Ide csak az jön, akinek bejön, hogy őt nézik. A Snapchattől kezdve amúgy megváltozott ez a helyzet.

A Snapchat miről szólt? Meztelen képeket küldtek egymásnak a tagok. Szexben a Snap a mai napig erős és erre az Instagram meg a Tiktok csak rátett egy lapáttal. Ezeket a lányokat semmi nem érdekli, csak kapjanak lájkot. Nálunk figyelmet és pénzt is kapnak, ennyi a különbség.

Nem beszélek erről túl sokat?

Ezek a körök nem megspórolhatóak, ha akár miniszterelnök is lehet belőled.

Ó, végtelenségig tudok róla beszélni.

Mit mondanál a lányodnak, ha kamera elé állna?

Nagyon megváltozott a világ. Az erotika az összes közösségimédia-platformom jelen van, lásd Insta, Tiktok, Snapchat. A lányaim önálló életet élő felnőtt nők, és abban a korban vannak, hogy keresik magukat, azt, hogy miként tudják önkifejezni magukat. Ha ez egy platform, ami tetszik neki, akkor ez az ő döntésük lenne.

Akkor zavarna, ha kamera elé állna?

Ahogy az előbb említettem, felnőtt emberek, ha ők így döntenének, tiszteletben tartanám.

Nem bántaná a büszkeségedet?

Húsz éve ezzel foglalkozunk és ez legalább privát. Ha ő választ valakit, akivel privátban csetelni akar, abba én már nem szólhatok bele. Én platformgyártó vagyok.

A Jázmin egy platform. Előadók nélkül egy üres piros oldal lenne, nulla értékkel.

Nálunk az elmúlt 10 évben olyan leállás nem volt, amit ne terveztünk volna előre, szemben a Facebookkal. Erre én büszke vagyok.

Platformgyáros vagyok.” Fotó: Sebestyén László

A streamingpiac hatalmasat nőtt a lezárások miatt a covid alatt, elég csak a Zoom sikerére gondolni. Nálatok valóban komoly technológia is van, fel sem merült, hogy ezt más piacra bevigyétek?

A Jázmin egyszerre hozzáadott érték és nehezék is. Az oldal megy, ez leköti a teljes fejlesztői kapacitást. Ha másik niche-t indítunk, innen veszünk el, az online jóslás is ilyen projekt volt (Oranum néven ilyen platformot is indítottak – a szerk.). Próbálkoztunk mással is, de aztán nem volt értelme tovább vinni és kapacitás sem volt rá. Egy másik Zoom-ot csinálni nem lett volna értelme.

Nemcsak digitális befektetéseid vannak, a Dogpound edzőterem-hálózat és a Teqball mennyire szenvedte meg a zárásokkal járó járványidőszakot?

Durván megszenvedték. A Dogpoundot időszakosan be is kellett zárnunk, ultra nagy veszteséget generált. A vírus miatt még mindig nem tud teljes erővel működni. A Teqballal, magával a sporttal haladtunk sokat – 2023-ban Európában már olimpiai szintű, éremátadó versenyeink lesznek, Ázsiában ez elmaradt tavaly, az Asian Games-en dolgozunk.

A cégek nehezen beárazhatóak, de azt gondolom, hogy a cégcsoport legértékesebb része most a Teqball, ez többet ér, mint a Jázmin. Hogy mennyit? Mennyit ér a kosárlabda?

(A Teqball nevű asztal mellett a Docler egy új sportágat épít fel, céljuk, hogy az olimpiára is eljuttassák azt – a szerk.).

Asztalt tudtatok eladni?

Nem prioritás most ez, de nyilván megsínylette a járványt ez is. Abban viszont hatalmasat léptünk előre, hogy hivatalosan elismerjék, mint sportágat. Sokat fejlődtek a játékosok is, izgalmasak és látványosabbak a meccsek, ami nagyon fontos egy sportág esetében. Változtattunk a stratégiánkon is, rengeteg kisebb versenyt is szerveztünk, meglátjuk 2022 mit hoz. Idén voltak már nagyobb versenyeink, jövőre pedig lesznek pénzdíjas tornáink is. Tárgyalunk a Eurosporttal, a Digivel és a ESPN-nel is a közvetítési jogokról, de a versenynaptárat a covid alapvetően befolyásolja. A vébé épp most van Lengyelországban, ezt már meg tudtuk szervezni. Elindultak a parateq sportok is.

Hol voltatok a járvány kitörése után, hol értek a lezárások?

Főleg Magyarországon voltunk. A cégben azonnal átálltunk home office-ra, ami nálunk azt jelentette, hogy vettünk 1000 laptopot. Mindenben a hatóságok ajánlásait követtük, túlszabályozni nem akartuk a munkát, de felesleges rizikót sem vállaltunk.

Hatalmas lépés előtt a Docler (is): becélozták a tőzsdét. Fotó: Sebestyén László

Többször említetted, 51 éves vagy, elgondolkodtál dolgokon, ezért vágsz bele a digitalizációs központba. Felmerült, hogy kiszállj bármelyik bizniszből is, akár a Jázminból?

A kisebb cégeinkre folyamatosan érkeznek ajánlatok. A Jázmin most olyan érdekes fázisban van, hogy anyagilag sem lenne értelme, izgalmas projekt van előttünk.

Az elmúlt pár évben előkészítettük a cégcsoportot arra, hogy annak egy része tőzsdére tudjon menni.

Ezzel megvagyunk, az egyik első lépés az volt, hogy dolgozói részvényeket bocsátottunk ki, ez kész van. Ezzel haladunk tovább, olyan komoly cégcsoportot akarunk létrehozni, amiben a streaming üzletágba – tehát a LiveJasmin, Jasmin, Oranum mellé – felvásárlásokkal, fúziókkal újabb cégeket vonunk be.

Melyik tőzsde a cél?

Ahol a legjobban áraznak.

Itthon?

Hát…

Először látunk széles mosolyt az arcodon.

Akár a magyar tőzsde is szóba jöhet, miért ne?

A nevemmel és azzal, amit 20 év alatt összeraktunk, lehet, hogy itthon hamarabb és jobb feltételekkel tudnánk részvényeket eladni, mint Amerikában.

És akkor Mészáros Lőrinc is könnyen lehetne kisebbségi tulajdonos a Doclerben.

Abszolút. De ezt nem így fogalmaznám meg. Bárki, aki a mi partnerünk akar lenni, annak mi nem nézzük a nemét, a származását, a bőrszínét, a szexualitását és azt sem, hogy milyen politikai nézeteket vall. Egyszerűen azért, mert így tartom korrektnek.

Oszd meg!