Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiszáll a kriptobizniszből és Balira költözik az első számú magyar kriptofej, közben világot is mentene – interjú

Családostul Balira költözik februárban a hazai kriptovilág talán legismertebb, legnagyobb hatású figurája. Debreczeni Barnabás eladta fő cégét, az első magyar Bitconváltót üzemeltető MrCoint, másik fő érdekeltsége, az első magyar Bitcoin ATM-et beüzemelő Shinrai pedig tevékenység nélkül szunnyad egy ideig. Barnabásról és cégéről, a MrCoinról négy éve írtunk portrét, most elmentünk hozzá beszélgetni a menedzseri válságról, új üzleti tevékenységéről és arról, mennyit fog ezentúl Bitcoinnal foglalkozni.

Forbes.hu: Hány Bitcoin jutott be a váltódon és a cégeiden keresztül a hazai kriptopiacra?

Tizenhatezer Bitcoin volt, amikor legutoljára néztem. Etherből pedig több tízezer, ez a két legfelkapottabb kriptoeszköz volt nálunk.

Forbes.hu: És forintban ez mennyit jelent?

Ezt nem oszthatom meg. De emlékszem, nagyon örültünk, amikor elértük az első tízmillió forintot, aztán a százmilliót, aztán az egymilliárdot, és igazából akkor kezdett el nagyon gyorsan növekedni. A legutóbbi Forbes-portré akkortájt volt, amikor az egymilliárdos határt elértük.

Forbes.hu: Vége lesz most ennek a szakasznak? Korszakhatár?

Abszolút korszakhatár. Egyrészt teljesült az álmom, amiért ezt elkezdtem: bárki számára könnyen hozzáférhetővé vált a kriptó Magyarországon. Nyilván ez nemcsak az én érdemem, hanem sok más cég és szervezete is, de azt érzem, hogy kezd szilárd lábakon állni a hazai piac. Rám most ebben nincs szükség. Másrészt volt egy – nem tudom, hogy nevezzem – menedzseri válságom.

Rájöttem, hogy nem vagyok elég jó menedzser, láttam, hogy mások ezt sokkal jobban, hatékonyabban csinálják nálam. Képeztem magam, olvastam sokat, de egyszerűen azt éreztem, hogy ez hozzám kevésbé való.

Sokkal hatékonyabb vagyok a stratégiai szintű tervezésben, új technológiák, új innovációk felkutatásában, és annak a segítésében, hogy ezek elterjedjenek. Nekem a Bitcoin és a MrCoin is így jött: abban vagyok jó, hogy indítsuk el ezt az egészet, nem abban, hogy aztán napi szinten menedzseljem.

Debreczeni Barnabás, mögötte a pillanatnyi árfolyamok. Fotó: Sebestyén László

Forbes.hu: És akkor miért nem az lett a megoldás, hogy szerzel magadnak menedzsmentet, tulajdonosként és stratégaként igazgatod tovább a hazai kriptocégeid?

Hatékonyabb vagyok, ha nem egy cégre figyelek, hanem többre egyszerre, segíteni tudom őket stratégiai tanácsadásban és kapcsolatrendszerrel.

Most a Reactionben sokkal nagyobb hatással tudok lenni a startupokra, amibe befektettünk, mintha egy-két cégem lenne csak, amelyeket én vezetek.

Debreczeni Barnabás:
– Magyarország első Bitcoin ATM-jét üzemeltető Shinrai társalapítója
– Magyarország első Bitcoinváltóját üzemeltető MrCoin alapítója
– A Magyar Bitcoin Egyesület elnökségi tagja
– A Bitcoin Budapest alapítója
– Befektető, vállalkozásfejlesztési tanácsadó
– A Reaction venture capital és private equity vállalat társalapítója
Funfact: ő bányászta a világ első Ethereum-blokkját

Forbes.hu: A kriptóból mennyire fogsz kivonulni?

Továbbra is nagyon érdekel. A Reactionben is van több olyan kriptós cég, ami most ott van az asztalon, amiket most elemzünk, hogy érdemes-e befektetni. Hiszek a kriptóban, nagyon fontos technológiának tartom. Valószínűleg lesznek ilyen befektetéseim, még az is lehet, hogy belekezdek valamikor egy új proektbe.

Forbes.hu: Van már konkrét terv, vagy csak ez egy ilyen távoli ötlet?

Az a nehéz, hogy minden nap jön három új ötlet (nevet). Szóval ötlet az van, csak jó lenne most egy kicsit pihenni.

Forbes.hu: A kivonulásod talán legfontosabb pontja, hogy eladtátok a MrCoint a CoinCash-nek, így egyesül a két legnagyobb hazai Bitcoinváltó. Miért pont Mogyorósi Attiláékat választottátok?

Sokat gondolkoztam, hogy kinek lehetne, ki az, akire szívesen rábíznám. Fontos volt, hogy tisztában legyen az iparággal, legyen valamilyen vállalkozása vagy tapasztalata. Lehetőleg legyen magyar, meg emberileg is legyenek olyanok, akikkel egyébként szívesen együtt is dolgoznék. És igazából ez így elég gyorsan leszűkítette a kört (nevet). Ekkor megkerestem Attilát, és ott elég gyorsan megegyeztünk.

Forbes.hu: Mi lesz a másik ágazati cégeddel, a Shinrai-jal?

Nem végez tevékenységet, szunnyadni fog egy ideig. Felmondtuk a gazdagréti irodaházban a bérletet is.

Forbes.hu: És az elmúlt közel egy évtizedből mire vagy a legbüszkébb?

Nagyon népszerű téma most a magánélet és a munka összeegyeztetése. Azt hiszem, arra vagyok a legbüszkékbb, hogy a MrCoin csapattal úgy éltünk túl rendkívül kemény, korábban általunk soha nem látott helyzeteket, úttörőként egy vadonatúj piacon, hogy közben a munkatársaink magánéletét is tiszteletben tudtuk tartani, nagyon jó közösséggé fejlődtünk együtt, mindig számíthattunk egymásra. Ide értem a saját családomat is, a feleségem és két kisfiúnkat, akik kibírták mellettem az elmúlt éveket és örülök, hogy most végre kicsit pihenhetünk, és együtt örülhetünk annak, amit elértünk.

Forbes.hu: Akkor az új fejezet: főállásban beszállsz egy kockázatitőke-befektetőbe, a Reactionbe.

Igazából már benne vagyok három éve, mióta megalakult. Volt egy csoport a Stanford Egyetemen, az a tásaság a Reaction magja, 205 ember, az akkori évfolyamom 90 százaléka benne van.

Forbes.hu: Mekkora az alap és mivel foglalkozik?

10 millió dollárral indult az első alapunk, mind az alapítók, magánszemélyek hozzájárulása. Az alapítók mind a hat kontinenst képviselik, hetven százalékuk multinál felsővezető, vagy NGO-knál, állami szerveknél vezető.

Azt látjuk, hogy exponenciálisan növekszik azoknak az innovációknak a száma, amik tényleg a világ valamely jelentős problémáját oldanák meg.

Viszont ezek a startupok, innovációk nem tudnak globális piacra lépni. Érdekes, hogy Európából mindenki az amerikai piacra akar dolgozni, pedig igazából nem az amerikai piac a nagy érték, hanem a globális. A Reaction előnye pont ez: emiatt a globális vezetői, felsővezetői hálózat miatt az ajtónyitogatásban tudunk segíteni, kapcsolatot, partnert hozunk a portfóliócégeknek.

Forbes.hu: Milyen cégeket kerestek?

Olyanokat, amelyeknek visszamérhető, pozitív társadalmi hatása van, globális problémákat oldanak meg és már elértek egy olyan fázisba, hogy már skálázódniuk is kell. Tehát lokálisan már bizonyított cégeknek tudunk globális skálázásban segíteni.

Forbes.hu: És ehhez a 10 millió dolláros tőke elég? Mekkora szokott lenni az átlagos befektetés?

Ezzel az első alappal tipikusan 200-300-400 ezer dollár (65–130 millió forint) között. De mi elsősorban networköt adunk, a pénz nagyját a lead investor adja (a befektetési kört vezető befektető). Mentorálást kevésbé végzünk, ugye olyan cégekkel foglalkozunk, amik már elértek egy szintet, az alapító sokat bizonyított vállalkozó, vagyis már túl van exiten, már vitt tőzsdére céget és így tovább. A kapcsolat számít, mondok egy példát. A portfóliónk része a Genetesis nevű startup. A termékük az első gép, amivel nem invazív, sugárzásmentes módon lehet szívinfarktust vizsgálni. Betolnak téged egy MRI-hez hasonló gépbe és öt perc múlva megmondják, hogy mik a kockázatok, míg ma ez egy lassú, drága és stresszes vizsgálat. A Reaction a kapcsolatban tudott nekik segíteni: az egyik alapítónk a TDK Corporationnél felsővezető. Szinte adott volt az együttműködés a két cég között, a TDK olyan szenzorokat tudott szállítani, hogy a gép előállítási költsége szinte megfeleződött. Vagy a Mango Materials nevű cég, olyan baktériumokat használ, hogy kivonja a levegőből a metánt, majd az így keletkező polimerből 2 hónap alatt lebomló bioműanyagot készít. Őket azzal segítettük, hogy több kontinensen kiépítendő gyártási kapacitáshoz szereztünk finanszírozást és partnereket, ezenkívül aktívan segítünk a Series B tőkeemelésükben és vevők szerződtetésében is.

Forbes.hu: Ahogy végigkattintgattam Reaction portfoliócégein, feltűnő volt, hogy se blockchain, se kripto, de még fintech-cégek sem nagyon vannak. Hogy jön akkor ide a te szaktudásod?

A Reaction első nagy témaköre az egészségügy volt, utána jöttek a környezeti, fenntarthatósági cégek. Most indulnak egyrészt a digitális demokratizáláshoz kapcsolódó befektetések, és most indult a fintech-csoport is a cégen belül. Egy pár hónapja már vizsgáljuk a vonatkozó a befektetéseket, de még egy konkrét fintech vagy blockchain befektetésünk sincs.

Forbes.hu: És vannak magyar cégek is, amiket néztek?

Vannak, de nem beszélhetek róluk.

Vannak viszont saját befektetéseid is itthon, azokról mesélhetsz?

Az egyik legújabb, hogy én is beszálltam a Budapest Schoolba. A másik friss a Bedrock.farm.

Forbes.hu: Miért voltak szimpatikusak? Mit keresel egy cégben?

Nagyon fontos a társadalmi hatás, és hogy for-profit legyen.

Olyan modellértékű vállalkozásokat keresek, amik példát mutatnak arra, hogy a pozitív társadalmi hatás és a profit kéz a kézben is járhatnak.

Még megvan az a tévhit, hogy a non-profit társadalmilag pozitív dolgot végez, a for-profit meg a kizsákmányoló, szemét kapitalista, és hogy ezek kizárják egymást. De valójában nagyon sok olyan cég van, ami a kettőt ötvözi, és abszolút tudatos és elkötelezett alapítókkal és vezetőkkel rendelkezik. Ezeket a példákat meg kell mutatni mindenkinek.

Forbes.hu: Amúgy is rajta vagy ezen a zöld vonalon? Vagy csak azért, mert fontos az innováció és a társadalmi hatás?

Nem, abszolút rajta vagyok. Bitcoinnal is úgy találkoztam, hogy épp egy biofarmot csináltunk barátokkal, és a munka elszámolására saját elszámolási egységet használtunk, hasonlított a dolog a Bitcoinra. Utána jöttek a kriptovaluták, azonnal láttam, hogy zseniális eszközök.

Forbes.hu: Hogy lehet így viszonyulni a környezetvédelem-bitcoin dologhoz ma, amikor slágertéma, hogy mennyi a villamosenergia-felhasználása a hálózatnak?

Meg tudnám védeni a magas áramfogyasztást, de most nem fogom. A Bitcoin konszenzus-mechanizmusához kell nagyon sok energia, de erre a mechanizmusra már találtak ki zöldebb megoldást. Szerintem a Bitcoinnak is át kellene állnia a proof-of-work mechanizmusról a proof-of-stake-re, ami sokkal kevésbé energiaigényes.

De ez messzire is visz, és több felhasználó, egy szűk, elitista kör, akiknek a Bitcoin az egyedüli vallása, most megkövezne ezért a mondatomért (nevet).

Forbes.hu: Akkor vissza egy másik témára, ami pont kapcsolódik a környezetterheléshez: februárban kiköltöztök családostul Balira.

Igen.

„A személyiségünknek és annak, hogy milyen emberek vagyunk ma, jelentős része abból fakad, hogy eltérő közegben nőttünk fel.”

Forbes.hu: Miért pont Balira?

Igazából a gyerekek miatt költözünk ki elsősorban. A feleségemmel mindketten éltünk gyerekkorunkban külföldön: én Algériában nőttem fel, ő pedig Brazíliában és Mexikóban.

Forbes.hu: Algériában nőttél fel? Nem is tudtam.

Édesapám az oráni egyetemen volt professzor, ha jól emlékszem alacsony hőmérsékletű fizikával foglakozott.

Forbes.hu: Alacsony hőmérsékletű dolgokkal pont Algériában?

Igen (nevet). A lényeg, hogy kiköltözünk, a feleségemmel mindketten azt gondoljuk, hogy sokat kaptunk a külföldi léttől. A személyiségünknek és annak, hogy milyen emberek vagyunk ma, jelentős része abból fakad, hogy eltérő közegben nőttünk fel, teljesen más kultúrában, nemzetközi közösségben, ezáltal megtapasztaltuk, hogy egészen különböző irányokból is lehet tekinteni dolgokra, egészen különféle gondolkodási keretek vannak.

Forbes.hu: Tehát akkor nem adózási okok vannak a háttérben?

Nem. Amúgy Indonéziában sokkal magasabb az adóterhek Magyarországhoz képest. De nem, csak a gyerekeinknek is szeretnénk ezt megadni, amit mi kaptunk. De hogy miért Bali: egyrészt olyan helyet kerestünk, ahol egész évben meleg van. Másrészt azt akartuk, hogy a gyerekek már kiskorukban is találkozzanak teljesen más kulturális közeggel is, ne csak az európaival és ne csak egyhetes nyaralások erejéig, hanem ennél mélyebben.

Dél-Amerikát és Afrikát a saját gyerekkori tapasztalataink miatt is kevésbé éreztük gyerekekkel biztonságosnak, másrészt Ázsiában még egyikünk sem járt sehol, és nagyon kíváncsiak vagyunk rá, így esett rá végül a választásunk.

Balin rengeteg a nemzetközi iskola van, mi a Green School Bali-t választottuk, a dzsungel szélén van, nincsenek falai az osztálytermeknek, nagyon hangulatos. De nem a hangulata miatt választottuk elsősorban, hanem mert ebben az iskolában hangsúlyosan az a cél, hogy olyan új generációt neveljenek, amely a világ nagy problémáinak megoldására fókuszál, különösen a környezetvédelmi kihívásokra, az egész tanterv így van felépítve és ez egybevág a mi céljainkkal.

Forbes.hu: Februárban indultok. Nem fog hiányozni az ország?

Eleget éltem már itthon ahhoz, hogy ne hiányozzon (nevet). Nyilván lesznek dolgok, amik hiányozni fognak. De várom már, hogy induljunk, jó lesz kiszakadni az üzletből, az országból és a pörgésből is.

Forbes.hu: Ha már jó vagy a stratégiai tervezésben: mennyi ideig látod előre a munkád és a pályád?

A következő öt év az, amiben biztos, hogy a startupokkal és cégekkel szeretnék foglalkozni. Lehet, hogy közben becsúszik valami kriptós projekt is, nem tudom. De igazából minden attól függ és akörül forog, hogy hogyan tudjuk megúszni, hogy 2050-re ne legyen globális katasztrófa. Erről szólnak a befektetéseim, erről szól a Reaction és erről szól a gyerekek iskoláztatása is.

Oszd meg!