Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az olasz klasszikus zöld változata újévre: húszperces matchás tiramisu

Mascarpone, hosszúkás Savoiardi babapiskóta és Amaretto helyett nem lenne igazán olasz a tiramisu. Tudjuk, hogy a matcha tea hozzáadása nem épp hagyományos, mégis biztos alapokon nyugszik. 

A japán matcha zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik – méregtelenít, javítja a memóriát, energetizálja a testet és növeli a szellemi frissességet. Ráadásul remek kiegészítője az édes ételeknek. Még egy érv amellett, amiért érdemes megkóstolni a matchás tiramisut.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom

Fordítás: Peťovská Flóra

Hozzávalók 3, nagyjából 250 ml űrtartalmú pohárhoz:

 • 3 g matcha tea + a megszóráshoz
 • 200 ml forró víz
 • 20 ml Amaretto
 • 3 friss tojás
 • 3 ek kristálycukor (nagyjából 45 g)
 • 250 g mascarpone
 • 100 g hosszúkás babapiskóta (Savoiardi)
 • málna
 • kumkvat

Elkészítés

 1. Kezdjük a matcha tea elkészítésével. Szórjunk egy tálba 2 g zöldteaport, és öntsük fel 200 ml 70-80 °C-os vízzel!
 2. Alaposan keverjük el teakeverő ecsettel! Lehetőség szerint a hagyományos, bambuszból készült chasen ecsetet használjuk, ami elengedhetetlen kelléke a japán teaszeánszoknak. Amennyiben nincs ilyenünk, egy spirál habverő is megteszi. Öntsük a teához az Amaretto mandulalikőrt, és keverjük el! 
 3. Válasszuk szét a friss tojás fehérjét és sárgáját! A sárgája mellé szórjunk be a cukrot, és kézi habverővel verjük világos habbá! Forgassuk bele óvatosan a mascarponét! A fehérjét verjük kemény habbá (akkor van kész, ha fejjel lefelé fordítva az edényt nem esik ki belőle a hab), és könnyű mozdulatokkal ezt is forgassuk bele a krémbe! Nagyon óvatosan dolgozzunk a krémmel, hogy könnyed maradjon.!
 4. A krémet osszuk két részre! A kisebb részébe (a matematikusoktól ezúton is elnézést kérek) szórjuk bele a matchapor maradékát! Alaposan és óvatosan keverjük el, amíg a krém világoszöld színű nem lesz! A piskótákat vágjuk félbe vagy még kisebb darabokra, hogy beférjenek egymás mellé a pohárba! Mossuk meg a gyümölcsöt, és csepegtessük le! Vágjuk félbe a málnaszemeket (függőlegesen), a kumkvatot pedig karikázzuk fel!
 5. Vegyünk elő tiszta poharakat (a méretüket az alapján válasszuk meg, hogy mekkora adagokat szeretnénk tálalni), és kezdjük el rétegezni a tiramisut! A piskótadarabok mindkét oldalát áztassuk egy pillanatra a korábban elkészített matcha teába, és rakjuk őket szorosan egymás mellé a pohár aljába! Ügyeljünk rá, hogy ne szívjanak magukba túl sok folyadékot, mert szétesnének!
 6. A piskótákra vigyünk fel nagyjából két evőkanál világos krémet, majd zöld krémet és egy sor málnát (készíthetünk egy poharat málna nélkül is! Ismételjük meg a piskótás és a világos krémes réteget! Ez utóbbit végezetül szórjuk meg egy kis szita segítségével matchaporral! A kész desszertet tegyük a hűtőbe, és pihentessük legalább két órán át! Miután kivettük, megszórhatjuk egy újabb réteg matchával, és díszíthetjük kumkvat karikákkal!

Vigyázzunk a tojással! A tiramisu elkészítésekor elengedhetetlen, hogy friss legyen a tojás. Ellenőrizzük ezért, honnan származik és mennyire friss – ezt könnyen tesztelhetjük egy kis vízben. Ha a tojás hideg vízbe merítve az edény alján marad, akkor friss. Ha meg-meg emelkedik, vagy esetleg úszik is a vízfelszínen, inkább mondjunk le róla.

Fotó: Jakub Jurdič

Oszd meg!