Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Marhasült – füst, odaégetett serpenyő és nagy felhajtás nélkül? Így is lehet!

Ha eddig a megterhelő előkészületek, a füstszagú konyha és az odaégett serpenyő miatt ünnepnapnak számított, amikor marhasültet készítettél, akkor most elárulunk néhány trükköt. Fogadd meg az alábbi egyszerű tippeket, amik megkönnyítik a munkád, mégis hozzásegítenek a vágyott eredményhez! Egyszerűbb, mint gondolnád. Ha van maghőmérőd, a sütési időt gondját is elengedheted.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom

Fordítás: Peťovská Flóra


Fotó: Martina Lancingerová

Hogyan készül a legfinomabb marhasült?

 1. Jó hús – érlelt lapos hátszín. Nem szükséges külföldről behozott luxus húst vennünk, a tisztességes hazai marhahús is bőven megteszi, ami a megfelelő érlelés következtében nem lesz kemény vagy rágós.
 2. Pácolás – lehetőleg egy éjszakán át. A marhasült ugyanakkor e nélkül is elkészíthető. Hagyományos mustáros, vagy fűszernövényes és pikáns pácot is használhatunk. 
 3. A hús tisztítása – vágjuk le a húsról az inakat és a hártyákat. Senki sem szeret egy egyébként nagyszerű étel emészthetetlen részein kérődzni.
 4. Kötözés – tekerjünk körbe madzaggal a húst, hogy megtartsa az alakját. Nem szükséges szabályos hentescsomókat készíteni, ugyanakkor ügyeljünk rá, hogy egyenletesen, stabilan, szép alakúra kötözzük a húst.
 5. Szobahőmérséklet – a húst legalább egy fél órával-órával sütés előtt vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk pihenni, nehogy hősokkot kapjon. 
 6. A hús kérgesítése és sütése – pirítsuk körbe hirtelen a hús felszínét, hogy a nedvek bent maradjanak. Ezt nem csak serpenyőben, hanem sütőben is megtehetjük. A sütő nemcsak megkönnyíti a munkánkat, de megelőzi, hogy az egész konyha füstben álljon. A néhány perces hirtelen kérgesítést alacsonyabb hőfokú sütés követi.
 7. Pihentetés – a megsült húst szeletelés előtt 10 percig pihentessük, hogy a szaft mindenhol egyenletesen átjárja.

Hozzávalók:

 • 1-1, 5 kg lapos hátszín
 • 1 ek dijoni vagy hagyományos mustár
 • 2 ek Worcester szósz
 • frissen őrölt bors

Elkészítés

 1. Távolítsuk el a húsról az inakat. Egy vékony faggyúréteget rajta hagyhatunk, de irdaljuk be egy éles késsel. Kötözzük meg a húst egy madzaggal, hogy sütés közben is megtartsa az alakját. 
 2. Készítsük el a pácot a mustárból, a Worcester szószból és egy csipet borsból.
 3. Sózzuk meg a hús minden oldalát. A pác is sós, ezért ne vigyük túlzásba a sózást. Itassuk le a hús minden oldalát, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 30-60 percig. A finomabb íz érdekében hagyjuk egy éjszakán át pácolni, de sütés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből.
 4. Tegyük a sütőbe a sütőpapírral bélelt tepsit. Kapcsoljuk a sütőt a legmagasabb hőfokra (kb. 250 °C). Helyezzük a húst a forró tepsibe. 5 perc után csökkentsük a hőmérsékletet 170 °C-ra. Egy pillanatra ki is nyithatjuk a sütőt, hogy egy kicsit lehűljön. Süssük a húst 40 percig. 
 5. Vegyük ki a marhasültet, és hagyjuk legalább 10 percig pihenni. Ezt követően a rostokra merőlegesen vágjuk vékony szeletekre, vagy tároljuk a hűtőben legfeljebb 2 napig. A hideg húst könnyebb vékonyra szeletelni. A még meleg húst vastagabbra szeljük, hogy ne szakadjon el!

Sütési idő / 450 g hús:

 • Medium-rare: 10-15 perc (a hőmérséklet a hús belsejében 55-60 °C)
 • Medium: 15-20 perc (a hőmérséklet a hús belsejében 63-66 °C)
 • Well-done: 25-30 perc (a hőmérséklet a hús belsejében 68-74 °C)

Tippek a tálaláshoz:

 • A meleg marhasültet krumplival és majonézzel, vagy különféle szószokkal vagy mártogatósokkal tálaljuk. Salátával vagy pékáruval is kínálhatjuk.
 • Jól illik a hozzá a savanyú uborka, a kapribogyó, a mustár és a torma. Melegen és hidegen is élvezhetjük ezt a párosítást, akár szendvics vagy falatka formájában.
 • Szendvicset vagy hidegtálat is készíthetünk belőle.   
Fotó: Martina Lancingerová

Borítókép: Martina Lancingerová

Oszd meg!