Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Shane Tusup és Fa Nándor a friss Forbesban

Találkozni Shane Tusuppal és Fa Nándorral egy héten belül. Az elmúlt 3,5 évben hétről-hétre inspiráló emberekkel találkozom (ha csak a több 40 címlapfotózásra gondolok, de azon is túl), erre a hétre mégis sokáig emlékezni fogok.

cover

Shane és Katinka katonás fegyelmezettséggel élik életüket, ez csak még látványosabb, amikor katonai mintás sportkabátjukban megérkeznek a címlapfotózásra és interjúra. Shane közben laza figura, de csak, ha úgy alakulnak a dolgok, ahogy megtervezte és szereti. Látszik – és tapasztaljuk is -, hogy könnyen átmegy érdekérvényesítőbe, kemény, határozott és forrófejű. Mint egy forradalmár. Nem csoda, ő is úgy tekint magára, mint egy felforgató (és itt angolul a startupoknál is bevett disruption szót használjuk). Látja, hogy mi történik a Szílicium-völgyben és érzi, hasonló, amit Katinkával ketten végigvisznek. Kikezdték és megváltoztatják a nemzetközi úszóvilág alapvetéseit, felforgatják a magyar úszószövetséget.

sport_nyito_

A saját szabályaik szerint élnek és könyörtelenül haladnak előre. Shane olyat is könnyen mondd ki, hogy szuperhősnek érzi magát, és reméli az utókor hálás lesz neki. Honnan ez az energia, ambíció és önbizalom? A szüleim szabad embernek neveltek, hagytak hibázni és támogatnak – hangzik a válasz.

shane

erdekel-200x200-2017-014

Fa Nándor minden, csak nem forrófejű. Óriási tenyere lendül, kicsit ellen kell tartanom, ahogy kezet fogunk. Optimista, jókedvű hullámokat vet, ahogy megjelenik, érezni, nem szereti az idejét pocsékolni. Hozzáül az Opera Café kis kávéházi asztalához kabátját le sem veszi, dolgozni jött, lássunk munkához, aztán menjünk tovább. Azért 1,5 órát, pontos előre egyeztetett időbeosztásban eltöltünk együtt Siposs Zoltán kollégámmal. (Ő kérdez, én belekérdezek.) A végeredmény, hogy a címlapra azt írom: Fa Nándor a leghitelesebb magyar. Mondatai erősek, súlyosak és természetesek. Ő úgy beszél az élet fontos kérdéseiről és óriási teljesítményekről, ahogy más az időjárásról. Gondolatait kicsiszolta az idő és a tapasztalat, no meg a rengeteg munka, amit élete során elvégzett. A fotósokat kérem, hogy kezeit külön fotózzuk le. Az óriási tenyerek már ráncosak, látszik rajtuk, hogy sokat, nagyon sokat használták. „Manuális típus vagyok” – mondja is Nándor, szeret szerelni, szétszedni, összerakni. Ha arról van szó, mondjuk egy árbócot tökéletesít, teljesen egyedül, ami végig is kíséri hiba nélkül világkörüli útján.

fanandor_

A márciusi szám különlegessége, hogy ez a két bombasztori, csak a lap tizedét teszi ki. Ott van még a lista Magyarország legértékesebb sportolóiról, egy izgalmas, banki piacot felforgató magyar startupról a Wyze-ról és még egy lista azokról a ruhamárkákról, amelyekről senki sem tudja, hogy magyarok (mint a Heavy Tools és a Sandstone).nahat_magyar

erdekel-200x200-2017-014

Plusz, idei első különszámunkban a Forbes Gazdában megírjuk Tóth Péter történetét, aki – nem túlzás – megmentette a mangalicákat a kihalástól és elmeséljük Gyuri bácsi a gyógyfüves sztoriját is.

gazda_cover

Oszd meg!