Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Polgári szám Elon Muskkal

forbes_cover_szept_hq

Büszkeség: a szokásos 128 helyett most 160 oldalas a Forbes. Van egy belső szabályunk, hogy a hirdetés nem lehet több a lap tartalmi részének egyharmadánál. Most több lett volna, így növeltük a cikkek számát is.

magazine_psd_source_

Külön jó, hogy pont a családi vállalkozásokra kihegyezett számunk lett ilyen vastag. Bánlaki D. Stella a Gerbeaud második (harmadik?) reneszánszának történetét írta meg a címlapsztoriban. Kezdődött ott, hogy Kugler Henrik apjától átvett cukrászdáját az 1880-as évek elején a Gizella (mai Vörösmarty) térre helyezte át, amit aztán örökös híján átadott a svájci bevándorló Émil Gerbeaud-nak. Gerbeaud felfutatta az amúgy is jól menő boltot, hogy patinás példát teremtsen a szocializmus és a pangó ’90-es évek után újra építkezésbe fogó Pintér Katalinnak és lányának, Niszkács Annának. Nem privatizáltak, hanem hitelt vettek fel a családi vagyonra, és éltek egy hirtelen jött lehetőséggel. Azóta a Gerbeaud-nak már nemcsak múltja, de jó süteménye is van (hú, milyen árakon). A csoporthoz tartozik a Michelin-csillagos Onyx és a helyét kereső budai Émile villa-étterem, s van már kerthelyiség, újabban pedig gyerekes kávézó is. Léteznek Magyarországon kompromisszumok nélküli Forbes-sztorik? Léteznek! A magazinban nem csak az újkori építkezés története szerepel, de Gerbeaud Emilé is, a Kugler-sztori pedig a forbes.hu-n olvasható. (A drága zserbók titkát pedig infografika szemlélteti a magazinban!)

history

A 160 oldalba elfért két további történelmi anyag is. Siposs Zoltán elmeséli, miként alakult az Orion magyar világmárka története (upsz, még egy bevándorló, ezúttal Oroszországból). Bagi László pedig bemutatja, miért hívják az Anker-házat (Deák tér) Ankernek. Hogy miért érdekes a századfordulós életbiztosító története? Szeptembertől az Ankerben tartjuk havi lapbemutató eseményünket, a Kilövést. Szeretjük tudni, hogy merre járunk, különösen, ha a magyar kapitalizmus gyökerei vesznek minket körbe.

Polgári szám lett az októberi Forbes magazin, de nem avítt. Nagy Zsolt San Franciscóig repült, hogy első kézből szállítson történeteket a Szilícium-völgyből. Bemutat két magyart, akik Elon Musknak, sőt Elon Muskkal dolgoznak, és ír arról is, milyen a hangulata a startuplázban élő Völgynek.

sf

Ács Gábor a kriptopénz-őrületről ír, úgy, hogy mindenki értse. Ez a legdurvább változás, ami a pénzpiacokon éppen történik, és közben óriási lufi is, ahogy az amerikai Forbesból átvett cikkünkből kiderül.

kr

Tényleg vastag lett az októberi Forbes, a fentieken túl olyanok is elférnek benne, mint például a legendás Rosenstein vendéglő, az On The Spot kalandjai Brit Columbiában, a családi vállalkozás Varga-pincészet, a Budapest Bár zenekar, vagy éppen kedvenc utcáink (boltjaink) Pécset.

Oszd meg!