Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, a Shapr3D szupersikeres az Apple App Store kínálatában. Mindez már önmagában is elismerésre méltó, és egyáltalán nem átlagos a pesti startupok körében. Mi jöhet még? István nem ad reggelit a programozóinak, nincs náluk csocsóasztal és Playstation sem. Azt mondja, a munkahelyre dolgozni járnak az emberek, legyen meg naponta az aktív 8 óra (szóval, szünetek nélkül ennyi), aztán menjen mindenki haza enni meg játszani.

Munkaerőt eleve nehéz találni 2019-ben Magyarországon (Európában), programozót találni pedig már nem is lehet. Elcsábítani meg képezni kell őket. Ilyen versenykörülmények között azt mondani, hogy azért jöjjenek hozzánk dolgozni, mert részt akarnak venni a sikerünkben, tiszteletreméltó magabiztosság. A Shapr3D háromdimenziós tervezést tesz lehetővé tableten belsőépítészeknek, mérnököknek. Növekedésük lenyűgöző, sikersztorijuk üdítő – és ha minden jól megy, még az elején tart. Tényleg lehet az övék a következő Graphisoft-sztori, és a legjobb, hogy ezt élőben követhetjük. Például a friss, novemberi Forbesban.

A Julius-K9 már sokkal ismertebb és érettebb cég. A kutyahámosok márkáját világszerte ismerik, azt azonban kevesen tudják, hogy egy magyar ápolónő és egy kutyaidomár gitártanár kezdte el felépíteni a vállalatot. Az ő történetüket mondja el Sándor Krisztián az októberi címlapsztoriban, és azt sem hagyja ki, hogy rövid áttekintést adjon a magyarországi kisállatpiacról.

Az októberi számban két listát is hozunk. Szintén Krisztián szerkesztésében a legnagyobb magyarországi befektetéseket szedtük össze az elmúlt egy évből. Zsiborás Gergő és csapata pedig a 2019-es exitlistát állította össze. Ki mit adott el, és kinek?

A magazinban nem lehet kattintást mérni, de szinte biztos vagyok benne, hogy az egyik legnépszerűbb olvasmány Fekete Emese portréja lesz Vekerdy Tamásról, aki magát már matuzsálemi korúnak tartja, de gondolkodása még mindig fiatalos.

 

 

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.