Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Isten selejtet nem teremt

 Böjte Csaba tud valamit, amit az eddig Forbes-címlaposok nem tudtak. Megérkezett, beállt a kamera elé (a kettő között 30 másodperc, ha eltelt) és 15 perc múlva távozott. Sokan szerettek volna már gyorsan végezni a címlapfotózással, de amikor ott vannak a stúdióban, zavarba jönnek, öltözködnek, bizonytalankodnak, meg kell várni, hogy kiengedjenek. Eltelik az idő. Mindig van még a fotósnak, a művészeti vezetőnek vagy nekem egy ötletem. Most nem volt. Talán a reverenda, talán a sallangmentes fellépés, talán más tette, de miután elkészült a két beállított kép, mi sem tudtunk mást mondani, minthogy köszönjük szépen.

Valahogy így építi Csaba Testvér árva gyerekeket ellátó alapítványát is. A szervezetben nincsenek feleslegek, néha úgy tűnik, igazi szervezés sincs. Egyszerűen csak megtörténik mert „Isten selejtet nem teremt”, hallottam már többször Böjte Csabától, aki egy percre sem áll meg. Mire nyomdába küldtük a lapot, már Ausztráliában volt körúton.

Böjte Csabán kívül a decemberi számba megírtunk még jó pár mesélni való életutat. Bob Feit született Feit Róbert zsidó kisgyerekként élte túl a világháborút Budapesten, lett amerikai katona később, tanult és tanított egyetemen anélkül, hogy valaha iskolába járt, járhatott volna. Karriert a Wall Street Journal újságírójaként futott be. Ma Budapesten él.

Nagy Károly német nyugdíjából alakított ki állatkeret Erdélyben, Alexander Faludy különös tehetségként él Cambridge-ben és mesél arról, milyen Faludy György unokájának lenni. Varga Erika a Romani Design alapítójaként hozza divatba a cigányságot, Sárosdi Ganbold mongolra fordítja Arany Jánost. Milorad Krstić-et a Ruben Brandt rendezőjeként ismerte meg az ország, bemutatjuk hogyan vált festőművésszé, majd rendezővé.

Vass Lászlót, aki ismeri, inkább cipőiről hallott. Neki van egy kis boltja a pesti Váci utca mellett, ahol lábra méretezett klasszikus férficipőket árul. Háromszor, négyszer annyiba kerül, mint egy bolti cipő, de akinek van, azt mondja tovább is tart és nem utolsó sorban kényelmes. Amit Vass László az évek során a cipőkön megkeresett részben konstruktivista-konkrét festményekre költötte, mi most, mint gyűjtőt mutatjuk be a decemberi, 160 oldalas Forbesban.

 

 


Oszd meg!